TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Partener de antrenament – 5 aspecte de luat in seama

Desi Arnold a vorbit putin de Franco Columbu in filmul Pumping Iron, adevarul este ca ei erau prieteni buni si parteneri de antrenament si mai buni. Arnold era inalt, Franco era scund, Arnold facea culturism, Franco provenea din powerlifting. Chiar si asa, fiind diferiti, au fost parteneri de antrenament o lunga perioada si in acel timp ambii au castigat Mr. Universe si Mr. Olympia. Asadar, chiar si cei mai buni au nevoie de un partener. Cand vine vorba sa-ti alegi un partener de antrenament, prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este ce speri sa realizezi cu asta? Vrei o extra motivatie? Pe cineva care sa te asiste la incercarile grele? Sau poate esti o persoana mai sociabila care vrea sa parcurga drumul fitnessului cu altcineva care ii impartaseste gandurile. Asadar, sunt multe lucruri de luat in calcul cand vine vorba de alegerea unui partener.

1. Alege un partener de antrenament cu teluri similare

Este cel mai evident aspect. Chiar trebuie ca partenerii sa aiba teluri similare, altfel nu are rost sa te antrenezi cu cineva care vrea sa mearga la sala, de cateva ori pe saptamana, aditional la antrenamentul lui de baschet, cand tu vrei sa obtii maxim de masa musculara. La fel, nu ai de ce sa te antrenezi cu un culturist competitiv care isi planifica 3-5 concursuri pe an, cand tu vrei obtinerea de muschi. Observa ca am scris similare nu aceleasi teluri. Un exemplu recent, de parteneri de antrenament, este Branch Warren si Johnnie Jackson. Cei doi culturisti profesionisti texani se antreneaza intens si greu desi, precum la perechea Arnold si Franco, unul dintre ei, Jackson, se antreneaza cu greutati foarte mari (Johnnie Jackson este des denumit cel mai puternic culturist din lume), pe cand celalalt este culturist pur. Antrenandu-se impreuna, ambii au obtinut muschi mai mari, iar Brench Warren a devenit unul dintre cei mai puternici culturisti. La ambele exemple de parteneri, telurile au fost usor diferite, dar complementare, si ambii au beneficiat de avantajele celuilalt partener.

2. Alege un partener de antrenament cu orar similar

Indiferent de cat de ideal ar fi un partener pentru tine la primul punct, daca el sau ea lucreaza de la 9 la 17 iar tu ai schimb de noapte este aproape imposibil sa gasiti o ora care sa se potriveasca la amandoi. Trebuie tinut seama si de orarul de somn, recuperare, timpul alocat familiei, timpul liber si alte aspecte. Decat sa ajungi la timp la sala si sa te uiti la ceas din 5 in 5 minute si sa faci apoi antrenamentul singur mai
bine reconsideri si cauti alt partener. Avand orare similare va permite sa decideti cat timp va dura sedinta de antrenament. Daca va antrenati la 8 dimineata, atunci posibil sa fie nevoie de antrenament mai scurt si intens in comparatie cu un antrenament facut dupa-amiaza, in care volumul poate fi mai mare.

3. Alege-ti un partener care te poate motiva

Clar vrei un partener care sa te faca sa mergi la sala si ar fi dragut si daca tu il poti motiva pe el. Ideal ai nevoie de cineva care sa te impinga de la spate cand esti lenes si fara chef, sa aiba atitudine, sa fie la ora stabilita la sala, sa nu verifice telefonul din minut in minut, sa se bucure la micile tale succese si noi incercari. Iar tu trebuie sa poti face acelasi lucru in return!

4. Alege-ti un partener de antrenament cu nivel similar de experienta

Partenerul tau de antrenament ar trebui sa aiba un nivel similar de experienta cu al tau, ideal putin mai dezvoltat. Evident asta merge mai bine pentru tine, dar niciunul nu trebuie sa se agate de spatele celuilalt. Ai nevoie de un partener care sa stie forma corecta de executie, sa stie cand ai nevoie de ajutor.

5. Alege-ti un partener de antrenamentpe care te poti baza

Cand ai bara de 100 kg deasupra pieptului la impins culcat si fortezi inca o repetare, partenerul este singurul care te poate salva. Sau cand faci impins cu gantere. Daca nu te simti confortabil ca poate interveni prompt si sigur in caz de urgenta, atunci reconsidera alegerea facuta. Incepatorii cauta parteneri in vechi prieteni. Multi tineri se simt confortabil antrenandu-se cu prietena, iar relatia dintre ei devine mai puternica. Altii prefera sa nu amestece relatiile personale cu antrenamentul. Din nou, totul depinde de lucrurile de mai sus. Daca te antrenezi cu prietena sau sotia, o regula de bun simt: fara afectiuni in sala.

Chiar ai nevoie de partener? Este intrebarea cu care ar trebui sa incepi.
Crezi ca poti face mai mult de unul singur? Ai nevoie de o motivare externa? Iti place atmosfera unei echipe? Acestea sunt intrebari la care numai tu poti raspunde. Poate ca, daca incerci ambele variante, cu si fara partener, te vei putea decide. Un lucru e sigur: nimeni nu face munca pentru tine.

Exit mobile version