Cata proteina poate sa asimileze organismul la o singura masa?

proteina

Procesul de absorbtie al proteinei reprezinta un subiect de interes atat pentru culturistii de performanta, cat si pentru cei incepatori. In aceasta privinta, s-au vehiculat de-a lungul timpului foarte multe teorii, dintre care, aproape la fel de multe au fost respinse ca urmare a unor cercetari stiintifice aprofundate.

Intrebarea Cata proteina poate sa asimileze organismul la o singura masa? este una cat se poate de importanta din cel putin 2 motive. In primul rand, pentru ca un culturist trebuie sa stie clar ce cantitate de proteina sa includa in regimul alimentar pentru obtinerea performantei. In al doilea rand, deoarece performanta inseamna si mentinerea unui organism sanatos, culturistul trebuie sa stie si cum anume sa-si construiasca dieta, pentru a nu se afla intr-un deficit de proteine ce l-ar putea afecta pe termen lung.

2 teorii despre cantitatea de proteina care poate fi asimilata la o masa

Teoria 1 – doar 30 de grame de proteine la o masa

Una dintre cele mai vechi teorii cu privire la absorbtia proteinelor spune ca organismul poate consuma o cantitate limitata de proteine la o masa. Cantitatea recomandata in acest caz variaza de la 20 la 40 de grame (cantitatea standard fiind cea de 30 de grame), depasirea ei constituind un minus pentru performanta. Cu alte cuvinte, chiar daca consumi o cantitate mare de proteine la o masa, organismul tau nu va asimila decat aproximativ 30 de grame din ele.

Consecinta directa a acestei teorii a fost regula, unanim acceptata, de a imparti doza de proteine in mai multe prize (in scopul mentinerii constante a starii anabolice) si, deci, necesitatea de a lua 5 sau 6 mese pe zi.

Daca luam, insa, la bani marunti logica acestei teorii, s-ar putea sa gasim cateva inconsistente majore si de neiertat. Sa ne imaginam, de exemplu, 2 persoane care au aceeasi constitutie, fiecare cantarind 90 de kilograme. Sa aproximam o cantitate de 150 de grame de proteine de care ar avea nevoie zilnic. Prima persoana isi va imparti doza de proteine in 5 prize, consumand, asadar, la o masa doar 30 de grame. Cea de-a doua persoana va consuma intreaga cantitate de 150 de grame de proteine la o singura masa.

Daca este adevarat ca organismul nu poate sa asimileze decat 30 de grame la o masa, atunci a 2-a persoana ar trebui sa prezinte simptome de deficienta de proteine in organism. Aceasta pentru ca, pentru ea,  asimilarea a doar 30 de grame de proteine pe zi ar insemna 0.33g/kilogram greutate corporala, ceea ce este sub doza zilnica recomandata, mai ales pentru o persoana care executa antrenamente. Totusi, daca lucrurile ar fi stat astfel, probabil numarul populatiei ar fi scazut dramatic pana acum.

Ghidati de o astfel de logica, un grup de cercetatori renumiti francezi, condus de Marie-Agnès Arnal, au propus o alta teorie, care vine sa o contrazica pe prima

Teoria 2 – orice cantitate de proteine este permisa 

proteina Acestia au descoperit ca, de fapt, nu exista nicio diferenta, in ceea ce priveste asimilarea proteinelor, intre:

1) consumarea la o singura masa a 79% din doza zilnica recomandata de proteine si

2) consumarea aceluiasi procent din doza de proteine in 4 prize.

In plus, intre aceste 2 cazuri nu s-a observat nicio diferenta in ceea ce priveste retentia de nitrogen sau masa musculara. Mai mult de atat, s-a descoperit ca doza de proteine consumata la o singura masa determina o mai buna retentie a proteinelor decat consumarea ei in mai multe reprize. Lucru promitator, de altfel, intrucat, pe masura ce imbatranim, devine necesar consumul unei cantitati mai mari de proteine pentru a ajunge la acelasi efect pe care la tinerete il puteam obtine apeland la o cantitate mai mica.

Un alt cercetator, Maarten R. Soeter, vine si el sa completeze rezultatele studiilor cercetatoarei Arnal, descoperind ca, in ceea ce priveste metabolismul proteinelor, lipidelor si glucozei, nu exista nicio diferenta intre

1) metoda Intermitted Fasting (care presupune un post de 20 de ore) si

2) o dieta standard (avand 3 mese pe zi).

In alt caz, studiile au aratat ca la cei care foloseau metoda Intermitted Fasting masa musculara a crescut, spre deosebire de cei care au adoptat dieta standard.

Este, asadar, eronat sa presupui ca organismul poate asimila o cantitate limitata de proteine la o masa. Studiile prezentate mai sus dovedesc destul de clar ca, daca, intr-adevar, exista o limita a asimilarii de proteine, aceasta depaseste, in orice caz, cantitatea standard de 30 de grame. Drept urmare, daca esti culturist, simte-te liber sa consumi proteinele in orice dozaj doresti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate