TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Exercitii pentru masivitate: Impins cu priza ingusta

impins cu priza ingusta

Impins cu priza ingusta – pentru un brat masiv

Cand e vorba de masivitatea bratului, toti stim ca tricepsul e cel mai important deoarece, in mod normal, e de doua ori mai mare decat bicepsul. Atunci cand ridici bratul pe scena si il incordezi, bicepsul pare mai important dar, fara un triceps mare, tot nu ai un brat masiv.

In majoritatea timpului stam cu bratele atarnate pe langa corp si atunci tricepsul devine cu adevarat important in ceea ce priveste masivitatea bratelor. Sigur, mai sunt si cei care isi etaleaza bratul in autobuze, tinandu-l ridicat si incordat, dar indata ce coboara, s-a dus pe apa sambetei toata impresia daca nu au si un triceps pe masura.

Pentru a stimula masa musculara a tricepsilor, avem cateva exercitii excelente la indemana: flotari la paralele, impins cu bara din culcat cu priza ingusta, extensii din culcat cu bara.

Sa ne ocupam de impinsul cu bara. Este un exercitiu de baza care implica in principal pectoralii, tricepsii si deltoizii anteriori. Cu cat priza pe bara este mai departata, cu atat scade implicarea tricepsilor si deltoizilor si creste implicarea pectoralilor. Si invers.

Asadar, trebuie sa folosim o priza cat mai ingusta pentru a favoriza implicarea tricepsilor. Totusi, executia acestui exercitiu cu palmele aproape lipite nu este practica din mai multe motive.

In primul rand, incheieturile mainilor vor fi fortate in momentul coborarii barei si vor crea, in timp, probleme sacaitoare. In al doilea rand, nu poti folosi o amplitudine si o greutate maxima.

Sugerez  10cm pana la 20cm intre palme, pentru a asigura confortul incheieturilor si o forta mai mare.

Impins cu priza ingusta – mod de executare

Acum sa discutam putin despre executie. Desi unele persoane nu stiu, exista cel putin 4 stiluri de executie a acestui exercitiu – impins cu priza ingusta.

Poti cobori cu coatele apropiate de corp sau le poti tine departate. Cu coatele apropiate, efectul este mai mare asupra tricepsilor, in timp ce departarea coatelor duce la implicarea crescuta a pectoralilor.

Pe de alta parte, putem impinge bara relativ drept, in sus, sau putem lungi cursa, coborand bara ceva mai aproape de gat si s-o impingem intr-o linie putin oblica, catre picioare. In cel de-al doilea caz miscarea creste implicarea tricepsilor si o reduce pe cea a deltoizilor.

Sigur, acestea sunt „fineturi” nu foarte folositoare pentru incepatori, dar dupa primul an de antrenamente e bine sa le folosesti pentru a accelera progresele. Eu fac 6 serii din acest exercitiu, urmate de alte 6 serii din alt exercitiu, cate 3-7 repetari pe serie, cu pauze de 3 minute intre serii, o data pe saptamana.

Dupa un antrenament greu pentru o grupa musculara este bine sa consumi o portie dintr-un supliment proteic, cum ar fi Ideal Protein. Eu iau 2 cupe pentru a avea 40g de proteina la dispozitia fibrelor musculare „flamande”. Folosirea unui supliment cu mai multe surse de proteina intra tot in categoria „fineturilor”, a caror valoare e bine cunoscuta de avansati.

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Exit mobile version