TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Ce inseamna cu adevarat procentul de grasime din corp

procentul-de-grasime-din-corpRecent am masurat procentul de grasime din corp al unei femei pentru ca nu era multumita de rezultatul pe care i-l daduse antrenorul personal. Probabil ca multi ati fost tentati sa faceti acelasi lucru. Nu este nimic neinregula cu asta, dar fenomenul arata ca multa lume nu stie ce inseamna cu adevarat procentul de grasime si cum se calculeaza. Asa ca ar fi bine sa clarificam situatia.

Iata care ar fi schema de baza: Un test care masoara procentul de grasime din corp presupune separarea fiecarui kilogram pe care il avem in doua categorii: masa de grasime si restul (masa slaba). Restul inseamna oase, muschi, par, apa si alte lucruri marunte. Deci, nu doar masa musculara!

Aceast raport poate fi insa de multe ori inselator. De exemplu, oamenii slabi, care nu cantaresc prea mult pot avea de fapt un procent mai mare de grasime decat cei care cantaresc mai mult. Tocmai de aceea greutatea aratata pe cantar nu releva si starea de sanatate.

Masurarea procentului de grasime din corp

Exista diferite metode prin care poti masura procentul de grasime din corp, diferenta consta in faptul ca unele sunt mai exacte decat altele. Cantarirea in apa si folosirea altor aparate high-tech sunt metode destul de scumpe si nu sunt accesibile oricui. Exista si alte device-uri mici si scale care masoara acelasi lucru, dar de cele mai multe ori rezultatele sunt eronate. Cea mai usoara metoda este fat cliper-ul sau clestele pentru masurat grasimea.

Clestele de masurat grasimea se bazeaza pe o formula care determina procentul de grasime si procentul de masa slaba. In functie de formula folosita, trebuie sa prinzi cu clestele anumite zone ale corpului (partea de piele care se strange ca surplus). Este dificil insa sa „te ciupesti” singur si sa citesti rezultatele aparatului in acelasi timp. Eu recomand sa ceri ajutor unui profesionist pentru a face acest lucru sau cel putin apeleaza la un prieten. Iata cum folosesti aparatul:

Exista mai multe formule pe care le poti folosi, cum este cea Pollock, Durin sau Womersley. Pentru cei care nu se pricep foarte bine la matematica, puteti apela la diferite site-uri care calculeaza acest lucru automat. Puteti face asta aici (la sfarsitul articolului). Orice formula ati alege insa, pastrati-o pe aceeasi tot timpul pentru rezultate exacte.

Ce zone se masoara in functie de sex

Pentru barbati, zonele de masurare sunt pieptul, abdomenul si coapsa. Aparatul se tine in pozitie verticala, dupa cum urmeaza: in zona pieptului se masoara cam la jumatatea distantei dintre san si subsuoasa, in zona abdomenului cam la 2, 5 cm de ombilic, tot in pozitie verticala, iar in zona coapsei, se masoara la jumatatea distantei dintre genunchi si sold.

Pentru femei lucrurile stau diferit. Zonele de masurare sunt: tricepsii, la jumatatea distantei dintre cot si umar, abdomenul in zona de deasupra soldului, si coapsa, masurand la fel ca in cazul barbatilor.

Un nivel „sanatos” de grasime depinde de o serie de variabile, de sex si de obiectivele pe care le ai. Iata cateva valori orientative:

 dupa Bodybuilding

Exit mobile version