TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Exercitii hibrid

Inca de la inceput, as vrea sa va spun ca nu am de gand sa ma erijez in descoperitorul apei calde sau al mersului pe jos si ca scopul acestui articol este acela de a va prezenta un exercitiu care poate aduce un plus de diversitate antrenamentelor voastre pentru spate.

exercitii hibridAntrenamentul spatelui este unul dintre antrenamentele pe care multi il prefera si pe care cei care merg la sala il fac cu multa tragere de inima, pe de o parte pentru faptul ca spatele de multe ori raspunde bine la antrenamente, iar pe de alta parte pentru ca posibilitatea folosirii unor greutati mari satisface ego-ul practicantului de culturism.

Am remarcat de-a lungul timpului ca majoritatea programelor de antrenament pentru spate, fie ca sunt destinate incepatorilor ori sunt concepute pentru avansati, includ tractiuni si ramaturi intr-o gama larga de stiluri de executie, aparate folosite si greutati abordate. Mai rar intalnesti prin sali practicanti care isi asuma responsabilitatea executarii corecte a catorva serii de indreptari, iar antrenamentul lombarilor este de obicei uitat.

Si, pentru ca spuneam despre tractiuni si ramaturi, va propun sa incercati sa va inchipuiti cum ar fi sa efectuati un exercitiu hibrid, o combinatie, in opinia mea reusita, intre cele doua, care sa rezolve rapid problema spatelui superior.

Iata despre ce este vorba. Acum ceva vreme, la un antrenament al spatelui am decis sa incep cu tractiuni cu priza ingusta din atarnat la bara. Toti cunosc ca acestea, efectuate intr-o maniera cat mai corecta, presupun ca trunchiul sa ramana perpendicular pe sol, daca se poate pe toata durata miscarii, iar manerul in pozitia finala a partii pozitive a  miscarii sa atinga pieptul superior. Imi amintesc ca bara pe care am agatat la acel antrenament manerul nu era pozitionata foarte inalt si, ca urmare, aveam posibilitatea sa indoi picioarele in spate si sa execut corect exercitiul sau sa ma las usor pe spate si sa intind picioarele catre inainte. Am ales ultima varianta si am tras corpul catre maner pana cand acesta a atins partea superioara a abdomenului. Picioarele au ramas intinse, fapt care a implicat din plin, izometric, si abdomenul. Am efectuat 6 serii a 12 repetari fara sa adaug greutate suplimentara. Senzatia a fost una de exceptie, in sensul ca pomparea este absolut fantastica. Febra musculara de a doua zi mi-a confirmat presupunerea ca exercitiul este unul complex care are rolul de a implica, pe de o parte, grupele musculare activate in exercit iile de ramat cu maner la cablu (infraspinatus, romboizi si trapezul inferior), iar pe de alta parte, grupele musculare activate in exercitiile de tractiuni cu priza ingusta (marele dorsal, biceps ).

Pentru cei care nu reusesc sa mentina corpul intr-o pozitie oblica fata de sol doar din mus- chii abdominali, exista solutia ajutorului acordat de un partener. Acesta va sustine picioarele celui care executa exercitiul usor ridicate, rigidizand astfel corpul si atenuand efortul abdomenului. De asemenea, pentru cei care greutatea propriului corp este prea mare, ajutorul partenerului este foarte util, in sensul in care acesta are posibilitatea sa impinga picioarele sportivului reducandu-i greutatea.

Exercitiul, fiind unul destul de solicitant, ar trebui plasat la inceputul antrenamentului pentru spate. In speranta ca efectuarea noului exercitiu va aduce un plus de dezvoltare spatelui vostru, va urez succes la antrenamente!

Daniel Oprea,
campion balcanic

Exit mobile version