TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Centura. Ai nevoie de ea?

centura

Centura. De ce o folosim?

In sali, centurile sunt la fel de comune precum halterele, discurile, bancile de impins sau echipamentele de aerobic. Si nu sunt de curand, le putem observa din pozele vechi, alb-negru, ale unor celebri culturisti aflati la antrenamente. Uita-te la halterofili sau la powerlifteri si o vei vedea la aproape toate incercarile lor maximale.

Asadar, in situatiile unde forta maximala este implicata, centura este folosita. Devine normal, natural sa folosim centura in timpul antrenamentelor de vreme ce vedem pe toti culturistii de top purtand-o. Problema e ca este prea mult si des folosita in situatii unde nu este nevoie de ea. Sper ca nu esti tipul care poarta centura din momentul cand intra in sala pana cand termina antrenamentul. Dar daca esti, atunci iti sugerez sa-ti reconsideri aceasta tactica. Iata si de ce…

Centura si rolul ei

Teoria in favoarea purtarii centurii este simpla: cu ea pusa presiunea intraabdominala creste, ceea ce, cel putin teoretic, duce la o mai buna stabilizare a coloanei vertebrale in zona lombara. Asta ajuta la scaderea riscului accidentarii zonei lombare si iti permite folosirea unei greutati mai mari.

Implicatiile folosirii centurii au fost puse la test de catre multi antrenori si medici-sportivi de-a lungul timpului. Majoritatea studiilor au sugerat ca centura asigura beneficii doar daca este folosita la eforturile maximale (o repetare pe serie), nu pentru seriile normale cu 5-10 repetari. Intr-un studiu publicat recent, cercetatorii au evaluat efectele purtarii centurii la antrenament, activitatea musculara, presiunea intraabdominala si presiunea intramusculara in muschii erectori spinali. Specialistii au concluzionat ca purtarea centurii creste presiunea intramusculara din erectorii spinali si acest lucru pare ca stabilizeaza trunchiul.

In alt studiu, efectuat pe 69 de femei, care au efectuat fie o incercare maximala cu centura, fie fara centura, s-a sugerat ca purtarea centurii a imbunatatit capacitatea ridicarii.

Aceste doua studii in favoarea purtarii centurii nu demonstreaza ca folosirea ei este benefica la toate exercitiile. Peter Melanson, coordonator al  programelor educationale pentru NSCA (National Strenght and Conditioning Association), a spus: „ principiul folosirii centurii este pentru siguranta ridicarii unor greutati maximale sau aproape maximale; sugerez evitarea folosirii centurii, daca sunt folosite greutati mai usoare, pentru a intari muschii care stabilizeaza trunchiul.” Centurile trebuie folosite doar cand se utilizeaza incarcaturi maximale sau aproape maximale. E ca folosirea  bretelelor pentru priza. Devii mai puternic in priza antebratelor daca folosesti cat mai putin bretelele, nu invers. Problema e ca majoritatea stau cu centura pusa tot timpul antrenamentului si se intreaba de ce, totusi, uneori, simt dureri in zona lombara. Muschii care stabilizeaza coloana sunt totusi muschi, cresc si devin mai puternici cand sunt antrenati, nu cand sunt „protejati”.

Alexandru Bolborici

Exit mobile version