TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Efectele fumatului asupra antrenamentului si… invers

efectele fumatului

Efectele fumatului asupra performantei sportive

Toti stim ca fumatul si activitatea sportiva se cam exclud reciproc, insa care sunt motivele? Da, fumatul reduce capacitatea pulmonara, ingreuneaza respiratia si scade rezistenta la efort, dar mai exista si alte modalitati in care acest viciu poate afecta performanta sportiva? Sa vedem care sunt efectele fumatului asupra organismului (unui sportiv), dar si efectele efortului fizic asupra acestui obicei nesanatos.

Efectele fumatului asupra energiei necesare sportivilor

Nicotina si dioxidul de carbon cresc Fibrogenul sau Factorul I al coagularii sangelui, diminuand in acelasi timp nivelul de colesterol bun al organismului – HDL. Atunci cand valoarea acestui factor de coagulare este ridicata, sangele devine mai gros permite acumularea lipidelor pe artere, ingustandu-le si diminuand aportul de sange pompat catre organele vitale si muschi.

In timpul exercitiului fizic, vasele de sange se dilata tocmai pentru a spori oxigenarea organelor si a musculaturii. Daca sangele si oxigenul nu pot ajunge la muschi intr-un timp scurt, corpul nu va fi capabil sa produca energia necesara contractiilor musculara, asadar nu va fi apt pentru un efort fizic mai intens sau mai indelungat.

De asemenea, printre efectele fumatului devastatoare pentru orice sportiv trebuie amintit impactul monoxidului de carbon asupra oxigenarii organismului: monoxidul de carbon se leaga de hemoglobina (cu rol esential in transportarea oxigenului catre tesuturi), iar afinitatea monoxidului de carbon pentru hemoglobina este, conform Livestrong.com, de 300 ori mai mare decat cea a oxigenului.

Astfel, eliberarea oxigenului din sange catre celulele organismului se ingreuneaza semnificativ, afectand toate organele si tesuturile cu nevoie crescuta de oxigen in timpul exercitiului fizic.

Efectele fumatului asupra sanatatii, diminuate de activitatea fizica

Pe de alta parte, cercetatorii de la Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention au realizat un studiu in care au monitorizat 36.000 persoane pe parcursul a 16 ani. Rezultatele au demonstrat faptul ca fumatorii care aveau si un stil de viata activ, facand sport de cel putin 2 ori pe saptamana (efort fizic intens), prezentau un risc de cancer la plamani cu 30% mai mic decat fumatorii sedentari. Cei care faceau exercitii fizice moderate prezentau un risc cu 23% mai mic decat persoanele sedentare.

Totodata, exercitiul fizic poate fi si o modalitate extrem de buna pentru renuntarea la fumat intrucat, pe langa inlocuirea viciului cu un obicei sanatos, vei vedea ca in timp iti va fi imposibil sa mai fumezi obisnuindu-te cu sportul si cu senzatia de bine pe care ti-o ofera, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Tu ai reusit sa te lasi de fumat cu ajutorul sportului? Ce parere ai despre “imbinarea” celor 2 obiceiuri?

Exit mobile version