TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Frank Zane, despre odihna

frank zane

Ce parere are Frank Zane, castigatorul Mr. Olympia in 1977, ‘78 si 79 despre odihna dupa antrenament

Nu am nicio indoiala, pe masura ce imbatranesti e bine sa te antrenezi mai rar. Odata cu scaderea productiei de hormoni a corpului, ce are loc treptat dupa varsta de 30 de ani, recuperarea dupa antrenamentele grele dureaza din ce in ce mai mult.

Cand aveam 20-30 de ani, ma antrenam 6 zile pe saptamana, o zi partea superioara a corpului, o zi cea inferioara. Ma simteam bine si puternic la fiecare antrenament. Pe la 25 de ani, am inceput sa-mi antrenez spatele, bicepsul, antebratul, coapsele, gambele si abdominalii la un antrenament, iar pieptul, umerii, tricepsul si abdominalii la celalalt. Fiecare antrenament dura 3 ore.

Mai tarziu, cand m-am mutat in California, am trecut la impartirea in trei a grupelor musculare. Piept si spate in prima zi, picioare in ziua a doua, umeri si brate in ziua a treia. Apoi ciclul se repeta, tot 6 zile pe saptamana. Abdominalii ii lucram la sfarsitul fiecarui antrenament.

Modificarile cunoscute de antrenamentele lui Frank Zane de-a lungul timpului

Mai tarziu, antrenamentele grele au inceput sa ma secatuiasca de energie atat de mult incat imi trebuia sa iau pauza tot week-end-ul ca sa-mi revin si deci sa ma antrenez doar 5 zile pe saptamana.

Dupa ce am castigat al doilea titlu al meu la Mr. Olympia, am trecut la o noua impartire. Ma antrenam 3 zile la rand, dupa care luam o zi pauza. Spate, bicepsi, antebrate, abdominali, in prima zi, coapse, gambe, abdominali in a doua, piept, umeri, tricepsi si pauza in a patra. A mers bine, antrenamentul asigura ceva mai multa refacere si am luat 4 kg in greutate pana la urmatorul Mr. Olympia, ultimul castigat de mine.

M-am antrenat asa pana pe la 50 si ceva de ani. Apoi am descoperit ca umerii mei au nevoie de mai multa odihna, asa ca am trecut la sistemul: spate, umeri, piept in prima zi, abdominali, coapse, gambe in a doua zi si tricepsi, bicepsi, antebrate, abdominali in ziua 3.

Exit mobile version