TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Dorian Yates despre efectul steroizilor

Dorian Andrew Mientjez Yates este un fost culturist profesionist britanic, faimos in lumea sportului pentru faptul ca a castigat de 6 ori consecutiv titlul de Mr. Olympia. Dorian, cunoscut si ca “The Shadow” (Umbra), a castigat primul titlu Mr. Olympia in anul 1992 si a continuat sa detina acest titlu pana in anul 1997.
Recordul sau este al cincilea pe lista culturistilor cu cele mai multe titluri Mr. Olympia, dupa Ronnie Coleman, Lee Haney, Phil Heath si, desigur, Arnold Schwarzenegger.

Dorian Yates. Cifre.

Inaltime: 179.1 cm
Greutatea extra-sezon: 141 kg
Greutatea de competitie: 120 kg
Dimensiunea antebratului: 51 cm
Dimensiunea coapsei: 79 cm
Dimensiunea taliei: 88 cm
Dimensiunea gambei: 52 cm
Dimensiunea pieptului: 142.24 cm.

Steroizii si efectele pe termen lung

Steroizi

Dorian Yates a fost considerat de-a lungul timpului unul dintre cei mai bine facuti concurenti Mr. Olympia, datorita cantitatii mari de masa musculara acumulata si inaltimii destul de mari. Potrivit expertilor si antrenorilor in materie de culturism, spatele lui Yates a fost unul dintre cele mai bune, daca nu chiar cel mai bun din toate timpurile. Per ansamblu, nu a avut niciodata prea multe puncte slabe, poate doar cu exceptia bicepsilor.
Desi fizicul sau a fost intotdeauna in cei mai buni parametri, la un moment dat Dorian Yates a decis sa puna punct carierei sale de Mr. Olympia.

Unul dintre lucrurile pentru care a ramas, insa, celebru este progresul imens pe care Yates l-a facut pe durata unui an. Din cate se pare, acesta a fost un kickstart si un punct de cotitura pentru era celebrilor “mass monsters” (“monstrii” in materie de masa musculara).
Nu mai e nevoie sa spunem ca un astfel de progres la nivel profesionist necesita putin… ajutor.
“Daca nu mi-as fi continuat cariera profesionala din acel punct critic – momentul in care am participat la Noaptea Campionilor – nu as fi luat steroizi si m-as fi oprit. In plus, cand vine vorba despre steroizi exista, si o latura psihologica: dependenta psihologica de steroizi, si dincolo de aceasta, poate si o usoara dependenta fizica”, spune Dorian Yates.
Potrivit lui Yates, multe persoane decid sa se apuce de culturism din cauza propriilor nesigurante. Vor sa fie mai mari, sa aiba mai multa fibra, sa fie mai puternici si mai rezistenti. Iar Dorian admite ca steroizii te pot ajuta sa duci aceasta experienta la un alt nivel. Insa tot el recunoaste ca exista si o parte negativa a lor.
“Daca imaginea propriei valori este construita pe cat de musculos esti, nu iti vei dori niciodata sa renunti la steroizi, pentru ca in acest fel vei pierde ceea ce ai acumulat. Pur si simplu, nu poti mentine acelasi nivel de dezvoltare atunci cand nu mai iei steroizi! Te limitezi mereu la un anumit grad de dezvoltare, astfel ca vei avea o cadere. Este vorba atat despre o cadere fizica cat si despre una mentala, iar acestea sunt lucruri pe care oricine ar trebui sa le stie inainte de a urca in caruselul steroizilor. ”

Vorbind despre propria sa experienta cu steroizii, Dorian Yates recunoaste ca a avut de suferit efecte pe termen lung din pricina perioadei in care si-a administrat steroizi. “In general, abordarea mea este una in alb si negru, asa ca am incetat pur si simplu sa iau steroizi la un moment dat, ceea ce nu a fost deloc o decizie inteleapta. Nivelurile mele de testosteron erau foarte scazute… Pe atunci inca mai eram insurat si ne gandeam sa mai avem un copil, dar nivelul meu de testosteron era aproape inexistent; dupa 18 luni – 2 ani, a fost conceputa fiica mea, deci lucrurile incepeau sa revina la normal. Dar aveam 36 – 37 de ani, iar nivelul meu de testosteron nu a mai revenit niciodata in intervalul normal, sanatos, pentru ca fusese cumva suprimat. In acel moment am decis sa incerc terapia substitutiva cu testosteron, de care bineinteles nu ar fi fost nevoie daca nu as fi luat steroizi atata timp. Asa ca, in mod evident, au fost implicatii pe termen lung, in sensul ca steroizii mi-au oprit productia proprie de testosteron”.

Citeste si: Steroizii androgeni, beneficii si dezavantaje

Yates spune, de asemenea, ca inca mai urmeaza terapia cu testosteron, pentru ca persoanele cu un nivel scazut de testosteron au un risc mult mai mare de a dezvolta boli cardiace, si boli legate de inaintarea in varsta, diabet, artrita, etc.
Intrebat daca este de parere ca sterozii sunt mult prea accesibili in acest moment pentru tinerii sportivi sau chiar si pentru oamenii obisnuiti care vor sa arate mereu fit, Yates spune ca atunci cand a inceput el, numai culturistii luau steroizi, pentru ca era un fel de subcultura, care tinea numai de lumea culturistilor si ca persoanele din afara nu auzisera foarte multe despre ei. “Si la sala era ca un cerc inchis in care trebuia sa te chinui sa intri cumva, lumea nu vorbea foarte mult despre asta”.

Exit mobile version