TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Tipuri somatice de baza – endomorf

endomorfEndomorful este tipul somatic mai putin dorit. Spre deosebire de celelalte doua tipuri somatice, endomorful trebuie sa-si concentreze eforturile mai mult pe maximizarea pierderilor de grasime, controlul apetitului si un volum suficient de mare de activitate fizica pentru a arde caloriile in exces.

Endomorf – caracteristici

Celebritati care se incadreaza in tipul somatic endomorf:

Barbati: Jay Cutler (foto), Rusell Crowe, John Goodman, Jack Black, Robin Williams, Danny DeVito

Femei: Jennifer Lopez, Beyonce, Shakira, Sofia Vergara, Marilyn Monroe, Oprah Winfrey, Sophia Loren, Rosanne, Queen Latifah, Kate Winslet, Minnie Driver, Sophie Dahl

Endomorf – perspective:

Nimeni nu spune ca endomorfii nu pot pierde in greutate, dar un lucru este cert, acestia trebuie sa munceasca mult mai mult decat celelalte tipuri somatice pentru a pierde in greutate. Un endomorf clasic are nevoie de o determinare dubla fata de un mezomorf pentru a atinge acelasi obiectiv, dar satisfactia poate fi pe masura. Pe langa un antrenament spartan, endomorful trebuie sa acorde o atentie speciala si dietei. O alimentatie „gresita” va fi imediat sanctionata de metabolismul unui endomorf.

Avem si vesti mai bune, de data aceasta in ceea ce priveste tipul endomorf in randul femeilor. Preferintele majoritatii barbatilor tind catre caracteristicile acestui tip somatic. Voluptatea si formele pline au atras mereu privirile si cu siguranta asa va fi si de acum inainte. Jennifer Lopez, Sophia Loren sunt reprezentante de seama ale acestui tip somatic, iar frumusetea si senzualitatea lor este recunoscuta in toata lumea.

Endomorf – antrenament si plan nutritional

Scopul endomorfului este sa arda cat mai multa grasime, deci trebuie sa faca un volum mai mare de antrenament. In programul sau de antrenament trebuie incluse atat exercitiile cu greutati sau la aparate, dar si mule exercitii cardio. Numarul de repetari per set trebuie sa fie mare, iar greutatile cu care se executa sa fie moderate. Se pot face mai multe seturi decat in cazul ectomorfilor, 12-14 pentru grupele mari si 8-10 pentru grupele mici.

Secretul pierderii grasimii consta in mentinerea unui ritm cardiac ridicat pe intreg parcursul antrenamentului (pauze de aproximativ 30-60 secunde ).

Pentru a obtine rezultate maxime, un endomorf este obligat sa monitorizeze in permanenta atat dieta cat si programul de antrenament. Pentru obtinerea corpului dorit, dar si mentinerea unei sanatati optime, endomorful trebuie sa combine exercitiile aerobice cu cele de culturism.

Dieta endomorfului trebuie controlata atent, pentru ca asimileaza si depune foarte usor excesul caloric. Se recomanda alimente cu volum mare si valoare calorica redusa, in special legume. Sunt de evitat sursele de carbohidrati cum ar fi produsele de panificatie, cerealele, cartofii, orezul. De asemenea, aportul de grasimi saturate trebuie sa fie redus.

Mananca micul dejun! Nu fi leneş. Micul dejun ajuta la trezirea metabolismul. Complexul carbohidrati, grasimi nesaturate si alimente bogate in proteine ​​sunt importante pentru un mic dejun echilibrat.

Mananca la intervale de 2-3 ore pe tot parcursul zilei (3 mese şi 2-3 gustari în total), asigurandu-te ca aceste gustari sunt alegeri sanatoase de fructe intregi si de alimente bogate in proteine, cum ar fi nuci crude, shake-uri proteice si batoane proteice.

Hidratarea si fibrele de admisie sunt prioritatile de top. Apa potabila ajuta la transportul fluxului de substante nutritive si alunga produsele reziduale. Fa-ti un scop in a bea aproximativ 2 litri de apa pe zi. Deshidratarea de multe ori se prezinta ca senzatie de foame. Daca ti se face foame, incearca sa bei un pahar cu apa. De multe ori, acest lucru poate fi tot ce ai nevoie.

Mananca mai multe proteine. Incearca sa-ti procuri aceste proteine in special din carnea de curcan, peşte, pui, moluşte si somon. De asemenea, un endomorf trebuie sa consume proteine ​​din zer, ulei de masline, uleiul de in, arahide, migdale, ulei de canola, nuci, iar aportul de grasime trebuie sa fie cat mai scazut.

Nu trebuie evitati carbohidratii, dar consumul acestora trebuie redus deoarece tipul somatic endomorf are tendinta de a-i depozita sub forma de grasime. Un alt sfat bun in dieta este consumul de glucide cu absorbtie lenta (orez brun, fructe, legume, fulgi de ovaz, paine integrala, paste din grau integral).

Exit mobile version