TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Cum isi antreneaza pieptul Big Ramy, cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor

Egipteanul Mamdouh Elssbiay este considerat de multi specialisti cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor. Pe buna dreptate: la 1,75 m el cantareste nu mai putin de 143 kg in forma de concurs. Datorita masivitatii sale a fost poreclit Big Ramy si tot datorita masivitatii sale s-a impus si la profesionisti.

Casatorit si tata a doi copii, egipteanul de 32 de ani traieste si se antreneaza in Kuwait. La numai trei ani de cand a inceput antrenamentele a castigat Mr. Olympia pentru amatori, editia 2012, care s-a desfasurat in Kuwait City. Astfel a trecut la profesionisti unde a castigat New York Pro in 2013 si 2014 si Arnold Classic Brazil 2015.

Big Ramy: cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor

big ramy

La Mr. Olympia, Big Ramy avanseaza in fiecare an in clasamente. In 2013 a obtinut locul 8, in 2014 locul 7, iar in 2015 locul 5.

Avand in vedere varsta lui mica pentru culturismul profesionisti, masivitatea sa extrema si faptul ca in fiecare an vine intr-o forma din ce in ce mai buna, eu cred ca e doar o chestiune de timp pana cand Big Ramy va fi incoronat cu Mr. Olympia. El are ca modele doi culturisti nascuti, de asemenea, in Orientul Mijlociu, care au ajuns in top la Mr. Olympia: egipteanul Muhamed Makkaway, care s-a clasat pe locul 2 la Mr. Olympia in 1983 si 1984 si pe 4 in 1985, si libanezul Samir Bannout, care a castigat Mr. Olympia in 1983  dupa ce a iesit pe locul 4 in 1982.

Antrenamentul pentru pectorali al lui Big Ramy

Sa vedem cum isi antreneaza pectoralii cel mai masiv culturist al tuturor timpurilor. In total el face 15 serii pentru pectorali, 5 exercitii a cate 3 serii fiecare. Incepe antrenamentul cu fluturari cu gantere la banca inclinata pentru a izola pieptul si pentru a pastra tricepsii odihniti. Aceasta este metoda preobosirii musculare si se aplica de obicei cand ai o grupa deficitara unde la exercitiile de baza alta grupa preia prea mult din efort si oboseste prematur. In cazul de fata, Big Ramy simte ca daca face pentru inceput impins cu bara sau ganterele, tricepsii lui preiau prea mult din efort si obosesc inainte ca pectoralii sa fie solicitati la maximum.

Asadar incepe cu fluturari, care obosesc pectoralii fara a solicita tricepsii, astfel incat la urmatorul exercitiu care este impinsul inclinat cu bara la culisant, tricepsii sa fie odihniti, iar pieptul deja obosit. Urmeaza apoi impinsul orizontal cu bara, dupa care impinsul declinat la aparat sau la culisant si incheie cu fluturari la peck-deck.

Big Ramy foloseste o ciclizare in 5 saptamani a greutatilor. In prima saptamana alege greutati cu care poate  sa faca 6 repetari pe serie apoi, in fiecare saptamana, scade greutatile ca sa poata face 8 repetari pe serie, apoi 10, 12, terminand cu 15 repetari pentru ultima saptamana, dupa care reia ciclul.

Doar la ultima serie a fiecarui exercitiu Big Ramy este ajutat de antrenorul lui, Ahmad Alaqi, sa faca cateva repetari fortate pentru a ajunge la numarul de repetari stabilit. In rest face seriile fara ajutor.

La al doilea exercitiu, impinsul inclinat cu bara la culisant, face miscarea mai lent ca la alte exercitii, iar la varianta declinata, adica la al 4-lea exercitiu, opreste miscarea 3 secunde in pozitia de contractie maxima.

Greutatile folosite de Big Ramy sunt moderate, el neremarcandu-se prin folosirea unor greutati enorme cum se intampla de exemplu in cazul lui Ronnie Coleman. Iata, spre exemplu, greutatile folosite in cadrul antrenamentului in care face 6 repetari pe serie:

Articol redactat de Florin Uceanu

Exit mobile version