TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Carnitina – tot ce trebuie sa stii

carnitinaL-Carnitina este un supliment alimentar foarte popular in ziua de astazi. L-Carnitina este utilizat de catre sportivi, asociat cu diete de slabire sau folosit pentru prevenirea si tratarea unor afectiuni. Acest aminoacid este sintetizat la nivelul ficatului si rinichilor din lisina si metionina, doi aminoacizi esentiali. In alimente, carnitina, se gaseste in special in cele de origine animala, dar si in unele plante, cum ar fi soia, insa in cantitati mult mai reduse.

Carnitina si rolul ei in medicina

Carnitina a fost izolata din carnea rosie la inceputul secolului 20, reusindu-se apoi sinteza ei in laborator, insa rolul acesteia in organism nu a putut fi inteles decat mult mai tarziu. Incepand cu anii 70 ai secolului trecut carnitina fost introdusa pe piata sub forma de medicament, iar mult mai recent a fost reincadrata ca supliment nutritiv, Acum carnitina este folosita in lumea sportului in special de catre culturisti, care au utilizat-o in ideea reducerii masei adipoase si pentru ameliorarea performantei fizice (in special in ceea ce priveste rezistenta la efort).

In medicina carnitina este folosita datorita efectelor sale cardioprotectoare,  dar si influentei benefice asupra profilului lipidic – efect de reducere a nivelului trigliceridelor si de crestere a nivelului colesterolului HDL (cel „bun“). De asemenea, s-a constatat ca L-Carnitina are proprietati antioxidante. Acetil-L-Carnitina, un derivat de carnitina, a dovedit eficienta neuroprotectoare, fiind utilizata si in tratamentul maladiei Alzheimer.

In cadrul organismului uman, L-Carnitina este implicata in metabolismul grasimilor. Toate tesuturile, cu exceptia creierului, utilizeaza acizi grasi cu lant lung pentru producerea de energie. In muschii striati si in muschiul cardiac, o contributie majora la producerea de energie o are beta-oxidarea acestor acizi grasi.

Pentru ca acizii grasi sa ajunga in celula, acolo unde vor fi metabolizati, si anume in interiorul mitocondriilor („fabricile de energie“ ale celulelor) este nevoie de L-Carnitina, care faciliteaza transportul acizilor grasi prin membrane. O alta functie a L-carnitinei este de a elimina din mitocondrii acizii grasi cu lant scurt si mediu, care se acumuleaza ca urmare a metabolismului normal (dar si in cazul unor afectiuni) si care impiedica buna functionare a mecanismelor energetice.

Acel „L“ pus inaintea cuvantului „carnitina“ se refera la polaritatea chimica a substantei. Exista si D-Carnitina, o varianta a acestei substante, pe care multi cercetatori o considera toxica pentru oameni.

L-Carnitina a fost folosita cu succes ca tratament adjuvant in afectiuni cardiovasculare, cum ar fi angina pectorala, insuficienta cardiaca si in prevenirea aparitiei infarctului de miocard. Administrarea ei reduce severitatea simptomelor si in unele cazuri poate conduce la diminuarea dozelor din medicatia uzuala pe care o foloseste pacientul.

Carnitina creste rezistenta la efort

In cazul sportivilor, de performanta sau nu, suplimentarea cu carnitina se bazeaza pe supozitia ca administrarea acestei substante ar putea sa accelereze transportul grasimilor in celule, ceea ce conduce la o oxidare mai rapida a acestora si astfel o scadere in greutate mai eficienta si o crestere a rezistentei la efort. De asemenea, se presupune ca, prin eliberarea de energie din lipide, o parte din glicogenul muscular este economisit, ceea ce mareste timpul pana la aparitia oboselii musculare.

Carnitina – dozaj optim

Pentru individul normal, 20-200 mg carnitina provenite din alimentatie si sintetizate in organism, sunt suficiente, insa pentru alte categorii e nevoie de doze mai mari.

Dozele optime de administare a carnitinei se incadreaza intre 2 si 6 grame si se recomanda sportivilor, celor cu probleme cardiovasculare si celor ce vor sa scada in greutate. In aceasta privinta, L-carnitina nu a dovedit efecte spectaculoase, insa in asociere cu regim alimentar hipocaloric si efort fizic se produce o cumulare a efectelor, cu o scurtare a timpului pana la obtinerea unor rezultate vizibile.

Au fost efectuate studii in care s-au administrat continuu cate 2 grame de carnitina zilnic si nu au fost observate nici un fel de efecte secundare. In cazuri izolate, au fost remarcate simptome gastrointestinale usoare, cum ar fi crampele abdominale, greata sau diaree. Nu au fost raportate cazuri de toxicitate prin supradozare cu L-carnitina. Interactiunea carnitinei cu alte medicamente este rara, dar totusi este bine sa va sfatuiti cu o persoana avizata (medic, antrenor) inainte de a folosi acest supliment pe termen indelungat.

Dr. Serban Damian

Exit mobile version