TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Coloana vertebrala

Coloana vertebrala si riscul accidentarilor

Precum o casa, corpul uman este construit pe o fundatie. Din punct de vedere anatomic, fundatia corpului este alcatuita din numeroase componente, oasele, legate intre ele formand scheletul uman. Aranjamentul oaselor formeaza unghiuri, arce si curbe, dispuse in asa fel incat sa asigure o optima stabilitate si functionalitate. Cand te antrenezi, stresezi fundatia, dar, stiind cum functioneaza aceasta precum si limitarile ei, te poate ajuta sa nu te accidentezi.
Sunt multe componente care alcatuiesc fundatia copului, sistem scheletic, iar dintre acestea, coloana vertebrala este cea mai importanta. si, din pacate, accidentari la nivelul coloanei sunt foarte frecvente printre culturisti.

Coloana vertebrala – cum o protejam la antrenamente

Coloana vertebrala are in mod normal si natural o forma de S (vezi desen), ceea ce-i asigura stabilitate, mobilitate si functionalitate optime. Cand facem antrenamente de forta, precum cele in sala de forta, mentinerea unei posturi a corpului, astfel incat coloana sa pastreze forma naturala de S, ne poate feri de plasarea de stres periculos asupra coloanei, nervilor spinali, discurilor vertebrale sau musculaturii spatelui.
O greseala comuna printre culturisti este ca pun stres aiurea pe partea cervicala a coloanei, zona gatului, prin ridicarea/smucirea exagerata a barbiei in timpul unor exercitii. La genuflexiuni, indreptari, ramat, impins cu bara in fata pentru umeri, greseala consta in hiperextensia gatului spre spate cand subiectul priveste in sus si spre spate. Desi privind direct in fata sau putin in sus este considerat acceptabil, o extensie exagerata a gatului poate comprima vertebrele si intinde musculatura din partea posterioara a gatului, din zona cervicala.
Invers, o smucitura excesiva a capului in jos prin aducerea barbiei spre piept, poate, de asemenea, sa conduca la stres inutil in zona cervicala. Tractiunile la ceafa, impinsul de la ceafa pentru umeri, ridicarile de umeri pentru trapez sunt exercitii unde capul este aplecat in fata. Flexand capul exagerat la astfel de miscari cauzeaza stres pe vertebrele din regiunea cervicala si musculatura anterioara a gatului.
O alta greseala comuna este pierderea posturii naturale a coloanei in zona lombara la ridicari. Aceasta poate aparea la exercitii precum genuflexiunile, indreptarile, ramatul din aplecat cu haltera sau gantere. Eroarea apare datorita unei posturi proaste la start, lipsa flexibilitatii sau lipsa fortei abdominalilor inferiori si a lombarilor. Astfel, coloana isi pierde forma de S, devenind plata sau, mai rau, rotunda (cocosata). Stresul pe vertebrele din zona lombara creste periculos de mult, ducand in mod frecvent la hernii lombare.
Data viitoare cand te antrenezi, fii constient la mecanica corpului, a posturii coloanei. Problemele in zona lombara si cervicala iti pot afecta tot restul vietii. Prin urmare, controleaza-ti tot timpul postura in timpul efortului si nu exagera cu greutatile!

Alexandru Bolborici
dupa Muscle Mag

 

Exit mobile version