TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

De la dorinta la reusita: diferenta care face campioni

campioniSunt multi tineri in salile de culturism care viseaza sa ajunga campioni. De fapt, sunt putini cei care ar refuza un traseu in viata precum cel al lui Arnold: campion mondial, actor celebru, guvernator sau presedinte al unui stat, alaturi de o familie cu 3 copii si multe alte colaborari.

Sigur, daca ajungi campion de culturism nu inseamna automat ca ajungi actor celebru, iar daca ajungi si actor, nu inseamna ca ajungi guvernator. Dar daca ajungi campion de culturism inseamna ca ai reusit sa pui bazele, pentru ca ai deja un fizic deosebit, necesar unui erou de film. In plus, daca ai ajuns campion de culturism, stii ce inseamna munca si disciplina si esti capabil de eforuri mari si autocenzura pe perioade indelungate.

Nu cred ca exista alt sport care sa-ti ceara atat de multa disciplina, inclusiv in afara antrenamentelor. Stiti cu totii cat de drastic trebuie sa fie regimul alimentar pe “ultima suta de metri”, iar asta tocmai cand volumul antrenamentelor creste substantial.

Exista culturisti care isi reduc singuri sansele unei cariere de succes pentru ca, in loc sa incerce sa treaca peste diferitele dificultati ale vietii (si nu sunt putine in Romania!) si sa razbeasca orice ar fi, isi cauta scuze. E incredibil cat de multi tineri imi scriu ca sunt hotarati sa ajunga campioni mondiali si sa concureze la Mr. Olympia, dar dau vina pe altii ca nu-si pot implini visul: ba nu-i ajuta parintii, ba nu au sponsor, ba nu e sala in cartier, ba au cine stie ce deficienta genetica s.a.m.d.

Scuze ca acestea muta responsabilitatea catre surse externe, explica psihologii. Cand cauti surse externe pentru a-ti justifica esecul, este posibil sa obtii o crestere a respectului de sine care altfel ar fi in cadere libera…

Din pacate, blamarea unor surse externe nu este productiva, nu conduce la succes, din contra. Spre exemplu, eu am facut culturism pe ascuns pana la 17 ani, cand tata a aflat din ziar ca sunt campion national la juniori, pentru ca parintii mei erau impotriva acestui sport.

Arnold n-a tinut cont de faptul ca nu avea sala in apropiere cand a inceput sa practice culturismul, si era nevoit sa pedaleze 16km pana la o sala.

Inainte de Revolutie nu existau in Romania suplimente nutritive sau sponsori si nu gaseai cu usurinta nici carne, nici oua, si totusi Ciorba, Kantor, Mihaileascu trageau “la greu” de fiare si nu se smiorcaiau.

Larry Scott avea o deficienta majora pentru un culturist – era ingust in umeri, si nu din cauza muschilor, ci a faptului ca s-a nascut cu un schelet mai putin favorabil acestui sport. La fel si Arnold, care era destul de lat in oasele bazinului. Cu toate acestea, Larry Scott a iesit Mr. Olympia, iar Ciorba, Kantor, Mihailescu au castigat medalii de campioni.

Sfatul meu: nu mai cautati scuze, mergeti la sala, mariti greutatile, luati-va proteinele (ca acum aveti de unde) si impliniti-va visul!

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Exit mobile version