Astazi am ales sa atacam un subiect „cu greutate”: grasimea. Cei mai multi dintre noi avem impresia ca celulele de grasime sunt niste sfere mici care nu fac mare lucru cu exceptia faptului ca ne fac sa aratam dizgratios.
Desi este adevarat ca functia primara a adipocitelor (asa se numesc celulele de grasime) este sa depoziteze trigliceride, care sunt constituite din 3 acizi grasi atasati de o molecula de glicerol, celulele de grasime sunt mult mai mult decat simple celule ce dormiteaza. De fapt, ele produc variate substante chimice care influenteaza grasimea, metabolismul si apetitul. Celulele de grasime isi regularizeaza chiar si propriul metabolism prin mesaje feedback trimise creierului.
Grasimea corporala pe care o regasim in corpul uman este de doua tipuri: tesutul adipos alb si tesutul adipos maro. Majoritatea grasimii stocate de corp este constituita de tesut adipos alb.
Tesutul adipos maro este mai inchis la culoare, deoarece contine o preponderenta relativa de mitocondrii, parti ale celulei unde este oxidata (arsa) grasimea. Astfel, tesutul adipos maro este principalul tesut consumator de energie al corpului, convertind caloriile din grasime in caldura.
In esenta, diferenta intre aceste doua tipuri de tesut este diferenta dintre a castiga si a pierde in greutate. Tesutul adipos alb este locul primar de stocare a energiei. Altfel spus, pur si simplu caloriile pe care le mancam in exces si nu le utilizam sunt stocate ca energie potentiala sub forma de grasime. La adulti, tesutul adipos maro, pe de altă parte, este implicat in consumul de energie, mai degraba decat in stocarea de energie. Afectează metabolismul global al organismului si este responsabil pentru stabilirea ratei metabolismului corpului, sensibilitatea la cresterea in greutate si sensibilitatea la insulina.
Grasimea. Clasificare
- grasime esentiala
- grasime de depozit
- grasime specifica sexului
Grasimea. Localizare si tipuri
Grasimea esentiala este localizata in zone ca: maduva oaselor, inima, plamini, ficat, rinichi si imprejurul fibrelor nervoase.
Grasimea esentiala reprezinta cam 3% din totalul grasimii corporale la barbati si de 3 ori mai mult din totalul grasimii corporale la femei, daca includem si grasimea specifica sexului. Grasimea specifica sexului se gaseste la femei in sani, pe coapse si solduri.
Grasimea de depozit se gaseste sub piele si ne putem dispensa de mare parte de ea, nefiind neaparat necesara corpului. Barbatii au tendinta sa depoziteze mai multa grasime in zona abdominala, in timp ce femeile depoziteaza mai multa grasime pe fese, coapse si solduri. Asemenea diferente sunt datorate hormonilor, estrogenul favorizand depozitele tipice la femei, iar testosteronul la barbati.
Studii diferite, au aratat in mod repetat, ca un nivel scazut de testosteron la barbati promoveaza depunerile de grasime in zona abdominala. Testosteronul fiind hormonul determinant si pentru potenta sexuala masculina, rezulta ca barbatii care au mai multa grasime pe burta produc cantitati mai mici de testosteron si deci au o potenta sexuala scazuta.
In schimb cei cu un abdomen zvelt sunt mai potenti. Atentie deci cand iesiti la „vanatoare”, fetelor!
Pe de alta parte, excesul de grasime in zona abdominala este asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si diabet, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Marimea celulelor de grasime si numarul lor sunt influent ate de mai multi factori incluzand ereditatea si cum esti hranit in primii 4 ani de viata, cand celulele de grasime se formeaza rapid. Parintii care obisnuiesc sa-si indoape copii cu multa mincare, in special mancare ce contine grasime multa, risca sa-i transforme in viitori obezi.
Celulele de grasime sunt mai multe, dar si mai mari la persoanele obeze. Odata ajuns la un anumit nivel de obezitate, celulele de grasime se divid si formeaza noi celule de grasime. Procesul este numit hiperplazie.
