TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Izolat proteic din zer vs. Concentrat proteic din zer. Ce sa alegi?

Probabil cunosti deja capacitatile transformatoare ale proteinei din zer in ceea ce priveste construirea muschilor si distrugerea grasimilor. Insa un fapt mai putin cunoscut este ca exista doua tipuri de proteine din zer: izolat proteic din zer vs. concentrat proteic din zer.
Care este diferenta dintre izolatul (WPI) si concentratul proteic din zer (WPC)? Pe care ar trebui sa il folosesti si cand? Afla tot ce trebuie sa stii despre izolatul proteic din zer vs concentrat, astfel incat sa poti profita la maximum de beneficiile lor in materie de sport.

De ce trebuie sa iei un supliment proteic

Suplimentele proteice pot fi o modalitate excelenta de a-ti creste aportul de proteine si de a-ti sustine obiectivele de fitness. Atunci cand incerci sa construiesti masa musculara slaba, poate fi dificil sa obtii suficiente proteine doar din alimentatie.
De aceea, pudrele proteice sunt atat de populare in comunitatea de fitness. Dar exista atat de multe tipuri diferite de pudra de proteine disponibile, incat poate fi greu sa stii care este cea mai potrivita pentru tine, mai ales dupa un antrenament sau daca vrei sa construiesti masa musculara sau sa slabesti.

Cum se face proteina din zer?

Proteina din zer este folosita in multe suplimente proteice, inclusiv batoane, pudre si bauturi.
Atat izolatul proteic din zer, cat si concentratul provin din lapte de vaca. Acesta reprezinta aproximativ 20% din proteinele din lapte, in timp ce cazeina reprezinta ceilalti 80%.
Zerul este portiunea lichida a laptelui de vaca ce ramane in timpul procesului de preparare a branzei si a iaurtului. Zerul contine proteine care sunt digerate rapid si absorbite de organism.
Ai scos vreodata iaurt din frigider si ai gasit deasupra sa un lichid? Acesta este proteina din zer, asa ca nu il arunca in chiuveta! Amesteca iaurtul pana cand lichidul se incorporeaza complet, pentru a te bucura de toate proteinele.
Pentru ca zerul este digerat rapid, este cea mai buna optiune atunci cand vine vorba de proteine pentru construirea muschilor. Exista mai multe tipuri diferite de zer, dar izolatul de zer si concentratul de zer sunt utilizate cel mai frecvent in suplimente.
Insa izolatul si concentratul de proteine din zer sunt produse prin metode diferite de procesare si au valori nutritionale usor diferite.
Afla care sunt principalele diferente dintre concentratul si izolatul proteic din zer.

Beneficiile proteinei din zer

Consumul de proteine din zer are o serie de beneficii. Proteina din zer este foarte densa in nutrienti si este una dintre cele mai bune surse alimentare de proteine de inalta calitate. Este foarte digerabila si se absoarbe rapid in comparatie cu alte proteine.
Exista numeroase dovezi care arata ca pudra de proteine din zer ofera beneficii pentru sanatate persoanelor active care doresc sa faca fitness sau sa construiasca masa musculara.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele active care au luat suplimente proteice din zer, continand atat izolat, cat si concentrat, au avut o crestere notabila a masei corporale slabe (muschi fara grasimi) si a fortei.
De asemenea, fiecare pudra proteica s-a dovedit a fi eficienta in prevenirea pierderii musculare cauzate de varsta si in imbunatatirea fortei. Exlicatia este ca ambele sunt considerate o proteina completa ce furnizeaza toti cei noua aminoacizi esentiali necesari pentru sinteza proteinelor musculare.
Unele studii arata ca aceste pudre proteice pot fi putin mai bune pentru cresterea muschilor decat alte tipuri, inclusiv cazeina si soia.
Consumul de proteine din zer poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arteriala. Acest lucru se datoreaza peptidelor bioactive numite lactokinine, continute in proteinele din zer.
De asemenea, proteina din zer poate fi eficienta in reglarea nivelului de zahar din sange, in special atunci cand este luata inainte sau cu mese bogate in carbohidrati.

Ce sunt izolatul si concentratul proteic din zer

Atat izolatul cat si concentratul proteic din zer sunt facute din zer, un lichid subtire, bogat in proteine, ramas din procesul de transformare a laptelui in branza.
Zerul este procesat in pulbere si va fi produs fie intr-un izolat, fie intr-un concentrat. Diferenta dintre cele doua produse este modul in care sunt procesate.

