TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Despre potential genetic si sansele de a ajunge campion

potential genetic

Un potential genetic mare, o sansa in plus

Vii la sala sperand sa ajungi un nou Arnold. Te antrenezi cateva luni si, daca pui intrebari, afli de la baietii din sala ca ai un drum lung de parcurs pana la idealul tau si, oricum, nu oricine poate ajunge ca Arnold. Nu conteaza doar cat esti de ambitios sau tenace, ci si ce potential genetic ai.

Vezi ca unele grupe cresc relativ repede si te entuziasmezi dar, pe de alta parte, sunt cateva grupe care au tendinta de a ramane in urma. Nu intelegi de ce exista aceasta problema chiar si in cazul celor bine dotati genetic. In fond, toti muschii apartin aceluiasi corp, sunt hraniti cu aceleasi alimente si suplimente, beneficiaza de acelasi timp de odihna, sunt condusi de acelasi sistem nervos.

Asadar, cum se explica diferenta de crestere? De ce spatele creste usor, iar pieptul nu? De ce gambele refuza sa craesca, in timp ce umerii cresc vazand cu ochii?

Ei bine, faptul ca mai multe grupe musculare cresc relativ usor nu inseamna ca toate au un potential genetic bun.

Despre potential genetic si celulele musculare

Motivele pentru care nu toate grupele au acelasi ritm de crestere sunt variate. De obicei, cele care raman in urma sunt grupe care, din nastere, au mai putine celule musculare si, desi cresc in volum datorita antrenamentelor tot cu 30-40%, cresterea masurabila in centimetri este evident mai mica.

Cu alte cuvinte, un muschi care are initial, sa zicem, 1cm grosime si creste in volum 40% ajunge la aproximativ 1.2cm in grosime, iar un muschi care are initial 2cm grosime ajunge la 2.4cm. Desi  celulele musculare din ambele exemple au crescut in mod egal, in al doilea caz progresul, masurat in cm, este dublu.

Din pacate nu toti ne nastem cu acelasi numar de celule musculare la absolut toate grupele musculare, cei mai multi dintre noi avand cateva grupe mai slab dotate. Cu cat numarul acestora este mai mic, cu atat sansele de a ajunge campion sunt mai mari. Sunt multe cazuri de sportivi care au multe grupe deficitare dar se incapataneaza sa devina campioni in culturism si apeleaza la steroizi anabolizati cu speranta de a remedia aceste probleme.

Evaluati-va cu atentie fizicul si potentialul genetic inainte de a va visa in pielea lui Arnold. Daca nu aveti o structura osoasa potrivita si o masa musculara care creste usor in majoritatea zonelor corpului, sansele de a ajunge campion de culturism sunt, din start, mici. Insa acest lucru nu trebuie sa va impinga sa renuntati la culturism, este un sport minant pentru sanatate, aspect, forta.

Daca aveti ce trebuie pentru a ajunge campion, „trageti tare” la sala si mancati bine. Cine stie, poate chiar e scris in destinul vostru sa urcati pe podium pentru realizari exceptionale in acest sport. Iar daca nu, este important sa stiti ca n-ati muncit degeaba la sala, va veti alege cu un corp puternic, frumos, sanatos, armonios.

Mult succes!
Florin Uceanu

Exit mobile version