Unii cititori se vor intreba, de ce sa ma ingrijorez ca se formeaza noi celule de grasime cand ma pot duce la clinica si pot sa-mi fac o liposuctie? (operatie prin care se aspira pur si simplu grasimea din anumite zone facand mici incizii in piele prin care se introduce capatul aspiratorului). Numai ca, celulele de grasime se pot intoarce in zonele „aspirate”, daca pastrati obiceiul de a consuma prea multe calorii si faceti prea putine exercitii. Cei care cred ca odata „aspirata”, grasimea nu mai are cum sa se depuna in acea zona, nu sunt realisti.
Grasimea, dietele si exercitiile fizice
Studii recente, pe animale, arata ca ciclurile de infometare-hranire pe saturate duc la marirea nivelului de enzime lipogenice, adica enzime care promoveaza sinteza de grasime corporala.
Mesajul aici, este acela de a evita dietele foarte sarace in calorii, urmate de obiceiul de a manca iarasi pe saturate, dupa terminarea regimului, deoarece corpul poate raspunde prin marirea nivelului de enzime producatoare de grasime. Ne putem trezi deci ca, mancand la fel ca inainte de regim, ne ingrasam mai tare ca inainte. Nu este un scenariu prea placut, nu?
Acum cativa ani, o revista americana dedicata femeilor, a recomandat cititoarelor o dieta numita ABCD care alterna perioadele de regim strict, cu consum foarte mic de calorii, cu perioade in care puteai sa mananci de toate, pe saturate, motivandu-se ca oamenii vor putea tine mai usor si mai des regimuri stricte stiind ca dupa cateva zile de restrictii urmeaza mese imbelsugate.
Desi pe hirtie planul parea perfect, in realitate cei mai multi dintre cei ce l-au urmat au esuat lamentabil. Un studiu recent, pe soareci, a aratat clar de ce. Restrictionarea hranei animalelor pentru o perioada, urmata imediat de o perioada in care puteau sa manance cat doreau, a dus la acumularea de trei ori mai rapida a grasimii corporale, comparativ cu grupul de control care avea dieta normala. Este deci mult mai intelept sa tinem regimuri moderate pe termen lung in loc de regimuri crunte pe termen scurt. Feriti-va de regimurile care duc la scaderea dramatica a greutatii si in timp scurt, pentru ca nu faceti decat sa pregatiti terenul pentru o ingrasare rapida in viitor.
Pe de alta parte, cauza simpla a celor mai multe cazuri de obezitate este prea multa mancare in raport cu activitatea fizica depusa zilnic. Consumul a prea multe calorii, indiferent de sursa, vor mari cantitatea de grasime corporala daca acestea nu sunt „arse” prin exercitii fizice.
Un alt motiv pentru o cantitate de grasime corporala excesiva este rata scazuta a metabolismului de baza. „Arderi lente”, cum se zice in popor (comparativ, cei slabi sunt catalogati ca avand arderi rapide). Glanda tiroida este de obicei blamata pentru rata mai scazuta a metabolismului si pentru ingrasare, deoarece hormonii produsi de ea controleaza metabolismul corpului.
Studii recente au aratat insa ca, in multe cazuri, tratamentul cu hormoni ai tiroidei poate sa accelereze pierderea de grasime, dar in cantitati prea mari acesti hormoni duc la o diminuare (pierdere) excesiva a tesuturilor musculare.
Folosirea indelungata a acestor hormoni poate duce la scaderea definitiva a productiei proprii ceea ce inseamna ca, la intreruperea tratamentului, ne vom ingrasa mult mai repede si mai mult ca inainte. Un scenariu care trebuie evitat.
Sunt insa destui specialisti care spun ca acuzam in mod gresit hormonii glandei tiroide pentru obezitate si ca de fapt alt hormon, insulina, este de vina. In special in ultimul timp, tot mai multi dintre oamenii de stiinta care au studiat cauza obezitatii au ajuns la concluzia ca deficiente in termogeneza (modul in care corpul scapa de excesul de calorii) cuplate cu deficiente ale metabolismului insulinic sunt vinovate pentru ingrasare.
