TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Culturismul – o cale spre succes

Culturismul iti poate schimba viata!

culturismulIntotdeauna cand am vorbit despre culturism am inceput cu urmatoarea afirmatie: „Pe mine culturismul m-a ajutat enorm”. Sigur, cineva din afara fenomenului ar fi tentat sa creada ca practicarea acestui sport iti umple buzunarele cu bani, iti aduce notorietate si ca acesta ar fi ajutorul la care ma refer. Ei bine, nu! Nu despre bani este vorba, ci despre modul in care sportul, si in special culturismul, iti schimba viata. Schimbarile nu sunt numai de ordin fizic, ci si in plan psihic si social.

Culturismul inseamna incredere si atitudine

Sunt convins ca nu o data ati auzit pe X sau pe Y spunand despre o femeie frumoasa ca a obtinut o slujba buna pentru ca s-a culcat cu Z, care ulterior a favorizat-o. Sigur, aceasta poate fi o explicatie si, de cele mai multe ori, este a celor frustrati de propria neputinta, incapabili sa depaseasca bariera banalului, si a celor invidiosi. Insa niciodata cei care emit pentru propria automultumire astfel de ipoteze, adesea hazardate, nu si-au pus problema ca simplul fapt, ca acea femeie arata bine, a ajutat-o. Ah, da, este usor sa te indopi toata ziua cu ciocolata si prajituri si sa te plangi ca, desi ai facut tot ce a fost omeneste posibil, nu ai slabit nici macar jumatate de kilogram, ca natura nu a fost generoasa si cu tine si nu ti-a oferit un corp de model sau ca esti victima unei conspiratii secrete a tuturor cantarelor din lume. E si mai usor sa inrosesti telecomanda televizorului tolanit in fotoliu, cand altii muncesc din greu la sala, si sa te intrebi in pauza publicitara a talk-show-ului jenant, la care tocmai te uiti, „cum o fi reusit, domnule, ala?”.

Iti voi spune ca, de cele mai multe ori, cei care arata bine au o sansa in plus fata de cei la care tocmai m-am referit, iar asta pentru ca au incredere in ei insisi, pentru ca isi cunosc valoarea, pentru ca stiu ca sunt diferiti si pentru ca practicarea culturismului i-a facut mai puternici, atat fizic cat si mental. De aceea, acestia cer mai mult si cel mai adesea obtin. Nu este mai putin adevarat ca drumul catre succes, oricare ar fi el, este unul anevoios si plin de renuntari si sacrificii. Culturismul si, implicit, efortul de a arata bine, nu face exceptie de la regula. Insa beneficiile, nu intotdeauna  imediate, nu decurg strict din faptul ca practicantul de culturism arata bine… culturismul imprima ambitie, disciplina, rabdare, vigoare, sanatate, putere de a merge mai departe si de a nu renunta cand este greu si dorinta de a reusi. Toate acestea sunt virtuti care netezesc calea catre succes.

Am citit candva despre un studiu stiintific al carui rezultat sustinea ca indivizii puternici din punct de vedere fizic sunt mai multumiti de propriul corp, mai putin instabili emotional, mai sociabili si mai extrovertiti, decat contracandidatii mai putin puternici. De asemenea, indivizii puternici sugereaza celorlalti prin atitudine ca trasaturile lor de caracter, personalitatea, si aptitudinile fizice sunt deosebite. Ca urmare, feed-backul din partea celor din jur este unul pozitiv.

Sper ca demersul meu a fost unul de bun augur si ca i-am convins pe cei care deja practica culturismul ca nu au nici un motiv sa renunte, iar pe cei care inca se intreaba de unde trebuie sa apara succesul sa mearga la sala de forta, sa munceasca din greu, pentru ca acolo este unul dintre locurile unde se cultiva dorinta de a reusi.

Eu am simtit, din plin, beneficiile practicarii culturismului, atat in viata de zi cu zi cat si pe plan profesional.

Daniel Oprea

campion national si balcanic

 

Exit mobile version