TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

„Contractia este cheia” – sfaturi si secrete de la Jay Cutler

jay-cutler-secreteDespre legendarul Jay Cutler am tot vorbit, i-am dedicat chiar un articol, dar acum ne-am gandit ca n-ar fi rau sa mergem in culisele din spatele imaginii. Sa vedem ce spune Jay, care sunt sfaturile pentru culturistii de talie mica si pentru incepatori.

Ce trebuie sa faca un tanar pentru a avea un spate impresionant, cum au toti marii campioni?

Trebuie sa faca exercitii de baza: indreptari, tractiuni la bara si ramaturi.

As sugera folosirea cu precadere a greutatilor mari si undeva intre 8-11 repetari pe serie, cel putin. Prefer sa fac ramat cu bara din aplecat, cu priza tip supinatie (apucand bara cu flexiile pentru bicepsi). Acesta imi permite sa trag coatele putin mai in spate si sa contract muschii cu adevarat. Ramatul cu o mana este de asemenea bun pnetru a permite realmente o prindere buna a muschiului si o contractie puternica. La fiecare serie incerc sa fac 8-10 repetari. Trebuie sa fie aproape de epuizare la a 9-a repetare, asa trebuie sa alegi greutatea folosita.

Fa miscarile in stil de powerlifter si contracta puternic muschiul lucrat. Contractia este cheia.

Care sunt, in opinia ta, primii 3 culturisti ai tuturor timpurilor?

Cei mai mari culturisti din istprie sunt : Arnold, Lee Haney si Ronnie Coleman. Arnold pentru ce a reprezentat, a fost inaintea timpului sau. Lee Haney a reprezentat foarte bine acest sport, a inceput sa castige Mr. Olympia la 24 de ani si a facut-o de 8 ori. A fost si inca este o personalitate care promoveaza grozav acest sport. Iar Ronnie, pentru ca a stabilit noi standarde despre cum ar trebui sa arate un Mr. Olympia.

Accidentarile sunt un aspect frustrant al antrenamentului. Ai avut multe accidentari de-a lungul timpului?

O gramada de accidentari sunt cauzate de ego-ul sportivului. Din fericire pentru mine, nu am suferit niciodata vreo accidentare. Oricine cade in capcana ego-ului si foloseste greutati peste cele posibile doar ca sa impresioneze pe altcineva sau pe sine. Exista si cazul in care forma de executie este incorecta.

Le-as sugera acestora „sa-si foloseasca capul” putin mai mult. As opta mai degraba pentru greutatile moderate decat pentru cele extrem de mari. Eu intotdeuna m-am concentrat pe pomparea de sange in muschi, folosind numar mare de serii, 15-25 pe grupa. Plus, o data pe saptamana merita sa te duci la masaj, pentru refacere si flexibilitate.

Am auzit ca iti place sushi. Cat de mult mananci?

Imi place Ton-ul condimentat cu sushi. De asemenea, carnea de crab. Mananc sushi de cateva ori pe saptamana, cam de 5 ori, 40 de bucati la o masa. Folosesc uneori betisoare chinezesti, dar trebuie sa fiu calm pentru ca sunt o pacoste.

Stiu ca toti culturistii predica despre importanta refacerii. Cate ore dormi pe noapte?

Incerc sa dorm cel putin 8 ore pe noapte. In perioada de acumulare de masa musculara merg la culcare la ora 12 noaptea si ma trezesc la 9 dimineata. De asemenea, incerc sa trag cate un pui de somn la orele pranzului, indiferent ca sunt in perioada de acumulare sau in cea de concurs.

Cum reusesti sa pastrezi bronzul acela impresionat la fiecare concurs?

Cu 6 saptamani inaintea unui concurs, ma bronzez zilnic pentru a avea o baza buna pentru ca, dupa o zi sau doua inainte de concurs, sa aplic cremele autobronzante. Si iniante de a iesi pe scena folosesc spray cu vopsea speciala care imita bronzul.

–        Interviu din 2006 –

Exit mobile version