Pe scurt, prea multa grasime corporala duce la scaderea sensibilitatii la insulina a corpului si ca efect, la cresterea excesiva a productiei de insulina. Controlul productiei interne de insulina sta la baza tuturor regimurilor de slabire bazate pe scaderea consumului de carbohidrati (zaharuri, glucide), stiut fiind ca producerea insulinei de catre pancreas este declansata in special de consumul carbohidratilor. Criticii unui asemenea plan spun ca insulina nu promoveaza acumularea excesiva de grasime corporala decat acompaniata de consumul excesiv de calorii. Deci, cam astea sunt motivele pentru care ne ingrasam. Acum sa vedem ce putem face ca sa slabim.
Grasimea poate fi eliminata sanatos!
Desi este mai dificil sa slabesti atunci cand ai celule de grasime mai mari si mai multe, faptul ca multi oameni au reusit, demonstreaza ca se poate controla cantitatea de grasime corporala. Simpla reducere a consumului de calorii, sub nivelul necesarului zilnic, duce la pierderea de grasime corporala. Aceasta reducere este acompaniata de un apetit devastator care face dieta dificila si face ca dupa un timp relativ scurt multi sa renunte si sa se resemneze.
O solutie mult mai inteligenta si dovedita ca fiind eficienta pe termen lung in majoritatea cazurilor este combinatia dintre un program de exercitii fizice, scaderea cantitatii de mancare si folosirea suplimentelor nutritive pentru slabit. Exercitiile pot fi facute intr-o sala fitness-culturism sau alergand, inotand, pedaland, mergand pe jos. Aveti grija sa faceti doar cateva minute, de 3 ori pe saptamana si sa cresteti treptat intesitatea, durata si frecventa, pe masura ce va adaptati la efort.
Cand scazi cantitatea alimentelor consumate „tai” in primul rand alimentele ce contin grasime, apoi pe cele cu multi carbohidrati.
Cand este vorba de suplimente, ele se impart in doua categorii: cele ce stimuleaza, ajuta sau regleaza anumite procese interne si inlocuitoarele de mancare. Din prima categorie recomandam: L-Carnitin Instant, L-Carnitin Lipotrop. Din a doua categorie va recomandam: Siluet-R Forte, Siluet – R, Fibrobar-R, Ideal Bar etc.
Florin Uceanu
20 de ponturi care te scapa garantat de grasimea de pe abdomen!
Grasimea de pe abdomen este mai mult decat o simpla neplacere care te face sa simti ca toate hainele pocnesc pe tine! Ea este extrem de daunatoare! Acest tip de grasime – numit grasime viscerala – reprezinta un factor major de risc pentru diabetul de tip 2, pentru bolile de inima, si pentru alte afectiuni.
Multe organizatii din domeniul sanatatii folosesc indicele de masa corporala pentru a clasifica greutatea si pentru a prezice riscul aparitiei unor boli metabolice. Insa aceasta evaluare te poate induce in eroare, pentru ca persoanele care au grasime in exces in zona abdominala au un risc crescut chiar daca par slabe.
Desi eliminarea tesutului adipos din aceasta zona poate fi dificila, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce grasimea abdominala in exces. Iata mai jos cele mai eficiente 20 de ponturi care te vor scapa garantat de grasimea de pe abdomen, sustinute de studii stiintifice!
1. Consuma o cantitate suficienta de fibre solubile
Fibrele solubile absorb apa si formeaza un gel care contribuie la incetinirea tranzitului alimentelor prin sistemul digestiv. Studiile arata ca acest tip de fibre favorizeaza pierderea in greutate, ajutandu-te sa te simti satul, astfel incat vei manca mai putin in mod natural.
De asemenea, fibrele solubile pot reduce numarul de calorii pe care organismul le ia din alimentatie.
In plus, fibrele solubile pot favoriza combaterea grasimii abdominale. Un studiu observational efectuat pe un esantion de peste 1.100 de adulti a constatat ca la o crestere de 10 grame a aportului de fibre solubile, depunerile de grasime abdominala au scazut cu 3,7% pe o perioada de 5 ani.
Fa tot posibilul sa consumi alimente bogate in fibre in fiecare zi. Printre sursele excelente de fibre solubile se numara si:
- semintele de in;
- taiteii shirataki;
- varza de Bruxelles;
- avocado;
- leguminoasele;
- murele.
