TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Exercitii pentru muschii spatelui: priza pronatie sau supinatie?

muschii spatelui

Exercitiu pentru muchii spatelui – Ramat cu haltera cu priza pronatie

Cum este impinsul la bara orizontala pentru piept, acest exercitiu este unul de baza, pentru muschii spatelui. Priza supinatie te obliga la o priza mai larga decat umerii, in partea de sus haltera atinge sternul, iar coatele  se departeaza de corp.

Exercitiul lucreaza toata partea superioara a spatelui, cu preponderenta marele dorsal. Priza pronatie face ca bicepsul sa nu intre prea mult in ecuatia miscarii. Pe cat de productiv este exercitiul, pe atat de dificil este de executat intr-o forma corecta. Trunchiul trebuie sa ramana aproximativ paralel cu solul, trisarea prin indoirea genunchilor nu este indicata.

O priza cu aproximativ 10-15cm mai larga este ideala, pentru ca astfel sunt recrutate cele mai multe fibre musculare.

Exercitiu pentru muschii spatelui – Ramat cu haltera, priza supinatie


Fata de priza pronatie, bara este acum dusa mai aproape de picioare, cam pe la mijlocul abdomenului. De aceea, in ceea ce priveste muschii spatelui, contributia trapezului superior si mijlociu, a romboizilor si deltoizilor posteriori este redusa semnificativ.

Din perspectiva mecanica, priza supinatie este mai “naturala” decat priza pronatie, permitand o cursa mai lunga si o izolatie mai buna a dorsalilor, daca sunt folosite greutati mici. Daca optam pentru greutati mai mari, atunci ramatul este mai putin productiv pentru muschii spatelui, bicepsii intra mai mult in actiune, cursa este mai scurta si suntem tentati sa trisam.

Totusi, este un exercitiu mai usor de invatat si de controlat decat cel cu priza pronatie.

Exercitii pentru muschii spatelui: ce alegem?

Un antrenament pentru muschii spatelui, pentru avansati, consta in general in doua exercitii de tractiune si doua de ramat.

Daca aveti de ales intre ramatul cu priza pronatie sau cel cu supinatie, clar, fara niciun dubiu, alegeti pe cel cu priza pronatie. O data la 2-3 antrenamente, efectuati pe cel cu supinatie.

Daca timpul si energia va permit, puteti efectua ambele exercitii la un antrenament, dar primul tot cel cu pronatie sa fie.

Alexandru Bolborici

Exit mobile version