Ce este concentratul proteic din zer?

Concentratul proteic din zer este cel mai bun supliment proteic in ceea ce priveste raportul calitate-pret, desi este mai putin procesat decat izolatul proteic din zer.
WPC are un nivel scazut de lactoza, contine aminoacizi completi si vitamine solubile in grasimi si are un continut ridicat de proteine, de aproximativ 80%.
Concentratul proteic din zer contine o cantitate mai mare de grasimi si carbohidrati si mai putine proteine decat izolatul din zer, dar contine totusi aceeasi cantitate de aminoacizi si vitamine. Din acest motiv, concentratul proteic din zer are un pret mai accesibil decat izolatul proteic din zer.

Ce face concentratul proteic din zer?

Concentratul proteic din zer, alaturi de izolat, vine cu o serie de beneficii pentru sanatate si fitness.
Proteina din zer, in ambele forme, are o valoare biologica ridicata, ceea ce face ca toti nutrientii si proprietatile proteinei din zer sa fie usor de absorbit de catre organism.
Beneficiile sunt triple: proteina din zer ajuta corpul si muschii sa se recupereze dupa un antrenament intens, te ajuta sa-ti cresti masa musculara, evitand totodata atrofia musculara, si te ajuta sa profiti la maximum de antrenamentele pe care le faci.
De asemenea, a fost asociata cu pierderea in greutate si sustinerea sintezei proteinelor, ceea ce il face un instrument puternic in arsenalul pentru fitness.

Ce este izolatul proteic din zer?

Izolatul proteic din zer este mai rafinat decat concentratul proteic din zer. Din acest motiv, are un continut mai mic de lactoza, carbohidrati si grasimi si, in acelasi timp, are un continut mai mare de proteine (aproximativ 90%). La fel ca si concentratul proteic din zer, izolatul contine aminoacizi completi.
Deoarece calitatea proteinei este putin mai ridicata, izolatul va avea adesea preturi mai mari.

Izolat proteic din zer vs concentrat proteic din zer

Care este diferenta dintre izolat si concentrat proteic din zer? Cu care ar trebui sa incepi? Care este cel mai bun pentru obiectivele tale? Vezi in continuare cateva diferente importante.

Nivelul de fitness

Punctul in care te afli in calatoria ta de fitness poate influenta care dintre cele doua variante este cea mai potrivita pentru tine: izolatul din zer sau concentratul.

Primii pasi in fitness

Daca esti incepator in privinta suplimentelor proteice si nu ai intoleranta la produse lactate sau lactoza, atunci concentratul proteic din zer ofera un raport calitate-pret excelent.
Concentratul proteic din zer contine, de asemenea, cele mai multe proteine si are un profil nutritional mai complet – adica un amestec de proteine, grasimi si carbohidrati – datorita faptului ca nu a fost procesat la fel de mult ca izolatul proteic din zer.
Concentratul din zer WPC 80 de la Redis este un concentrat proteic din zer cu o concentratie proteica de 80%, fara arome si indulcitori, se dizolva foarte bine, are un gust neutru si este ideal pentru persoanele cu nevoi crescute de proteina in alimentatie.

Experienta in fitness

Daca suplimentele proteice nu sunt o noutate pentru tine, ar fi bine sa iei in calcul izolatul proteic din zer.
Deoarece este cea mai rafinata versiune a proteinei din zer, izolatul are cel mai inalt nivel de proteine in comparatie cu omologul sau si o serie de alte avantaje ce pot fi benefice pentru persoanele cu anumite nevoi de sanatate sau obiective foarte specifice.
Izolatul de proteine din zer este o alegere mai buna pentru persoanele care incearca sa reduca aportul de carbohidrati si grasimi, deoarece a fost procesat pentru a avea mai putini macronutrienti si mai multe proteine.
Are, de asemenea, niveluri ridicate de BCAA si aminoacizi esentiali, cu o contributie completa atat a aminoacizilor conditionati, cat si a celor neconditionati.
Izolatul proteic din zer WPI instant de la Redis este un izolat proteic din zer cu 90,5% proteina, obtinut din lapte, cu continut redus de grasimi (1,3%), fara adaos de arome si indulcitori, se dizolva foarte bine si are un gust neutru.

Ce alegi dupa un antrenament intens?

