Site icon TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Forta izometrica

izometrieAti observat ca dupa ce participati la un concurs de culturism va alegeti cu o febra musculara intensa la unele grupe musculare? De ce? Pentru ca pozarea in timpul concursului este foarte asemanatoare unui antrenament izometric.

Am auzit comentarii similare in legatura cu febra musculara de dupa competitie, de la oameni care practica artele martiale, in special in acele competitii de Kata in care se fac miscari lente cu muschii sub tensiune maxima.

Stresul si traumele musculare cauzate de exercitiile izometrice sunt similare, dar nu identice cu cele cauzate de repetarile negative. In timpul repetarilor negative muschiul se opune unei greutati in timp ce are loc elongatia lui.

Elongatia muschiului aflat in stare de contractie cauzeaza microrupturi ale tesutului muscular care ulterior vor stimula corpul sa intareasca, prin crestere, masa musculara si forta. Acelasi tip de microrupturi se pare ca se intampla in timpul contractiilor izometrice, desi muschiul se contractra impotriva unui punct fix, neexistand contractie sau elongatie musculara.

Exista studii care arata ca masa musculara este strans corelata cu forta izometrica a unui muschi.

Este deci posibil sa cresti masa sau forta musculara doar incordand muschiul de cateva ori? Nu. Se pare ca exercitiile izometrice pentru a fi eficiente necesita executarea acestora pana la epuizare.

Include izometria ca un stil alternativ de antrenament, dar nu la fiecare antrenament. Va sugeram sa adaugati o data pe saptamana un antrenament de 20 de minute(sau mai putin) in care sa fie lucrat tot corpul. Asta nu inseamna sa tineti o pozitie izometrica pentru 20 de minute. Incercati sa o tineti pentru 20-30 de secunde, apoi repetati prima pozitie, apoi pe a doua pana obositi, apoi alegeti alte doua pozitii si alternati-le in acelasi fel.

Veti trece prin 30-40 de pozitii in timpul unei sesiuni de antrenament.

Din experienta, va spunem ca aveti nevoie de ceva practica si antrenament pentru a putea sa tineti o contractie maximala in maniera izometrica. Veti fi norocosi daca veti reusi sa faceti 5 minute (in total) de contractii izometrice, in adevaratul sens al cuvantului, in prima sesiune.

Nu va dati batuti. Veti capata experienta si rezistenta in acet stil de antrenament si veti observa cu surprindere ca acesta va stimula vascularizarea si densitatea musculara.

Exit mobile version