TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Prea multa importanta atribuita steroizilor

steroiziEducatia si informatia sunt precum o sabie cu doua taisuri. Cand am inceput sa ma antrenez, la inceputul anilor ’80, nici nu auzisem de steroizi si bineinteles ca nu stiam ca sunt parte importanta in crearea muschilor impresionanti ai campionilor din acea vreme (chiar daca cei de acum sunt mult mai mari, prin comparatie). Nu stiam multe, dar parea destul de simplu pentru mine atunci ca, daca ma antrenez greu, mananc bine si ma odihnesc, o sa cresc. Si ca sa vezi…asa s-a intamplat!

Sa trecem rapid acum la copiii din zilele noastre, ale internetului. Citesc online ca toti profesionistii iau doze mari de steroizi si ca acestia sunt cauza dezvoltarii incredibile a musculaturii. Mai exista o proportie mare de cinici, multi dintre ei pro steroizi, care proclama ideea ca nu exista culturism natural, iar culturistii care nu iau steroizi tot nu pot fi numiti naturali pentru ca suplimentele pe care le iau contin diverse chimicale si alte substante care nu sunt… naturale.

Asadar, nu-i ramane pustiului decat doua posibilitati, ambele gresite: sa foloseasca steroizi inca de la primul antrenament, deoarece asta este singura cale, crede el, spre atingerea unei puteri si musculaturi impresionante, sau sa se impace cu ideea ca nu va arata mai bine decat media celor din salile de culturism, care se antreneaza ca sa nu se ingrase sau de placere.

Sunt de acord ca discutiile pe tema steroizilor sa existe si sa fie vizibile tuturor, sa se vorbeasca despre rolul lor in culturism si alte sporturi, dar nu pot sa nu observ si partea negativa a acestui lucru, aceea ca steroizilor li se atribuie o putere mitica pe care nu o merita. Este adevarat ca atletii de top folosesc steroizi? Adevarat! Nu numai in culturism, ci si in alte sporturi unde forta, viteza si rezistenta sunt necesare. Insa este adevarat ca exista si atleti naturali care arata fantastic. Poate nume precum John Grimek, Clancy Ross, Steve Reeves, Reg Park, Bill Pearl sau Vince Gironda nu spun nimic copiilor din zilele noastre, dar acesti atleti au ajuns la niste fizicuri dupa care ar intoarce capul pe strada si oamenii din zilele noastre. Au ajuns la acele performante pentru ca s-au antrenat tare si au mancat alimente precum oua, lapte, carne, peste, vegetale, fructe. Utilizand cunostintele si descoperirile de pana acum, atat pentru antrenament cat si pentru alimentatie si suplimentatie, este posibil pentru orice barbat sau femeie sa obtina un fizic spectaculos, fara steroizi. Partea trista este ca pe internet, unde toti pot scrie ceva, sunt foarte multe pareri pro steroizi si foarte putine contra. Informatia poate fi un lucru extraordinar, dar in acest caz ignoranta este la loc de cinste.

Alexandru Bolborici

Exit mobile version