TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Urmarile unui regim alimentar… de infometare

regim alimentar

Ce inseamna un regim alimentar exagerat de restrictiv?

Daca ar fi sa analizam, din punct de vedere nutritional, dietele pe care le gasim prin reviste sau online, am constata cu surprindere ca cele mai multe dintre ele se bazeaza pe o reducere drastica a aportului caloric, adica un deficit caloric mai mare de 500-1000kcal/zi fata de necesarul caloric al unei persoane.

Acest tip de regim alimentar se bazeaza pe efectul pe termen scurt, insa scapa din vedere faptul ca scaderea in greutate trebuie sa fie urmata in mod logic de mentinerea pe termen lung a greutatii optime.

De asemenea, multe dintre aceste regimuri sunt dezechilibrate din punct de vedere al aportului de nutrienti, precum si al reprezentarii diverselor categorii de alimente. Acest lucru inseamna fie ca se bazeaza pe o reducere extrema a aportului de lipide, fie atata a lipidelor cat si al carbohidratilor, ceea ce atrage dupa sine o crestere procentuala a proteinelor.

Unele dintre aceste regimuri presupun chiar eliminarea anumitor categorii de alimente sau consumarea lor „disociata”, adica prin evitarea combinarii lor.

Totusi, linia comuna a acestor regimuri este restrictia calorica exagerata, ceea ce nu doar ca nu este sanatos, dar este si complet neproductiv pe termen lung din punct de vedere al scaderii in greutate.

De ce un regim alimentar care reduce drastic aportul caloric trebuie evitat

In mod normal, dupa cateva saptamani in care greutatea scade ceva mai rapid, in urmatoarea perioada nu ar trebui sa inregistrati o scadere a greutatii mai mare de 0.5-1kg/ sapt, deoarece altfel ceea ce se elimina este apa si glicogenul muscular si se produce catabolizarea tesutului muscular. In aceste conditii, iti va fi mai greu sa sustii activitatea fizica, vei obosi mai usor, iar pe plan psihic te vei simti deprimat, anxios, slabit si permanent preocupat de hrana.

Pe termen lung pot aparea consecinte mai grave ale acestui tip de regim alimentar de infometare: reducerea fortei musculare, dezechilibre electrolitice, susceptibilitate crescuta de imbolnavire, deficiente minerale (calciu, fier), cetoacidoza si probleme renale.

Toate acestea vor determina reducerea performantelor fizice si scaderea ratei metabolismului bazal. Cu alte cuvinte, vei incepe sa consumi din ce in ce mai putine calorii pentru activitatile curente, economisind rezervele energetice. Acest lucru dovedeste ca regimul de infometare este o masura contraproductiva.

Desi reducerea ratei metabolismului bazal nu este permanenta dupa o singura cura de acest gen, in cazul celor care au perioade de scadere urmate de cresterea greutatii (efectul „yo-yo”) se inregistreaza o reducere in timp a aratei metabolice pentru ca organismul devine mai eficient in a functiona cu mai putine calorii, in a extrage energie din alimente si a depune sub forma de grasime. In consecinta, dupa ani de astfel de „jonglerii”, unei persoane ii va fi din ce in ce mai greu sa slabeasca, desi mesele vor fi din ce in ce mai sarace in calorii.

Contraprodutiva este si pierderea masei musculare ce se inregistreaza in aceste regimuri de infometare – muschii sunt cei care ard caloriile, nu tesutul adipos – deci trebuie sa scapi de grasime, nu de muschi.

Primul pas catre scaderea in greutate, fiziologica si care se mentine in timp, este sa eviti regimurile drastice, intervalele scurte destinate slabirii si metodelor „minune” nefundamentate stiintific.

Atunci cand iti alcatuiesti un regim alimentar, incearca sa nu scazi deficitul caloric (adica diferenta dintre aportul caloric – ceea ce mananci – si consumul caloric – ceea ce consmi prin activitate fizica) sub 500, maxim 1000 calorii. Nu elimina complet nicio categorie de alimente, dar incearca sa reduci consumul de grasimi si zaharuri simple.

Tu ai tinut vreodata un regim de infometare?

Dr. Serban Damian

Exit mobile version