Desi continutul de proteine al izolatului de zer este mai mare decat cel al concentratului de zer, concentratul este mai biodisponibil, ceea ce inseamna ca este digerat mai repede.
Muschiul se formeaza dupa un antrenament, asa ca este important sa oferi corpului proteine usor digerabile pentru a contribui la repararea descompunerii musculare in timpul antrenamentului.
Comparand optiunile de suplimente de proteine din zer, deoarece concentratul de zer este mai biodisponibil decat izolatul de zer, varianta cea mai buna dupa un antrenament intens este concentratul din zer.

Diferente nutritionale

Continutul de lactoza

Pentru persoanele care doresc o sursa puternica de proteine, dar care se confrunta cu sensibilitatea la lactoza sau cu o intoleranta usoara, izolatul este varianta de pudra proteica recomandata. Datorita procesului de procesare prin care trece izolatul proteic din zer, este indepartata din pudra mai multa lactoza, ceea ce il face mai potrivit pentru cei cu sensibilitati.

Continutul de proteine

Asa cum aratam mai sus, exista o diferenta de continut de proteine de 10% intre izolatul proteic din zer si concentrat. Cu toate acestea, pentru ca ambele pulberi sunt considerate o sursa bogata de proteine, e probabil totusi ca acestea sa produca un rezultat similar daca sunt luate in mod regulat si in dozele recomandate.
Continutul de carbohidrati si grasimi este cel care poate influenta rezultatele.

Continutul de carbohidrati si grasimi

Izolatul proteic din zer are un continut mai mic de carbohidrati si grasimi decat concentratul proteic din zer, ceea ce poate fi benefic in functie de obiectivele pe care le ai. Daca lucrezi la un deficit caloric si vrei sa consumi mai putini carbohidrati sau grasimi, atunci izolatul poate fi suplimentul proteic perfect pentru tine.

Continutul caloric

Concentratul proteic din zer are mai multe calorii per portie decat izolatul. Daca am compara o portie de 30 de grame din fiecare, concentratul proteic din zer are mai multe calorii decat izolatul din zer, dar diferenta este marginala. Concentratul contine 120 de calorii per 30 de grame, in timp ce izolatul are 110 calorii per portie de 30 de grame.
Asadar, diferenta calorica este neglijabila, astfel ca numarul de calorii nu va fi probabil un factor extrem de important in a stabili care este cea mai buna optiune pentru tine, atata timp cat consumi o cantitate suficienta pe zi.

Continutul de vitamine liposolubile

Deoarece exista un continut mai mic de grasimi in formula izolatului, spre deosebire de forma concentrata, exista mai putine vitamine solubile in grasimi.
Daca izolatul este suplimentul tau preferat, dar vrei totusi acel profil plin de nutrienti, atunci poti include o portie de unt de nuci in proteina din zer.
Daca nu vrei sa adaugi unt de nuci la un shake proteic, exista cateva alternative delicioase: poti adauga atat unt de nuci cat si izolat proteic din zer la ovaz, iaurt sau cereale.

Verdictul final

Atat concentratul cat si izolatul din zer sunt modalitati excelente de a-ti creste aportul zilnic de proteine. Desi izolatul din zer are un continut ceva mai mare de proteine, diferenta este destul de neglijabila.
Daca inca te mai intrebi care varianta de proteina din zer este mai potrivita pentru tine… totul tine de ceea ce cauti!
Concentratul este cel mai bun supliment proteic din punct de vedere al raportului calitate-pret, avand un nivel scazut de lactoza. Contine vitamine solubile in grasimi si are un profil de aminoacizi complet.
Izolatul proteic din zer este o alegere mai buna pentru cei care au intoleranta la lactoza. De asemenea, are un continut scazut de grasimi si carbohidrati si se mandreste cu un continut mai mare de proteine datorita faptului ca este mai rafinat.
Atat izolatul cat si concentratul proteic din zer ofera beneficii mari daca vrei sa-ti imbunatatesti calatoria de fitness. Proteina din zer in oricare dintre forme este unul dintre ingredientele cheie ale succesului tau.
Ambele contin toti aminoacizii si proteinele de care ai nevoie pentru a te asigura ca maximizezi rezultatele muncii tale grele.
Indiferent ce varianta alegi, ambele te vor ajuta sa iti construiesti masa musculara si iti vor sustine obiectivele de fitness.

Sursa foto: Freepik.com

Exit mobile version