2. Evita alimentele care contin grasimi trans
Grasimile trans sunt create prin pomparea de hidrogen in grasimile nesaturate, asa cum este uleiul de soia.
Acest tip de grasimi se regasesc in margarina si diverse variante de paste de intins pe paine si, de asemenea, sunt adaugate foarte frecvent in continutul alimentelor ambalate, desi multi producatori de alimente au incetat sa le mai foloseasca.
Grasimile trans au fost asociate cu inflamatia, bolile cardiace, rezistenta la insulina si depunerile de grasime abdominala, in cadrul studiilor observationale si al celor efectuate pe animale.
Un studiu desfasurat pe o durata de 6 ani a constatat ca maimutele care au urmat o dieta bogata in grasimi trans au avut depuneri de grasimi abdominale mai mari cu 33% decat maimutele carora li s-a administrat o dieta bogata in grasimi mono-nesaturate.
Pentru a contribui la reducerea grasimii abdominale si pentru a-ti proteja sanatatea, citeste cu atentie etichetele ingredientelor si evita pe cat posibil produsele care contin grasimi trans. Lei vei gasi adesea mentionate pe produse drept grasimi partial hidrogenate.
3. Nu consuma prea mult alcool
Consumat in cantitati mici, alcoolul poate avea beneficii pentru sanatate, insa in cantitati mari se poate dovedi extrem de daunator pentru sanatate. Cercetarile sugereaza ca prea mult alcool iti poate creste si stratul de tesut adipos de pe abdomen.
Studiile observationale asociaza consumul in cantitati mari de alcool cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta obezitate centrala – depozitele excesive de grasime in zona taliei.
Reducerea consumului de alcool te poate ajuta sa reduci si dimensiunea taliei. Nu trebuie sa renunti complet daca nu vrei, insa limitarea cantitatii pe care o bei zilnic te poate ajuta, in mod cert.
Un studiu privind consumul de alcool, realizat pe un esantion de 2.000 de persoane, a relevat ca persoanele care au consumat alcool zilnic, dar au avut o medie de mai putin de o bautura pe zi, au avut un strat mai redus de grasime abdominala decat cei care au baut mai putin frecvent, dar au consumat mai mult alcool in zilele in care au baut.
4. Adopta o dieta bogata in proteine
Proteinele sunt un nutrient extrem de important pentru controlul greutatii. Aportul ridicat de proteine amplifica secretarea hormonului PYY, care reduce pofta de mancare si promoveaza satietatea.
Proteinele cresc, de asemenea, rata metabolica si te ajuta sa pastrezi masa musculara chiar si atunci cand pierzi in greutate. Multe studii observationale arata ca persoanele care consuma mai multe proteine tind sa aiba mai putine grasimi abdominale decat cele care consuma o dieta mai saraca in proteine. Asigura-te ca adaugi o sursa buna de proteine, precum carne, peste, oua, lactate, proteine din zer sau fasole, la fiecare masa.
5. Redu nivelul de stres
Stresul te poate face sa acumulezi grasime abdominala declansand productia de cortizol – cunoscut drept hormonul stresului – la nivelul glandelor suprarenale.
Cercetarile arata ca un nivel ridicat de cortizol creste pofta de mancare si stimuleaza stocarea grasimilor abdominale. In plus, femeile care au deja o talie voluminoasa au tendinta de a produce mai mult cortizol ca raspuns la stres.
Un nivel mai mare al cortizolului determina cresterea stratului de tesut adipos din jurul taliei. Pentru a contribui la reducerea grasimii abdominale, implica-te in activitati placute, care amelioreaza stresul, asa cum sunt yoga sau meditatia, cunoscute drept metode eficiente de a scapa de stres.
6. Nu consuma multe alimente cu zahar
Zaharul contine fructoza, asociata cu o serie intreaga de boli cronice atunci cand este consumata in exces. Printre aceste boli se numara bolile de inima, diabetul de tip 2, obezitatea si boala ficatului gras.
Studiile observationale au indicat o relatie intre aportul ridicat de zahar si cresterea depozitelor de grasime de pe abdomen.
