TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Alimentatia culturistilor trebuie sa fie diferita!

alimentatia-culturistilorIn trecut, in anii ’60, Larry Scott si Bill Pearl „faceau legea” in culturism. Apoi au venit Arnold si fratii Mentzer. Acum mai multi dintre culturistii profesionisti vin pe scena cu brate de 55 cm si cantaresc peste 110 kg in forma excelenta, adica aproape fara grasime vizibila sub piele. Se pare ca profesionistii acestui sport au evoluat catre o noua specie. Cum obtii o astfel de dezvoltare? Raspunsul este simplu: mananci mancare de calitate si o gramada de proteine pentru a construi muschi.

Ca mai toate lucrurile in viata, e nevoie de munca grea, dedicare si intensitate, daca vrei sa obtii ceva important. Cat de importanta este alimentatia? Sa spune ca lucrurile stau astfel: daca nu te indopi cu proteina, mai bine renunta complet la antrenamentele grele la sala.

In ordinea importantei, dupa antrenament vine alimentatia ca factor deciziv in obtinerea unei mase musculare impresionante. Iata cateva trucuri utile privind alimentatia:

Mesele

Fa un plan scris cu mesele zilei pentru toata saptamana. Trebuie sa ai 6 -7 mese zilnice, sa mananci la cel mult 3 ore distanta.
Unii spun ca trebuie sa mananci doar in timpul zilei, cand esti treaz. Da, si sa pierzi sansa de a deveni masiv. Pune ceasul sa sune la mijlocul somnului si ia o portie de concentrat proteic. Da, odihna este probabil cel mai important factor pentru acumularea de masa musculara dupa antrenament si alimentatie, dar in timpul somnului, la cateva ore dupa ce ai adormit, corpul incepe sa canibalizeze muschii in lipsa altei surse de proteine. Asa ca hraneste-i. Pentru cei care nu agreeaza ideea de a se trezi in toiul noptii, recomand un concentrat proteic cu absobtie lenta, chiar inainte de culcare.

Proteina

Probabil ai auzit ca, daca mananci 200 g proteina pe zi si apoi treci la 400 g, corpul tau nu va putea sa o metabolizeze. Nu crede asta, sunt multi profesionisti care mananca chiar si 450 g proteina pe zi. Ia 3-4 g/zi pentru fiecare kg pe care il ai. Dietele bogate in proteina sunt cele mai bune pentru crestere. Mananca la fiecare masa.

Calorii

Creste gradual, la fiecare saptamana, numarul de calorii consumat zilnic. Este dificil sa mananci suficienta mancare, asa ca ai rabdare sa progresezi cu pasi mici. Dieta trebuie sa fie bogata in proteina, moderata in carbohidrati si grasimi.

Referitor la mancare, sunt o gramada de optiuni. De preferat, alege carnea slaba de vita, curcan, pui, peste, oua si concentrate proteice. Ca sursa de carbohidrati: orezul, pastele fainoase, cartofii, amestecurile de seminte presate (musli), amestecurile de vegetale, broccoli, sunt surse bune de energie.

Din pacate, costa destul de mult sa ajungi mare, dar trebuie sa faci sacrificii daca vrei sa fii perceput ca facand parte dintr-o specie diferita. Acesta este lucrul care separa culturistii de restul lumii.

Nota!! Consumarea a mai mult de 2g/zi/kilocorp de proteina trebuie facuta cu precautie deoarece nu toata lumea poate tolera un nivel atat de ridicat. Va recomandam consumarea unor cantitati mai mari de apa, in perioada in care experimentati cresterea cantitatii de proteina.

dupa Ironman

Exit mobile version