TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Cum stii daca ai o intindere musculara si cum o tratezi?

intindere-musculara

Cea mai usoara, dar si cea mai frecventa accidentare a culturistilor si a sportivilor in general, intinderea musculara, presupune disconfort sporit si se produce prin solicitarea muschilor peste limita anatomica. Practic, o intindere musculara inseamna depasirea limitei de extensibilitate si nu afecteaza continuitatea tesutului muscular, insa este bine sa stim cum depistam o astfel de afectiune, cum sa nu o confundam cu alte probleme si, evident, cum sa o tratam.

Tipuri de intinderi si tratament

Ceea ce majoritatea numim generic „intinderi musculare” se claseaza in mai multe afectiuni, in functie de gravitate. Iata care sunt acestea si cum le putem trata:

Intinderi musculare

Aceasta este cea mai usoara forma de intindere si poate aparea si in timpul activitatilor de zi cu zi, presupunand o durere imediata ce apare in momentul efectuarii unei contractii musculare bruste, neinsotita de relaxare. Durerea este destul de intensa din start, localizata intr-un singur punct ce radiaza pe distanta scurta, iar orice miscare ce include respectiva grupa musculara este limitata din aceasta cauza. Totusi, miscarile pasive sunt lipsite de durere.

Mod de tratare: se opreste imediat orice efort si activitate fizica intensa, se aplica o compresa rece si se apeleaza la un medic ortoped care va opta, cel mai probabil, o atela gipsata. Astfel de intinderi se vindeca in aproximativ 5-10 zile, iar reluarea antrenamentelor se face treptat, numai dupa ce durerea dispare complet.

Rupturi fibrilare sau fasciculare

Acestea apar in urma unor intinderi exagerate, manifestandu-se prin dureri acute, extrem de intense, completate de impotenta functionala si echimoze (vanatai). La palpare, o zona destul de larga a muschiului este dureroasa, iar contractia se face cu dificultate.

Mod de tratare: oprirea imediata a activitatii sportive si aplicarea unei comprese reci pe zona dureroasa. Se merge la o clinica de ortopedie pentru montarea unei atele gipsate, iar efortul este interzis intre 2 si 4 saptamani, pana se finalizeaza vindecarea. Reluarea efortului se face treptat, dupa ce durerile au disparut si mobilitatea este recuperata total.

Rupturi musculare

Acestea survin destul de rar si sunt caracteristice persoanelor mai sensibile sau suprasolicitarii severe a muschilor prin soc fizic sau mecanic, fara incalzire in prealabil. Durerea este violenta si constanta, iar uneori zona afectata este inflamata. Miscarea este aproape imposibila.

Mod de tratare: rupturile musculare se trateaza doar la spital, intrucat necesita investigatii imagistice pentru determinarea gradului de gravitate si aplicarea unui tratament corespunzator. Uneori, este nevoie de o interventie chirurgicala.

Factori favorizanti pentru o intindere musculara

Pentru a te feri de aceste neplaceri, trebuie sa stii ce trebuie sa faci pentru a evita o intindere musculara, mai mult sau mai putin severa. Asa ca, iata care sunt factorii favorizanti care duc de cele mai multe ori la astfel de incidente:

 

Dr Serban Damian ofera o lista de sfaturi si indicatii pentru reducerea riscului de intindere musculara:

 

 

 

Exit mobile version