Site icon TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Interviu cu Andrei Ciur

Data biografice:culturism

Anul nasterii: 1990
Inaltime: 1,82 m
Greutate: 90 kg in concurs, 110 kg in extrasezon
Club: CSS 5 Bucuresti, antrenor Dan Enuta

Palmares:
– locul 1 la Memorial Anatol Popa 2009, cat. juniori  +80 kg
– campion national 2010, categoria juniori mari +80 kg

– De cat timp practici acest sport? Cum ai luat contact si ce te-a facut sa alegi culturismul?
– Practic acest sport de la aproximativ 19 ani, parerea mea despre culturism nefiind intotdeauna una pozitiva.
Am practicat artele martiale de contact de performanta si, desi imi placeau antrenamentele cu greutati si se putea observa ca am predispozitie in directia aceasta, parerea mea despre culturisti nu era tocmai buna, datorata evident si prejudecatilor care insotesc acest sport.


Am fost obligat, in urma unor chestiuni medicale, sa ma las de arte martiale, acest lucru afectandu-ma pe plan emotional. Fiind insa o persoana activa si un luptator, am ales sa fac acest sport la nivel de performanta si nu regret. Fiind si compatibil cu mine si incepand a intelege esenta unor lucruri pe care le credeam superficiale, am facut trecerea si astfel mi-am regasit echilibrul in culturism.
– Ce mananci in perioada precompetitionala si in off si cam ce suplimente folosesti in pregatire?
– In perioada precompetitionala, folosesc un regim sarac caloric, hiperproteic (3-4g/kg). Evit total carbohidratii simpli si proteinele cu absorbtie rapida, grasimi, doar cele esentiale. Mananc la fiecare 3 ore; sursele mele preferate de proteine sunt albusurile, iar de carbohidrati, ovazul. Carbohidrati consum doar inainte/dupa antrenament si seara inainte de culcare pentru a ma ajuta cu somnul.
Folosesc arzatoare si mult sodiu pentru a promova retentia de apa pentru protejarea articulatiilor.
In afara sezonului, mananc foarte mult, chiar si pentru un sportiv, din surse curate si junk food. Nu fac cardio. Folosesc pudre proteice, creatina.
Urmez doar cateva reguli proprii, printre care evitarea totala a alcoolului. Nu consum lapte. Mancarurile preferate sunt papanasii, cozonacul, clatitele.
Fiind mezomorf, acumulez si dau jos repede in functie de regim si antrenament.
– Cum te antrenezi si care sunt grupele tale preferate?
– Vreau sa cred ca am descoperit formula care functioneaza, cel putin pentru mine, iar antrenamentul propriu-zis doresc sa mi-l tin secret.
Nu cred in supraantrenament. Imi plac intensitatea, volumul si folosesc miscari de baza, precum genuflexiunile. Grupele pe care imi place sa le antrenez: coapsele, bicepsul.
– Ce recorduri ai la probele de forta?
– Nu cred in maximale de forta pentru culturisti, insa am exercitii la care sunt mai slab, cum e impinsul orizontal 150 kg, dar si unele exercitii unde ating numere impresionante, cum sunt indreptarile 250 kg. In afara sezonului, incerc sa lucrez cu greutati mari.
– Ai vreun model in lumea culturismului?
– Exista sportivi pe care ii admir, insa nu am un model, prefer sa-mi structurez in cap un model propriu de urmat.
– Intotdeauna sunt, in jurul unui sportiv, persoane care il sustin in pregatire. Cine sunt acele persoane?
– Multumesc parintilor mei, antrenorului meu, domnul Enuta, firmei Redis, lui Dan Moldovan, lui Alex Amarfei si, nu in ultimul rand, iubitei mele, Raluca.
– Ce planuri de viitor ai?
– Pe termen scurt, daca voi avea conditiile necesare pentru progres si pregatire, imi doresc participarea la Mondialele IFFB, juniori mari, din 2011. Pe termen lung, imi doresc doar sanatate ca sa pot sa ma ocup de restul.

 

Exit mobile version