TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Tribulus Terrestris chiar mareste nivelul de testosteron?

Tribulus-TerrestrisTribulus Terrestris este o planta erbacee cu spini si flori de culoarea galbena care creste mai ales in tarile cu clima temperata. In Romania, Tribulus Terrestris poarta numele de Coltul babei si difera putin de cea care se gaseste in zonele de stepa din Sud Estul Europei.

De-a lungul timpului, numeorase popoare au folosit Tribulus Terrestris in tratarea unor boli si afectiuni diferite, grecii folosind-o mai ales pentru proprietatile sale diuretice, dar si pentru starea de bine pe care o dadea. Indienii au folosit aceasta planta ca pe un antiseptic si antiinflmator, iar chinezii pentru tratarea diferitelor afectiuni ale ficatului, rinichilor si aparatului cardiovascular.

In ultima vreme insa, atletii est-europeni si pasionatii sporturilor de forta au inclus Tribulus Terrestris in alimentatia lor, atat pentru proprietatile sale nutritive, cat si pentru calitatea acesteia de a mari secretia naturala de testosteron.

Cresterea secretiei naturale de testosteron se realizeaza prin sporirea producerii de hormon luteinizat. De ce te ajuta un nivel crescut de testosteron? Acest hormon este esential pentru mentinerea tonusului muscular, dar mai ales pentru efectuarea exercitiilor, indiferent de tipul lor. 

Tribulus Terrestris chiar creste secretia de testosteron?

In 2005, un grup de cercetatori bulgari au realizat un experiment pe un esantion de 21 de barbati tineri. Au fost impartiti in 2 grupe, primului grup i s-a dat aprox. 20 mg per kg de masa corporala de extract de tribulus terrestris, iar celui de-al doilea 10 mg. Dupa cateva saptamani, barbatii din amabele grupuri au fost examinati iar concluzia la care au ajuns expertii a fost ca nu a existat nicio diferenta in ceea ce priveste nivelul de testosteron.

In orice caz insa, alte studii, de data aceasta efectuate pe un esantion de femei, a subliniat legatura dintre procesul de ovulatie si consumul de Tribulus Terrestris. Se pare ca planta are intr-adevar calitati in stimularea nivelului de fertilitate in cazul femeilor si cresterea libidoului.

In ceea ce priveste forta musculara, un alt studiu efectuat in Australia a impartit doua grupuri de barbati carora li s-a administrat extract Tribulus terrestris si un preparat placebo. Diferente prea mari nu au existat nici de aceasta data. Insa ceea ce este curios este ca alte studii, efectuate pe animale, au gasit o legatura destul de stransa intre coordonarea musculara si consumul de extract din aceasta planta.

Asadar, parerile in ceea ce priveste efectele benefice ale acestei plante asupra secretiei de testosteron sunt impartite. Desi exista nenumarate suplimente care folosesc extract de Tribulus Terrestris, nu exista nicio evidenta clara ca aceasta chiar face ceea ce promite.

In orice caz, Tribulus Terestris, atata timp cat nu suferi de alte afectiuni la sani, nu poate sa-ti faca niciun rau. Daca vrei sa testezi puterea plantei, poti sa iei in calcul un consum de 750 mg pe zi, pe care sa le administrezi in timpul meselor.

Exit mobile version