TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Cand treci la programe de antrenament pentru avansati?

program de antrenament

Programe de antrenament ale campionionilor, tentatii pentru incepatori

Primul gand al unor incepatori este sa copieze programele de antrenament ale unor campioni. Cu cat este mai de succes campionul, cu atat este mai tentant pentru incepatori sa-l copieze. Programe de antrenament ca cele ale concurentilor de la Mr. Olympia sunt folosite intens de mii si mii de incepatori de pe toate continentele. Este bine sau este rau? In opinia mea, nu este rau, dar nu ar trebui sa faci asta de le inceput.

Daca asa se antreneaza un campion, inseamna ca programul este bun pentru el din moment ce a ajuns campion, dar nu inseamna neaparat ca programul este perfect si pentru un incepator dintr-o sala din Romania. Tine minte ca niciun campion din Romania sau de la Mr. Olympia nu s-a antrenat de la inceput asa cum citesti prin reviste ca face acum.

Programe de antrenament de la avansati, pentru incepatori

Evident ca programele campionilor sunt foarte bune ca sursa de inspiratie sau chiar pentru a fi urmate fara modificari sau adaptari de la inceput. Desi in literatura de specialitate gasim specificat ca esti considerat incepator pana la 24 de luni de la inceperea antrenamentelor, Arnold nu crede ca perioada de incepator trebuie cuantificata in numar de luni, ci in alt mod; si eu cred ca el este cel care are dreptate.

Astfel, in cartea sa, Arnold spune ca, din momentul in care ai luat 7 kg in greutate, ai crescut cam 7 cm la brate, 12 cm la piept si umeri, 10 cm la coapse, atunci esti pregatit pentru a adauga o mai mare varietate de exercitii antrenamentului. El mai zice: „acest lucru nu trebuie realizat brusc, intr-un singur pas. Ai nevoie de timp pentru a invata noi exercitii, pentru a invata cum anumite exercitii specifice iti afecteaza corpul in feluri diferite si pentru a invata sa utilizezi aceste exercitii si o multime de noi principii pentru a accelera raspunsul corpului tau la antrenamente.”

Programe de antrenament care te vor transforma in campion

Daca vrei un trup de campion, trebuie sa te antrenezi cu tehnici si intensitati de campion. Daca nu stii cum si ce sa faci, poti copia antrenamentul unui campion, revistele sunt pline de astfel de programe, iar in timp poti aduce modificari pentru a-l adapta mai bine particularitatilor corpului tau.

Momentul in care poti folosi pentru prima oara un asemenea program este momentul in care ai depasit stadiul de incepator.

 

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Exit mobile version