TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

5 Intrebari frecvente in culturism si raspunsuri la obiect

intrebari frecvente

Intrebari frecvente si raspunsuri simple

Toti am fost incepatori si toti stim cat de debusolant poate fi sa decizi sa te apuci de sala si sa fii confruntat cu o multitudine de informatii, de multe ori contradictorii, care te indeamna sa faci 100 de lucruri in acelasi timp si sa iei 100 suplimente din prima zi. De aceea, am decis sa facem o mica lista de intrebari frecvente ale incepatorilor si nu numai, cu ajutorul careia sa elucidam cateva dintre „misterele” acestui sport.

Intrebari frecvente in randul culturistilor amatori sau profesionisti

1. Cate zile ar trebui sa ma antrenez pe saptamana?

Imi pare rau ca nu iti pot oferi un raspuns concret, dar depinde foarte mult de obiectivul tau, de conditia ta fizica si de experienta in acest sport.

Daca, spre exemplu, doresti sa pierzi din grasimea corporala si te antrenezi cu greutati mai usoare, dar la o intensitate mai mare, te poti antrena si de 5-6 ori pe saptamana dupa ce ai prins ceva experienta. Daca antrenamentul tau presupune lucrul cu greutati medii, recomandat este sa te antrenezi de 4-5 ori/ saptamana, iar daca greutatile sunt mari, ideal este sa te antrenezi de 3-4 ori/ saptamana, intrucat vei avea nevoie de o perioada de recuperare mai mare.

2. Cate serii sau repetari ar trebui sa contina antrenamentul pentru abdomen?

Aceasta abordare este gresita, intrucat trebuie sa avem in vedere, in primul rand, un antrenament holistic si sa lucram abdomenul in cadrul fiecarui exercitiu, indiferent pentru ce grupa musculara este menit. Abdomenul lucreaza permanent, deci nu trebuie izolat neaparat de restul corpului.

De asemenea, o greseala intalnita frecvent in randul celor cu mai putina experienta, excesiv de preocupati de aspectul abdomenului, este neglijarea zonei lombare si a muschilor erectori spinali. Cercetatorii de la University of Virginia sunt de parere ca 250.000 de abdomene insemna 0.5kg de grasime pierduta, adica 100 abdomene/ zi timp de 7 ani! De asemenea, abdomenele executate in exces pot determina o postura gresita (spate curbat), datorita presiunii execesive exercitate asupra gatului atunci cand ridicam truchiul. Nu le exclude din antrenament, dar nici nu exagera, si lucreaza si muschii spatelui!

3. Cat de lungi trebuie sa fie pauzele intre seturi?

Din nou, depinde de obiectivul tau, insa in general pauzele trebuie sa fie scurte, de 30 – 60 secunde daca antrenamentul tau vizeaza eliminarea stratului adipos si are o intensitate mare, si de 60 – 90 secunde daca te antrenezi cu greutati medii (daca greutatile sunt mari, poti lua o pauza de 2 minute).

4. Ce inseamna „recuperare activa”?

Un concept des regasit in aceste intrebari frecvente ale incepatorilor: recuperare activa. Pe scurt, recuperarea activa reprezinta orice activitate fizica pe care o incluzi in programul tau, dar care nu se aseamana cu antrenamentul de baza. Spre exemplu, daca antrenamentul tau presupune ridicarea de greutati, inotul, baschetul sau ciclismul pot fi considerate forme de recuperare activa.

5. Ce trebuie sa mananci inainte de antrenament?

Grasimi sanatoase si carbohidrati. Grasimi pentru un aport de energie pe termen lung, carbohidrati pentru o doza mare de energie imediata. Poti consuma oua, nuci sau migdale, alimente bogate in acizi grasi omega 3, 6, 9, fructe, suc de fructe.

Tu ai o intrebare care te framanta? O asteptam in rubrica de comentarii.

Exit mobile version