TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Exercitii de masivitate de la Arnold

Exercitii de la clasici

ArnoldStudiul articolelor cu antrenamentele lui Arnold, din anii 70, te inspira si, totodata, te “lumineaza” in privinta a ceea ce inseamna antrenamentul pentru masa musculara. Rasfoind aceste materiale, am dat peste cateva exercitii pe care doar Arnold le facea sau peste altele pe care Arnold le executa intr-un stil propriu.

Daca esti in cautarea celei mai rapide cai de a deveni masiv, te sfatuiesc sa nu-i neglijezi pe clasici si, in nici un caz, sa nu-l consideri pe Arnold depasit, nu degeaba a fost cel mai bun culturist profesionist al lumii atatia ani. Chiar si pe campionii de azi ar putea sa-i mai invete unu-doua lucruri.

Pectorali

Sa vedem mai intai antrenamentul pentru pectorali, cea mai buna grupa a lui Arnold impreuna cu bicepsii.

Unul dintre exercitiile sale favorite era fluturarile cu gantere, dar avea un anumit stil de executie. Facea doar prima treime a exercitiului, ridicand ganterele doar pana se apropiau la 1 m distanta intre ele. Le oprea si le cobora.

Bicepsi

La biceps, a insistat mereu asupra flexiilor trisate, cu bara. Trisarea ii permitea folosirea unei greutati mai mari decat cea normala pentru o executie stricta. Trebuia sa se lase pe spate pentru a putea ridica greutatea. Aceasta actiune exploziva creeaza o forta aplicata muschilor inainte ca ei sa ajunga la pozitia in care antebratele formeaza un unghi de 90 de grade cu bratele.

Umeri

La umeri, Arnold facea fluturarile cu gantere din culcat lateral pe o banca inclinata. Din aceasta pozitie, ridica o gantera cu o mana aflata deasupra, iar cu cea aflata dedesubt se tinea de banca. Cati mai fac astazi acest exercitiu?

Dar cel mai inedit exercitiu, efectuat de Arnold, era tractiunile la bara. Adauga un disc sau doua la centura, efectua doar jumatatea de jos a miscarii,cand termina numarul de serii fixat, dadea jos greutatile si efectua doar partea de sus a miscarii, acelasi numar de serii. Ideea era ca esti mai puternic in partea de jos a miscarii si poti folosi greutati mai mari, dar nu poti completa miscarea pentru ca in partea de sus esti mai putin puternic. Dar, daca impartim miscarea in doua exercitii separate, poti folosi maximul de greutati in ambele.

Toate acestea par uitate in zilele noastre sau, daca nu sunt complet uitate, sunt exrem de rar folosite. Este justificata aceasta uitare? Eu zic ca nu. Incercati macar tractiunile in stilul lui Arnold si veti vedea ca am dreptate.

Florin Uceanu

Exit mobile version