TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Somnul si culturismul. Cum sa dormi ca sa acumulezi masa musculara? Partea a II-a.

In prima parte a articolului “Somnul si culturismul. Cum sa dormi ca sa acumulezi masa musculara partea 1” ai aflat ce este somnul si cat timp ar trebui sa iti petreci dormind in fiecare noapte.

Aceasta a doua parte iti va explica :

De ce este somnul atat de important pentru culturisti?

In timpul somnului de noapte este produs hormonul de crestere, cel care provoaca si cresterea musculara. Iar adevarul este ca muschii nu cresc la sala, ci atunci cand ne traim viata de zi cu zi, iar cel mai bun moment pentru cresterea lor este in timpul somnului de noapte.

Cand executi un program de antrenament la sala, muschii se distrug, fibrele musculare au parte de mici rupturi, acestea fiind de fapt atributul unui antrenament eficient.

Exercitii spate - cate repetari trebuie sa faci saptamanal?

In consecinta, corpul va fi nevoit sa refaca acest tesut deteriorat si va acumula tesut nou. Datorita capacitatii organismului uman de a supracompensa, muschii vor creste. Hormonii de crestere ating intervalul maxim de eliberare in timpul celor mai profunde stadii ale somnului de noapte.

Cealalta functie vitala pe care o indeplineste somnul este sinteza proteinei. In timpul somnului de noapte, consumul de energie este diminuat, dar proteinele sunt sintetizate in mod activ.

Fara extra nutritie inainte de somn, proteina va fi sintetizata din muschi, iar asta este inacceptabil pentru culturisti. De aceea, pentru nutritia dinaintea somnului ar trebui utilizata o proteina numita cazeina cu eliberare lenta.

Somnul are un efect anabolizant pentru muschi, ca rezultat al eliberarii active de hormoni. De asemenea, somnul este cel mai bun mod de a oferi creierului odihna de care are nevoie.
In timpul zilei nivelul de neurotransmitator adenozina creste, iar creierul devine obosit.

Acest neurotransmitator produce ATP – molecula de depozitare a energiei care se afla in spatele majoritatii reactiilor biochimice din interiorul celulelor.

Dupa odihna creierului din timpul noptii, nivelul de adenozina scade, iar dimineata creierul este din nou incarcat si gata sa faca fata unei noi zile.

Calitatea recuperarii creierului este absolut esentiala pentru un culturist, aceasta influentand in mod direct atentia, capacitatea de concetrare, motivatia, nivelul general de energie si contractia musculara in timpul urmatorului antrenament.

Recomandari privind odihna adecvata

In viata de zi cu zi, este greu sa asiguram un somn de noapte adecvat, chiar si atunci cand adormim. Calitatea somnului depinde de multi factori, care il pot face sa fie insuficient. Iata cateva moduri in care poti reusi sa ai un somn mai odihnitor noaptea, cu maximum de beneficii.

Daca ai avut parte de probleme de somn, sau legate de trezire, sau daca pur si simplu vrei sa iti imbunatatesti calitatea somnului, poti folosi medicamente naturale precum:

Melatonina este un hormon care se gaseste in mod natural in organismul uman, insa melatonina folosita ca medicament, este in general obtinuta sintetic in laborator.

L-theanina este un extract de ceai verde, cu un efect relaxant puternic.

Kava Kava este un remediu din plante, obtinut din radacina de Piper methysticum (Kava).
Este esential, in aceasta ordine de idei, sa subliniem ca trebuie sa eviti pastilele de dormit care pot cauza obiceiuri nesanatoase de somn!

Cat de bine ne simtim dupa un somn odihnitor si eficient este un fapt deja dovedit! Ne simtim odihniti, puternici, potenti si incredibil de vii, iar mintea si organismul nostru sunt amandoua gata pentru noi realizari.

Pe de alta parte, lipsa odihnei impiedica recuperarea mentala si fizica adecvata. Nu zadarnici, asadar, toate eforturile pe care le faci in sala de sport, ci acorda maximum de atentie duratei si calitatii somnului!

Incearca sa dormi timp de 8-10 ore neintrerupt in fiecare noapte, asigura-te ca ai un somn de o calitate rezonabila, astfel incat sa poti dormi profund.

Dezvolta, de asemenea, obiceiuri sanatoase de somn, astfel incat odihna ta sa fie perfecta.

Stabilirea unei rutine in ceea ce priveste somnul te va ajuta sa obtii cicluri eficiente de somn si sa ai parte de mai multe beneficii dormind.

ITI RECOMANDAM SI: Somnul, prietenul tau!

Exit mobile version