TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Iubesti sportul? O pasiune transmisa pe cale ereditara

iubesti sportul

Daca iubesti sportul, probabil parintii tai ti-au facut un dar valoros

Este imposibil sa nu iubesti sportul odata ce i-ai dat o sansa. E adevarat, la inceput poate fi greu, frustrant, dezamagitor, dar in scurt timp vei incepe sa simti bucuria pe care ti-o aduce, pofta de viata, sentimentul inaltator de care esti cuprins atunci cand iti dobori propriul record, indiferent de tipul de sport.

Acest sentiment de bine oferit de miscare este usor de explicat, in primul rand prin eliberarea de endorfine, prin imbunatatirea circulatiei, oxigenarea mai buna a corpului s.a.m.d. Dar exista anumite persoane pentru care viata fara sport este de neconceput si pentru care placerea de a face sport s-a transformat intr-o veritabila pasiune!

Iar daca si tu te numeri printre ele, ei bine… se pare ca e cazul sa le multumesti parintilor tai.

Este posibil sa iubesti sportul din cauze genetice

Un studiu citat de NYTimes.com, realizat pe 37.051 perechi de gemeni cu varste cuprinse intre 19 si 40 ani din Australia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia, Suedia si Marea Britanie, sugereaza faptul ca dragostea pentru sport este transmisa pe cale genetica. Au fost alesi gemeni intrucat acestia ofera psoibilitatea cercetatorilor sa determine daca un comportament este influentat de genetica sau de mediu (gemenii prezinta aceleasi caracteristici din ambele puncte de vedere).

Asadar, cercetatorii au realizat, in prima instanta, un sondaj pentru a afla daca sportul face parte din viata acestor persoane, in urma caruia doar 44% dintre participanti au raspuns afirmativ. Interesant este ca gemenii identici s-au dovedit a avea un program de exercitii fizice mai asemanator intre ei decat celelalte perechi de gemeni.

In urma analizelor statistice elaborate, echipa de cercetatori a demonstrat ca diferentele in ceea ce priveste comportamentul sportiv sunt atribuite in proportie de 60% factorilor genetici sau, cu alte cuvinte, parintii au o mare influenta asupra stilului tau de viata, si nu doar prin incurajarile de a face sport.

Studiul a fost publicat in Public Library of Science si nu este singurul care sugereaza aceasta trasmitere pe cale ereditara a pasiunii pentru sport.

Un stiudiu mai recent publicat in Medicine and Science in Sports and Exercise a demonstrat, in urma testelor de sange preluate de la 2.600 persoane, ca oamenii activi au variatii similare ale unor anumite gene care influenteaza raspunsul organismului la oboseala fizica. Din acest motiv, cercetatorii au tras concluzia ca motivul pentru care anumite persoane nu agreaza sportul este acela ca obosesc mai repede, au dureri musculare mai puternice si nici nu simt aceeasi satisfactie pe care o experimenetaza ceilalti in urma unui antrenament intens.

Invata sa iubesti sportul!

Insa indiferent daca iubesti sportul sau nu din nastere, aceasta nu este o scuza pentru o viata sedentara. Sportul nu trebuie sa constituie neaparat o pasiune pentru tine, dar trebuie sa ai grija sa faci suficienta miscare pentru a duce o viata sanatoasa si echilibrata.

Tu ai mostenit pasiunea pentru sport sau ai invatat sa-l iubesti de unul singur?  😉

Exit mobile version