TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Reguli de buna purtare in sala de fitness

sala de fitness

Sala de fitness, taram plin de surprize

Am decis sa scriu acest articol dupa ce am vazut, in toti acesti ani, mai bine de 200 sali de fitness, atat la noi cat si in tari cu traditie in acest domeniu. Ca si in alte domenii, stam prost la capitolul educatie, in ceea ce priveste regulile de bun simt si cele de igiena in sala de fitness. Stiu ca voi fi blamat pentru ceea ce scriu… dar imi asum riscul.

De cate ori nu ati gasit guma de mestecat in locul in care se pune sticla de apa sau telefonul mobil, la banda de alergare, la bicicleta eliptica sau la cea stationara?

E doar un exemplu de mitocanie moderna si mai sunt si altele! Vad frecvent persoane care transpira abundent, dar care nu au prosop cu care sa se stearga si pe care sa-l puna pe aparatul la care lucreaza. Este extrem de jenant sa vrei sa lucrezi pe un aparat dupa o asemenea persoana si sa-l gasesti ud de transpiratie!

Fiind fost proprietar de sala, stau de vorba frecvent cu managerii acestor sali, care se plang ca le dispar odorizantele din sala si ca pana si umerasele de plastic trebuie inlocuite saptamanal.

Le-am sugerat sa lipeasca afise cu interzicerea gumei de mestecat in sala de fitness si prosop obligatoriu; unii au afisat la receptie, insa imbunatatirea situatiei a fost minora. Asa ca am decis sa scriu acest articol in care unii de vor regasi in portretul mitocanului de sala.

Sala de fitness si… mitocanul de sala

Mitocanul de sala este, de cele mai multe ori, in blugi sau in haine care pot fi purtate in club, dar niciodata nu il vezi in echipament sportiv. Afiseaza cel putin doua telefoane mobile pe care le insira pe diverse alte aparate din vecinatatea celui la care lucreaza el, care suna foarte des cu o manea pe post de ton de apel.  Vorbeste tare la telefon in timp ce se plimba tantos prin sala, admirandu-se in fiecare oglinda.

Daca sunt in grup doi sau mai multi vorbesc tare, rad si fac orice in afara de antrenament, tinand ocupat aparatul la care, evident, ai ghinionul sa vrei si tu sa lucrezi.

Reactiile fata de sexul opus sunt diverse: de la susoteli si rasete, pana la discutii din care sa reiasa clar ca detin performante sexuale incredibile, comentarii de prost gust sau glume deocheate. Uita uneori ce lucrau si se reped la bara si lucreaza bicepsul scotand sunete cat mai stridente pentru a fi remarcati.

Un alt obicei urat in sala de fitness este sa vina la bara cu care lucrezi in timp ce tu esti in pauza, bei apa etc., sa iti ia un disc (evident fara sa te intrebe) desi la trei metri de el e un rastel plin cu discuri la care insa nu se deplaseaza… de lene.

Am asistat siderat la o sala de fitness a unui hotel de patru stele din Bucuresti cum un instructor, dupa ce a fost agresiv verbal cu doua cliente, le-a luat pur si simplu salteaua pentru abdomen in timpul pauzei, evident fara sa le intrebe si fara sa o mai returneze.

Frecvent, in timp ce alerg, mi se intampla (desi in sala exista un rand de 8-10 benzi libere) sa vina o persoana exact langa mine sa alerge mirosindu-i echipamentul a fum de tigara sau a nespalat. Coincidente nu sunt, asa ca respectul persoanei pentru sine, dar si pentru spatiul intim de care ai nevoie sa respiri cand alergi, nu exista!

Cateva reguli de bun simt in sala de fitness

Voi inceta sa mai dau exemple, continuand cu o lista de sfaturi si reguli de bun simt in sala de fitness:

– in sala se intra cu incaltaminte de schimb, prosop si, eventual, o sticla cu apa;

– nu se vorbeste tare, nu se injura;

– daca aveti nevoie sa lucrati la un aparat si vedeti un prosop pe el, nu il dati la o parte, ci intrebati posesorul daca va permite sa lucrati in pauza lui;

– in sala de fitness nu se intra cu guma de mestecat in gura; mai devreme sau mai tarziu va va incurca la respirat, iar daca ati uitat sa o aruncati, nu o lipiti aiurea, ci aruncati-o la cosul de gunoi!

– spalati-va inainte sa va apucati de efort; transpirand, veti deveni extrem de dezagreabil pentru cei din jur;

– spalati-va echipamentul des, nu il lasati ud sa se imbacseasca in geanta de antrenament dupa ce ati ajuns acasa, scoateti-l si puneti-l la uscat;

– este recomandabil sa folositi echipament de sport din bumbac, care sa nu contina fibre sintetice si sa nu va stranga in timpul efortului.

– oamenii vin la sala de fitness pentru a se antrena, nu pentru a va asculta laudele, manelele din telefonul mobil sau aventurile de noaptea trecuta, asa ca povestiti-le colegilor in afara salii. Multi au un program incarcat si fac eforturi mari sa ajunga la sala, asa ca respectati-le timpul si nu tineti un aparat ocupat cat timp stati de vorba.

– daca vedeti pe cineva in dificultate (la banca de impins culcat, spre exemplu), actionati rapid, nu va intoarceti cu spatele! Daca vedeti un adolescent ca lucreaza gresit, abordati-l eleganta si explicati-i cu tact ca isi pune corpul in pericol, eventual aratati-i executia corecta. Nu uitati ca toti am fost incepatori!

In speranta ca acest articol va contribui la educarea celor care pasesc intr-o sala de fitness, va doresc antrenament placut si norocul de a nu va intalni cu mitocanul de sala!

Prof. Cristian Neagu

Exit mobile version