Este important sa intelegi ca nu doar zaharul rafinat poate duce la cresterea stratului de tesut adipos de pe abdomen, ci chiar si zaharurile mai sanatoase, cum ar fi mierea adevarata, ar trebui folosite cu moderatie.
7. Fa efort aerob (cardio)
Antrenamentele aerobe (cardio) sunt o modalitate eficienta de a-ti imbunatati sanatatea si de a arde calorii. Studiile arata, de asemenea, ca aceste antrenamente reprezinta una dintre cele mai eficiente forme de exercitii pentru reducerea grasimii din zona abdominala.
Cu toate acestea, rezultatele nu indica in mod cert daca varianta mai benefica este efortul de intensitate moderata sau efortul de intensitate crescuta. Oricum ar fi, frecventa si durata programului tau de exercitii sunt mai importante decat intensitatea acestuia.
Rezultatele unui studiu important au relevat ca femeile aflate in perioada de postmenopauza au eliminat mai mult tesut adipos din toate zonele atunci cand au facut antrenament aerob timp de 300 de minute pe saptamana, comparativ cu cele care au facut sport doar 150 de minute pe saptamana.
8. Redu aportul de carbohidrati – mai ales carbohidrati rafinati
Reducerea aportului de carbohidrati poate fi foarte benefica pentru eliminarea grasimii, inclusiv a celei din zona abdominala. Dietele care contin sub 50 de grame de carbohidrati pe zi cauzeaza eliminarea grasimii abdominale la persoanele supraponderale, la persoanele cu risc de diabet de tip 2 si la femeile cu sindromul ovarului polichistic.
Nu trebuie sa urmezi o dieta stricta cu continut scazut de carbohidrati, mai ales ca unele cercetari sugereaza ca simpla inlocuire a carbohidratilor rafinati cu carbohidrati neprelucrati din amidon poate imbunatati sanatatea metabolica si poate reduce grasimea abdominala.
In celebrul studiu Framingham Heart, persoanele cu cel mai mare consum de cereale integrale au avut o probabilitate cu 17% mai mica de a acumula grasime abdominala in exces, comparativ cu cele care au urmat diete bogate in cereale rafinate.
9. Inlocuieste o parte din grasimile pentru gatit cu ulei de cocos
Uleiul de cocos este una dintre cele mai sanatoase grasimi pe care le poti consuma. Studiile arata ca grasimile cu lant mediu din uleiul de cocos pot accelera metabolismul si pot reduce cantitatea de grasime pe care o stochezi ca raspuns la aportul caloric mare.
Studiile controlate sugereaza ca poate conduce chiar la eliminarea de grasime abdominala.
In cadrul unuia dintre studiile efectuate, barbatii care sufera de obezitate si care au folosit ulei de cocos zilnic, timp de 12 saptamani, au eliminat in medie 2.86 de cm de pe talie fara sa isi schimbe in mod intentionat dietele sau programele de antrenament.
Cu toate acestea, dovezile cu privire la beneficiile uleiului de cocos pentru eliminarea grasimii abdominale sunt slabe si controversate. De asemenea, retine ca uleiul de cocos este bogat in calorii. In loc sa adaugi o cantitate suplimentara de grasimi in dieta ta, inlocuieste unele dintre grasimile pe care le consumi deja cu ulei de cocos.
10. Fa antrenamente de rezistenta (ridica greutati)
Antrenamentul de rezistenta, cunoscut si drept culturism sau antrenament de forta, este important pentru mentinerea si acumularea de masa musculara.
Pe baza studiilor efectuate in randul persoanelor cu prediabet, diabet de tip 2 si boala ficatului gras, antrenamentul de rezistenta poate fi benefic si pentru eliminarea tesutului adipos de pe burta.
Un studiu efectuat pe adolescenti supraponderali a aratat ca o combinatie de antrenament de forta si exercitii aerobe a dus la cea mai mare scadere a grasimii viscerale. Daca decizi sa incepi sa ridici greutati, este indicat sa lucrezi cu un antrenor personal certificat.
11. Evita bauturile indulcite cu zahar
Bauturile indulcite cu zahar au un continut foarte mare de fructoza lichida, ceea ce te poate face sa acumulezi grasime pe zona abdominala.
