TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Carbohidrati. Ce trebuie sa stim!

Carbohidrati. Variante si strategii!

Ciclizarea carbohidratilor pentru scaderea stratului adipos este un subiect vechi deja, de ani de zile. Exista mai multe variante si strategii, dar toate au ceva in comun. Ne este recomandat sa mancam putini carbohidrati pentru un numar „x” de zile si un numar moderat spre mare de carbohidrati pentru un numar „y”de zile. Problema de care m-am lovit intotdeauna cu acest program alimentar este ca nu ia in considerare activitatea de la sala. De exemplu, ai de antrenat picioarele in ziua cand trebuie sa mananci o cantitate mica de carbo (cam 50 g). in opinia mea, este o mare prostie. Cum sa te poti antrena greu, sa faci toate seriile acelea de genu, presa, extensii si asa mai departe cu o cantitate asa de mica de energie la dispozitie? Si mai apoi, dupa antrenament, nu ai voie sa inlocuiesti cantitatea de energie consumata, sa-ti refaci rezervele de glicogen. Unde mai pui ca posibil in urmatoarele zile sa pici pe zilele de incarcare, cand ai voie sa mananci carbohidrati pe saturate si sa nu ai de facut antrenament. Scuzati limbajul, dar o astfel de ciclizare a carbohidratilor e cu curu-n sus.

Carbohidrati. Atunci cand corpul are nevoie de ei!

Capata mult mai mult sens ca sa oferi corpului carbohidrati cand are el nevoie si sa nu-i oferi cand nu ii trebuie. Si este simplu de realizat asta. Masa premergatoare antrenamentului trebuie sa contina intre 50 si 100 g de carbo complecsi (depinzand de greutatea corporala) sub forma de ovaz, orez sau cartofi albi. Imediat dupa terminarea antrenamentului, care poate include si o sedinta de aerobic, bea un shake care sa contina carbohidrati simpli rapizi si concentrat sau izolat din zer, exact de ceea ce corpul tau are nevoie. La o ora dupa asta, mananca o masa solida care sa contina intre 50 si 100 g de carbo.

Carbohidrati putini in zilele cu antrenamente usoare sau in cele de recuperare.

Pentru celelalte mese din timpul zilei, daca scopul tau este slabitul, atunci asigura-ti carbohidratii doar din vegetale proaspete. In zilele cand nu ai antrenament deloc, asigura-ti putini carbohidrati la micul dejun ca sa-ti asiguri combustibilul pentru creier. In zilele cand ai de facut doar cardio, ia carbo doar din shake-ul postantrenament, iar la masa solida, pe care o iei la o ora dupa, redu cantitatea de carbo la 25-50 g, deci la jumatate fata de zilele cand aveai antrenament cu greutati.

Stiu ca o astfel de abordare nu este la fel de complicata precum alte metode de ciclizare a carbohidratilor care sunt pline de masuri, numere si restrictii. Este o metoda simpla si eficienta care ia in calcul utilizarea carbohidratilor atunci cand corpul are nevoie de ei in momentele cheie pentru energie si nu pentru cresterea stratului adipos.

Prof. Cristian Neagu
dupa Ironman

 

 

Exit mobile version