TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Antreneaza-te inteligent cu principiul lui Pareto!

prima poza paretoRezultate eficiente cu regula lui Pareto

Cu totii ne dorim sa obtinem rezultate maxime in cel mai scurt timp cu putinta. Te-ai gandit vreodata ca poti ajunge la aspectul fizic mult visat intr-o perioada mai scurta? Nu trebuie sa petreci ore-n sir la sala in fiecare zi, antrenandu-te intensiv. Pentru rezultate mai bune si mai rapide, schimba-ti strategia de antrenament! Tot ce trebuie sa faci este sa aplici principiul lui Pareto si progresul va fi vizibil. Aceasta regula te va invata sa te concentrezi asupra a ceea ce este mai important. Astfel, vei deveni mai productiv iar antrenamentul tau mai eficient.

Ce este de fapt regula lui Pareto?

In 1906 economistul italian Vilfredo Pareto a descoperit ca bogatiile Italiei erau detinute in proportie de 80% de un procent de numai 20% din populatie. In urma unor cercetari mai amanuntite, Vilfredo a descoperit ca aceasta formula matematica, 80/20 se regaseste intr-un numar impresionant de domenii si situatii. De fapt, ea poate fi aplicata peste tot. De exemplu, 20% din clientii unui magazin reprezinta 80% din vanzari. Este cunoscut faptul ca aceasta regula a fost aplicata cu succes in afaceri. In mod asemanator, 20% din timpul tau genereaza 80% dintre rezultate pe care le obtii.

Regula lui Pareto nu este o reteta miraculoasa, ci o strategie care te va ajuta sa-ti rationalizezi antrenamentul zilnic, si, de ce nu, si alimentatia astfel incat sa-ti maximizezi rezultatele.

Principiul lui Pareto in antrenamentul tau in 3 pasi simpli

Exista sute de tipuri de exercitii pentru fiecare muschi in parte, insa cele care ar trebui sa-ti castige atentia sunt cele care te ajuta sa-ti maresti si sa-ti intaresti masa musculara in functie de grupele de muschi pe care iti doresti sa le sculptezi.

Principiul lui Pareto iti ofera aceasta posibilitate. In cazul antrenamentelor, 80% dintre rezultatele obtinute provin din 20% dintre exercitiile efectuate in cadrul unui antrenament. Aplicarea acestui principiu nu este dificila. Tot ce trebuie sa faci este sa fii concentrat. Iti propun trei pasi simpli prin care poti aplica aceasta regula:

1. Identifica lucrurile care sunt cu adevarat importante

Este foarte important sa-ti stabilesti obiective specifice, bine definite, cu privire la masa musculara pe care vrei s-o antrenezi. Ai grija ca in antrenamentul tau sa te concentrezi in proportie de 80% pe obiectivul stabilit.

2. Indentifica o cale prin care poti ajunge la rezultate maxime

O data ce ai identificat obiectivele, trebuie sa gasesti combinatia ideala de exercitii care sa-ti aduca rezultatele pe care ti le-ai stabilit. Cu alte cuvinte, din programul tau de antrenament, selecteaza acel procent de 20% de exercitii care servesc strict scopului tau. Acestea sunt cele care iti vor aduce rezultatele maxime.

3. Foloseste-ti responsabil resursele de timp si energie

Dedica cea mai mare parte din timpul tau executarii exercitiilor, care te vor ajuta sa-ti sculptezi grupele de muschi asa cum iti doresti. Pune la punct un program care sa contina doar aceste exercitii. Respecta-l cu sfintenie si elimina, pe cat posibil, din rutina zilnica exercitiile care nu corespund obiectivului tau si care nu contribuie cu adevarat la realizarea lui.

80/20 in actiune:

Prin procentul de 20%, regula Pareto te ajuta sa-ti amintesti ce este cu adevarat important. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi asupra a ceea ce este esential si sa elimini, treptat, ceea ce nu este necesar, fie ca vorbim despre alimentatie, fie ca vorbim despre exercitiile din programului tau de antrenament.

1. Exercitii esentiale

Iti poti lucra musculatura si fara exercitiile de izolare! Pentru a-ti intari masa musculara (indiferent de grupa musculara) concentreaza-te asupra exercitiilor de baza si elimina numarul mare de repetari al exercitiilor de izolare. Marele avantaj al acestora este ca iti lucreaza simultan mai multe grupe musculare, iar acest lucru va accelera progresul si te va ajuta sa-ti modelezi armonios musculatura. Din antrenamentul tau zilnic nu trebuie sa lipseasca urmatoarele exercitii de baza:

In plus, nu uita sa ridici pe zi ce trece mai mult. Daca ridici in fiecare zi aceeasi greutate, masa musculara va inceta sa creasca. Vei observa ca exercitiile de baza, cumulate cu ridicatul progresiv iti vor fi utile, indiferent de obiectivul pe care ti l-ai stabilit. Dar, pe langa asta, trebuie sa-ti ajustezi in permanenta programul de exercitii pe masura ce obiectivele tale se modifica.

2. Suplimente esentiale

Desi multe dintre ele pot fi inutile, unele iti pot aduce reale beneficii. Un exemplu este vitamina D, necesara in cazul in care corpul tau nu primeste suficienta lumina naturala. Creatina este iarasi unul dintre cele mai folosite si benefice suplimente. Poti consuma 5 g pe zi pentru un randament mai mare in timpul antrenamentelor. Trebuie sa mentionez ca, de fapt, nici macar acestea doua nu sunt indispensabile, daca ai o dieta echilibrata.

3. Alimente esentiale

Consuma alimente neprocesate. O dieta alcatuita din alimente de baza: fructe, legume, proteine, carbohidrati (cum ar fi orez sau cartofi) ar trebui sa fie suficienta pentru a-ti asigura cantitatea potrivita de nutrienti si energia de care ai nevoie pentru efectuarea programului zilnic de exercitii.

Nu uita! Adevarata utilitate a acestui principiu este gradul sau mare de universalitate, faptul ca il poti aplica oricand, in orice situatie. Poti sa te ghidezi dupa regula 80/20 in tot ceea ce faci sau intentionezi sa faci. Incearca! Vei vedea ca nu doar rezultatele in urma antrenamentelor se vor imbunatati, ci si stilul tau de viata se va ameliora considerabil. Cu timpul vei deveni mai concentrat si mai hotarat in tot ceea ce iti propui. Niciun scop nu-ti va mai parea de neatins.

Poate multi dintre voi puneti in aplicare principiul lui Pareto, fara sa stiti ca este vorba de formula matematica a unui economist italian, caz in care puteti avea in vedere toate aceste sugestii pentru a va perfectiona tehnica.

Exit mobile version