TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

5 tipuri de exercitii mai putin folosite in culturism

Un culturist de performanta si cu multa experienta stie ca, o data la 2-3 saptamani, trebuie sa schimbe exercitiile folosite. In caz contrar, se va instala plafonarea. De altfel, exista o lupta acerba dusa impotriva acestui fenomen numit adaptare care incetineste sau stopeaza progresul masei, conducand la ceea ce culturistii numesc plafonare.

Cu ce te ajuta tipurile de exercitii mai putin folosite?

exercitii-mai-putin-folosite

Este vorba, in primul rand, de evitarea plafonarii si de stabilirea unor programe de antrenament specifice prin care impiedici organismul de a se adapta la tipurile de exercitii executate.

Atunci cand plafonarea se instaleaza, ai la dispozitie urmatoarele 5 optiuni:

  1. sa maresti greutatile folosite
  2. sa maresti numarul de repetari facute cu aceeasi greutate
  3. sa micsorezi pauzele dintre serii
  4. sa maresti volumul antrenamentului
  5. sa schimbi exercitiile folosite (si sa le inlocuiesti cu alte exercitii mai putin folosite)

Pentru incepatori, recomandarea este de a mari greutatile folosite si numarul  de repetari facute cu aceeasi greutate. Insa, dupa cativa ani de progrese, din motive cat se poate de obiective, forta si rezistenta ating limitele maximale, limite care nu mai pot fi depasite.

La fel se intampla si in privinta volumului antrenamentelor. Ceea ce inseamna ca el nu poate fi crescut la nesfarsit deoarece este depasit un anumit nivel de toleranta al organismului. Exista, astfel, riscul de a ajunge la supraantrenament si oboseala cronica.

La randul lor, pauzele dintre serii nu pot fi micsorate la nesfarsit. Aceasta pentru ca, de la un anumit punct, nu mai poti folosi greutati semnificative, iar antrenamentul nu mai este productiv.

Singura solutia la toate aceste probleme este aceea de a schimba exercitiile. Exista profesionisti care au declarat ca isi schimba exercitiile o data la 2 saptamani, pentru ca, in caz contrar, simt ca le scade masa musculara.

Apoi, in afara de exercitiile obisnuite, de baza sau de izolare, pe care le cunoaste majoritatea culturistilor, exista cateva tipuri de exercitii mai putin folosite si mediatizare care se pot dovedi a fi destul de eficiente.

Top 5 tipuri de exercitii mai putin folosite de culturisti

Tocmai pentru ca nu au fost folosite pana acum si prezinta un grad mare de noutate pentru organism, aceste exercitii genereaza un nou impuls de adaptare si deci de progres.

1. Impins din plan inclinat pentru piept cu o singura gantera

Daca pana acum ai facut acest exercitiu folosind ambele maini, ai putea incerca,  de-acum incolo, sa il faci folosind doar o mana.

Executand in felul acesta exercitiul, vei avea mai multa forta. Motivul este acela ca exercitiile unilaterale – cele efectuate cu un singur membru – , impulsul nervos, comanda trimisa de creier catre muschi nu se mai divide in 2 ca in cazul exercitiilor bilateral

2. Tractiuni la scripete cu diferite prize cu o singura mana

3. Fluturari la scripete pentru piept, cu o singura mana

4. Impins cu o gantera pentru umeri cu o singura mana

Impins pentru umeri cu gantere reprezinta un exercitiu esential pentru dezvoltarea umerilor.

Acest exercitiu in varianta cu doar o singura gantera ar trebui executat astfel:

5. Presa pentru picioare folosind un singur picior

Daca pana acum erai obisnuit sa executi acest exercitiu folosind ambele picioare, de-acum inainte va trebui sa inveti sa folosesti doar un singur picior.

Exit mobile version