TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Cum iti afecteaza grasimea de pe burta sistemul osos

grasimea de pe burta

Grasimea de pe burta, mai periculoasa decat crezi!

Daca pana acum grasimea de pe burta a fost pusa in legatura in special cu un risc crescut de boli de inima sau diabet, trebuie sa stii ca aceasta are un impact negativ si asupra sistemului osos, slabind rezistenta oaselor si crescand riscul de fracturi, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Harvard si citat de Webmd.com.

Studiul in cauza a descoperit faptul ca barbatii cu un exces de grasime viscerala prezinta un risc cu 25% mai mare de a suferi o fractura decat cei care prezinta un surplus de grasime subcutanata (pentru diferenta dintre grasimea viscerala si subcutanata, click aici).

De asemenea, acestia au descoperit ca dezvoltarea masei musculare are un efect pozitiv si asupra sistemului osos, dar sa vedem cum s-a desfasurat studiul…

Grasimea de pe burta si riscul crescut de fracturi

35 barbati obezi, dar cu o stare de sanatate buna, cu varsta medie de 34 ani, au fost studiati de cercetatori, calculandu-se indicele de masa corporala si fiind supusi unor ecografii abdominale pentru a determina procentul de grasime si tipul de grasime. Apoi, cercetatorii au realizat ecografii performante si au folosit o tehnica utilizata in ingineria mecanica pentru a studia antebratul si incheietura mainii subiectilor, cu scopul de a determina riscul de fracturi si rezistenta osoasa.

Indicele de masa corporala mediu a fost 36.5, cei care au inregistrat valori peste 30 fiind catalogati drept obezi. Acesti barbati au inregistrat si un scor mai mic la capitolul „rezistenta osoasa”, prezentand o pierdere mai mare a densitatii osoase si, asadar, un risc crescut de accidentare.

Responsabila de aceasta slabire a sistemului osos este grasimea de pe burta, mai precis cea vircerala, din zona intestinului si a ficatului.

Ce putem face pentru a scapa de grasimea de pe burta?

In primul rand, sa–ti schimbi obiceiurile alimentare: sa renunti la junk food, grasimi, zahar in exces, alcool. In al doilea rand, sa incerci sa diminuezi nivelul de stres din viata ta, stres care conduce la o eliberare crescuta de cortizol si la acumularea grasimii abdominale. In al treilea rand, sa faci cat mai des exercitii aerobice, minunate atat pentru inlaturarea grasimii in exces, cat si pentru intarirea sistemului osos, dar si antrenament de rezistenta, exercitii cu greutati sau urcatul pe scari.

Sala de forta nu este doar pentru cei care vor sa se laude cu bicepsi sculptati sau cu un six-pack perfect, ci pentru toti cei care isi doresc sa traiasca mult si sanatos.

Exit mobile version