TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Talia. Cum o controlam?

Art Atwood in 2003

Se discuta tot mai des, la sala, in particular sau online, pe forumuri de specialitate, despre modul cum arata culturistii profesionisti din zilele noastre. Ne exprimam uimirea pentru niste brate imense, V-uri ale dorsalilor impresionante, coapse masive si conturate, dar ne exprimam dezaprobarea categorica pentru taliile si burtile unora care arata de parca ar fi insarcinati. Dar daca te afli si tu in aceeasi situatie si observi ca talia ia proportii si burta se lateste?

Talia poate fi tinuta sub control

Este procesul ireversibil sau pur si simplu ramai cu amintirile de pe vremea cand talia ta era de viespe? Se pare ca exista ceva sperante. Nu cu mult timp in urma, am vorbit cu culturistul profesionist Art Atwood. Cand Art si-a castigat cardul de profesionist, luand openul la Nationalele SUA din 1991, avea deja o greutate de 111 kg. In mai putin de trei ani, a ajuns apoi sa concureze la o greutate de 130 kg. Cam in acea perioada, IFBB a trimis un comunicat privind introducerea in regulamentul de notare a sportivilor in competitii a unui punct referitor la depunctarea taliei mari si a abdomenului umflat. In acel an, Art a reusit doar locul 14 la Arnold Classic si locul 10 la San Francisco Pro, in saptamana urmatoare. Aceste clasari iau confirmat temerile lui Art, referitor la depunctarea drastica a taliei mari si a abdomenului umflat. „Am realizat ca, daca nu fac ceva rapid referitor la talia mea, atunci cariera in culturismul profesionist mi s-a incheiat”, a spus Art dupa cele doua clasari slabe.

Si-a realizat un plan si s-a pus pe treaba. Mai intai, a renuntat la cateva exercitii: genuflexiuni, indreptari, ramat cu haltera si hack squats (genuflexiuni la carucior). Apoi a trecut la servirea a 10 mese pe zi fata de 6, cum obisnuia inainte, putand astfel consuma aceeasi cantitate de mancare, dar in portii mai mici de-a lungul zilei. Astfel, era asigurat ca stomacul lui nu era niciodata plin, dar nu simtea senzatia de foame. 18 luni mai tarziu, a concurat la Europa Super Show, avand 121 kg, unde a reusit o clasare in primii 5. „Singurul lucru care a fost vizibil mai mic a fost partea mea mediana, deci planul a functionat”, a spus dupa concurs.

Talia mare este inestetica

Art Atwood in 2005

Unii dintre noi sunt predispusi sa creasca in talie. Cu o combinatie nefavorabila de exercitii si mancat mult la o masa pot ajunge sa creasca foarte mult in talie si abdomen (dilatatie abdominala). Solutia este identificarea problemelor cauzatoare si eliminarea lor. E posibil sa nu ai o talie de viespe, dar cel putin o poti controla astfel incat, atunci cand doresti o crestere in masa musculara, sa nu ajungi sa arati ca un frigider. Talia mare este inestetica!

Alexandru Bolborici

dupa Ironman

Exit mobile version