TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Parinti, intelegeti-va copiii! Despre culturism la o varsta frageda

despre culturism

Despre culturism, pentru parinti

Ideea acestui articol legat de ceea ce gandesc parintii unui adolescent despre culturim in ceea ce-l priveste pe copilul lor, mi-a venit descoperind pe forumul acestui site dificultatile prin care trec adolescentii si tinerii care doresc sa se apuce de antrenamente la o sala de forta.

Majoritatea imi punea intrebari de tipul:

 

Domnule professor, vreau sa ma apuc de culturism sau de mers la sala, dar parintii nu ma lasa pentru ca le este teama ca raman mic de statura, ca devin diform sau impotent”sau

Merg la sala de 2 luni, am 17 ani, 186cm si 54kg. Desi mananac cat pot si trag de fiare, nu reusesc sa pun carne pe mine si, la orele de sport de la scoala, ma schimb mereu ultimul ca sa nu rada colegii de mine. Nu am curaj sa invit in parc o colega pentru stiu ca sunt poreclit <<schelete>> si ma tem ca va rade si ea de mine! As vrea sa iau niste suplimente, dar mama nu ma lasa pentru ca zice ca acele prafuri nu sunt bune pentru sanatate. Am citit ca sunt extrase din lapte, ou, zer sau soia si, desi i-am explicat, m-a amenintat ca nu ma mai lasa sa merg nici la sala!”.

Ca profesor de educatie fizica, dar si ca fost culturist de performanta, imi amintesc reactiile parintilor si ale prietenilor atunci cand au aflat ca am inceput sa ma antrenez cu greutati, desi aveam 13 ani, 156cm si 51kg.

Primii care au reactionat au fost parintii care, desi obisnuiti cu mine pentru ca facusem mereu sport, imi spuneau ca ceea ce fac nu este sanatos, ca imi pierd timpul si ca o sa raman mic de statura.

Prietenii de la bloc imi spuneau ca sunt un fraier, ca in loc sa stau cu ei seara la o tigara ma duceam mereu, fie vara, fie iarna, sa trag de fiare.

Eu insa am fost ambitios si incapatanat si am continuat antrenamentele, iar la 16 ani (cantarind 70kg si avand o inaltime de 172cm) am castigat prima medalie la un concurs de culturism.

La 18 ani cantaream 77kg, la o inaltime de 176cm, si eram selectionat in lotul national de juniori.

Intre timp, parintii mei se mandreau cu medaliile mele, prietenii ma invidiau pentru ca aveam succes la fete, iar eu imi indeplinisem visul de a deveni un tanar puternic, disciplinat, fara vicii, cu un program de viata bine organizat, care mi-a permis sa ma antrenez si sa intru dupa terminarea liceului la prima facultate.

Inchei povestea aceasta veche si revin la subiectul acestui articol, adica relatia parinte-copil, atunci cand vine vorba despre culturism la o varsta frageda.

Despre culturism si beneficiile acestui sport

Dragi parinti moderni si ocupati, stresati de lupta pentru a asigura copiilor toate cele necesare, stiu ca nu aveti timpul si puterea sa va monitorizati copilul cat de mult ati dori, dar aveti acces la informatii despre acest sport care, pe langa aspectul si dezvoltarea fizica armonioasa, aduce si alte beneficii unui tanar in perioada cea mai dificila a vietii sale: adolescenta!

Pe langa aspectul fizic estetic si sanatatea atat de importanta, tanarul va invata notiuni de anatomie, fiziologie si nutritie, care il vor ajuta sa nu greseasca in privinta vietii sale de adult.

Preocuparea pentru acest proces laborios de modificare a corpului il va ajuta pe adolescent sa isi dezvolte calitati precum vointa, perseverenta, disciplina, autocontrolul si il va feri de “bolile sociale” modern: sedentarismul, obezitatea, consumul de tutun/ droguri si violenta.

Un tanar care isi petrece zilnic 1-2 ore antrenandu-se greu va elimina surplusul de hormoni specific varstei si isi va dirija pornirile agresive firesti catre efortul controlat de la sala.

Este cunoscut cazul unuia dintre cei mai mari culturisti, Dorian Yates, care adolescent fiind a descoperit sportul cu greutati in scoala de corectie, ulterior reusind in viata tocmai datorita acestui sport.

Celebrul Arnold Schwarzener a ajuns unde este propulsat de titlurile sale in culturism in urma uimitoarei transformari dintr-un tanar cu sechele de rahitism in “Stejarul Austriac”, demonstranbd cat se poate de clar beneficiile culturismului asupra tinerilor practicanti.

Parintilor care inca mai au indoieli asupra efectelor sanatoase ale acestui sport, le-as arata poze cu Serge Nubret la 70 ani si i-as intreba daca viseaza sa arate asa macar la 40 de ani, nu la 70.

Cuturismul este un stil de viata bazat pe miscare. Completat de o alimentatie sanatoasa, pe un echilibru al nivelului de stres/ odihna, care ii confera celui care respecta principiile sale o sanatate de fier la orice varsta, o stare mentala pozitiva, fara complexe si depresii, si un fizic impresionant.

Despre culturism: cateva sfaturi pentru parinti si adolescenti


Ma intreb care parinte nu si-are dori ca toate aceste lucruri bune sa se intemple copilului sau? Daca va iubiti copilul, in loc sa il tineti departe de efort, incurajati-l. Ganditi-va ca, in loc sa cheltuie bani pe tigari, el va plati abonamentul la sala. In loc sa bantuie prin baruri, veti stii exact unde este si la ce ore se antreneaza, iar noptile le va dormi linistit in patul lui de acasa, ferit de anturaje, violenta si alte “beneficii” ale societatii moderne.

Ca profesor, am intalnit multe cazuri de elevi problema, care influentati initial de forta mea fizica au inceput sa se antreneze la 15-16 ani, iar acum, din copiii problema de atunci, au ajuns sportivi de performanta care termina liceul, unii sunt studenti, iar mie imi face o placere deosebita sa tin legatura cu ei.

E greu pentru un parinte sa isi schimbe ideile preconcepute despre ceva (in acest caz, despre culturism), dar din dragoste pentru copilul dvs., dati-i o sansa si lui si dvs. sa deveniti prieteni , poate chiar parteneri de antrenament. Se stie ca atunci cand vine vorba despre culturism, nu exista limita de varsta, asa ca luati-va treningul, prosopul, sticla cu apa si urmati-va copilul in sala de sport.

Imi doresc ca articolul acesta sa fie un argument solid cu care copilul dvs. sa va castige de partea lui si sa va ajute sa deveniti prietenul si partenerul de sala cel mai bun!

Prof. Cristian Neagu

Exit mobile version