TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

“Nu am timp pentru sport!” Antrenament eficient in 10 minute

nu am timp

“Nu am timp pentru sala.”  Fa-ti timp pentru antrenamente mai scurte!

Nu am timp sa ma antrenez…” Daca cineva ne-ar da cate un ban pentru fiecare data cand ii auzim pe cei din jurul nostru spunand acest lucru, probabil ca am fi mult mai bogati acum. Este foarte adevarat – suntem din ce in ce mai ocupati, iar cei care nu sunt pasionati de sala, adesea se simt depasiti (mai ales psihic) de programul de antrenament pe care ar trebui sa il faca acolo.

In mod normal, o persoana care doreste sa isi mentina starea de sanatate ar trebui sa faca de minimum 3 ori pe saptamana antrenamente cardio (30 – 45min) si 2 antrenamente de forta, care sa cuprinda exercitii pentru toate grupele musculare.

Voi, cei care cititi revista noastra, sunt convins ca nu spuneti prea des “Nu am timp!” atunci cand vine vorba despre sport si sunteti obisnuiti cu programe de antrenament mult mai complexe, insa pentru cineva nu foarte pasionat de fitness sau culturism, chiar si atat poate sa para mult. Solutia? Antrenamente mai scurte si mai eficiente!

“Nu am timp sa fac miscare” – o problema falsa

Asa cum ai aflat deja din alte articole, antrenamentele scurte, efectuate in mai multe reprize de-a lungul zilei, sunt la fel de eficiente in ceea ce priveste consumul caloric, ca si antrenamentele lungi, efectuate intr-o singura sedinta.

Insa, daca iti propui sa faci astfel de antrenamente, apar tot felul de intrebari: daca am la dispozitie numai 10-15 minte, cat ar trebui sa dureze incalzirea? Ce exercitii ar trebui sa fac? Cum pot sa mentin intensitatea antrenamentului, astfel incat sa fie eficient?

Cand vine vorba despre antrenamentul cardio, exista o multime de modalitati pe care poti sa le folosesti pentru a te antrena intens, deoarece daca ai la dispozitie numai cateva minute pentru aceasta activitate, atunci cuvantul de ordine este “intensitate”.

Iata in continuare un program de antrenament de 10 minute, care implica mers, alergare si sarituri pe loc cu departarea picioarelor si aducerea bratelor deasupra capului. Daca nu iti plac sariturile, pentru ca presupun impact, poti ramane la alergat si mers.

Program de antrenament pentru cei care… nu au timp

1 minut – mers lejer, 5.5km/h

1 minut – mers rapid, 7.5km/h

1 minut – alergare, 9km/h

1 minut – sarituri, 40 de repetari

1 minut – mers rapid, 8km/h

1 minut – alergare, 10km/h

1 minut – sarituri, 50 repetari

1 minut – alergare, 11km/h

1 minut – sprint, 13km/h

1 minut – mers lejer, 6kh/h

Acest program de antrenament este conceput pentru cei care au la dispozitie o banda de alergat, insa poate fi adaptat si pentru bicicleta stationara sau alte aparate cardio, dar si pentru un antrenament in aer liber.

Spor!

Dr. Serban Damian

Exit mobile version