TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Cure de slabire „contaminate” cu mituri

cur de slabire

Informatii utile pentru cei care tin cure de slabire

In jurul curelor de slabire s-a nascut o adevarata „mitologie”. De unele dintre urmatoarele mituri sunt convins ca v-ati lovit pana acum. Haideti sa vedem care sunt cele mai frecvente conceptii gresite si care este adevarul.

Cure de slabire – mituri:

Mitul nr.1 – Daca reduci foarte mult cantitatea de calorii, vei slabi mai rapid.

Partial adevarat, insa numai pentru primele cateva zile sau saptamani. Oricum, este o atitudine cat se poate de neproductiva. Atunci cand reduci mult cantitatea de calorii, in fond iti supui organismul la infometare. Corpul tau va incerca sa isi protejeze resursele si va incetini rata metabolismului. E ca atunci cand ramai cu putini bani si nu stii cand o sa primesti altii: incepi sa cheltuiesti mai putin, ca sa iti ajunga cat mai mult timp. In plan metabolic, acest lucru se traduce prin incetinirea si apoi oprirea scaderii in greutate.

Mitul nr.2 – Cu cat este mai stricta dieta, cu atat va functiona mai bine

Am observat un lucru in intalnirile mele cu cei care vor sa slabeasca – oamenii cauta in principal cure de slabire dure, complicate, restrictive, ca un fel de pedeapsa pentru organismul lor. Regimurile alimentare echilibrate, normale, suportabile, sunt privite cu suspiciune si neincredere, adica exact invers fata de cum ar fi fost normal. Oamenii (si mai ales femeile) aleg cure de slabire stricte, in sensul eliminarii complete a unor grupe alimentare, sau care impun consumarea numai a unor alimente (cum ar fi celebra cura de ciorba de varza). Acest gen de diete sunt nocive deoarece priveaza organismul de o multime de nutrienti importanti si conduc rapid la plictiseala si abandonare.

Mitul nr.3 – Nu trebuie sa te mai atingi de nici unul  din alimentele preferate, care fac parte din categoria „mai putin sanatoase”

Oameni suntem si avem placeri „interzise” si in domeniul culinar. E greu pentru cineva innebunit dupa ciocolata sa afle ca 6 luni nu mai are voie sa se atinga de acest produs. Din cand in cand puteti manca putin din alimentele preferate, fiindca acest lucru va va tine motivati si va reduce riscul ca la un moment dat sa cedati psihic si sa abandonati regimul. Moderatia este cheia pentru un regim de slabire de succes.

Mitul nr. 4 – Daca mananci seara, te vei ingrasa

Nu conteaza atat de mult momentul in care mananci, ci mai ales cat mananci (cantitatea totala de calorii) si ce consum caloric prin activitate fizica ai in fiecare zi. Este recomandat sa nu mananci foarte mult seara, fiindca urmeaza o perioada de repaus de aproximativ 8 ore, in care corpul nu are nevoie de multa energie. Insa daca mananci ceva usor seara, nu vei mai avea peste noapte acea senzatie chinuitoare de foame (si, chiar daca apare, e bine sa mananci un fruct sau 1-2 biscuiti).

Dr. Serban Damian

Continuarea in articolul urmator.

Exit mobile version