Potrivit studiilor, bauturile cu zahar duc la acumularea de grasimi in ficat. Un studiu desfasurat pe durata a 10 saptamani a constatat o crestere semnificativa a grasimii abdominale la persoanele care au consumat bauturi bogate in fructoza.
In acest context, bauturile zaharoase par a fi chiar mai rele decat alimentele bogate in zahar.
Deoarece creierul uman nu proceseaza caloriile lichide la fel ca pe cele solide, este posibil sa ajungi sa consumi prea multe calorii, pe care sa le stochezi sub forma de grasime.
Pentru a elimina grasimea abdominala, cel mai bine este sa eviti complet bauturile indulcite cu zahar, printre care bauturile carbogazoase, punch-urile, ceaiul dulce si mixurile alcoolice care contin zahar.
12. Dormi mult si calitativ
Somnul este important pentru multe aspecte ale sanatatii tale, inclusiv greutatea. Studiile arata ca oamenii care nu dorm suficient au tendinta de a acumula mai multe kilograme in plus, o categorie la care putem incadra si grasimea abdominala.
Un studiu desfasurat pe o durata de 16 ani, ce a implicat peste 68.00 de femei a relevat ca cele care au dormit mai putin de 5 ore pe noapte au fost semnificativ mai predispuse sa acumuleze greutate in plus, decat cele care au dormit 7 ore sau mai mult pe noapte.
Afectiunea numita apnee de somn, in care respiratia se opreste intermitent in timpul noptii, a fost asociata, de asemenea, cu grasimea viscerala in exces.
In afara unui somn de cel putin 7 ore pe noapte, asigura-te ca ai un somn suficient de calitativ. Daca ti se pare ca e posibil sa suferi de apnee de somn sau de alte tulburari de somn, stai de vorba cu un medic si trateaza-te.
13. Urmareste-ti aportul alimentar si efortul fizic
Exista multe lucruri care te pot ajuta sa elimini din kilogramele in plus si din grasimea de pe abdomen, insa consumul unui numar mai mic de calorii decat necesarul organismului tau, pentru intretinerea greutatii, este absolut esential.
Un jurnal alimentar sau utilizarea unui tracker sau a unei aplicatii online te poate ajuta sa monitorizezi aportul de calorii, o strategie care s-a dovedit benefica pentru scaderea in greutate.
In plus, instrumentele de urmarire a alimentatiei te vor ajuta sa vezi aportul de proteine, carbohidrati, fibre si micronutrienti, iar multe iti permit, de asemenea, sa iti inregistrezi efortul si activitatea fizica.
14. Mananca peste gras in fiecare zi
Pestele gras este extrem de sanatos. El este bogat in proteine de calitate si grasimi Omega-3 care te protejeaza de boli. Unele dovezi sugereaza ca aceste grasimi Omega-3 te pot ajuta si sa reduci grasimea viscerala.
Studiile efectuate la adulti si la copii diagnosticati cu boala ficatului gras arata ca suplimentele cu ulei de peste pot reduce semnificativ grasimea din jurul ficatului si grasimea abdominala. Propune-ti sa incluzi in dieta 2-3 portii de peste gras pe saptamana. Alegerile cele mai bune includ somonul, heringul, sardinele, macroul si ansoa.
15. Nu mai bea sucuri de fructe
Desi sucul de fructe confera vitamine si minerale, este la fel de bogat in zahar ca si sucurile carbogazoase si alte bauturi indulcite. Consumul de sucuri de fructe in cantitati mari poate avea acelasi riscuri pentru acumularea de grasimi pe zona abdomenului.
O portie de 240 ml de suc de mere neindulcit contine 24 de grame de zahar, din care jumatate este fructoza.
Pentru a contribui la reducerea excesului de grasime abdominala, inlocuieste sucul de fructe cu apa, ceai rece fara zahar sau apa minerala cu o felie de lamaie sau lime.
16. Include otetul din cidru de mere in dieta
Consumul de otet de mere are beneficii impresionante pentru sanatate, inclusiv reducerea nivelului de zahar din sange. Otetul de mere contine acid acetic, care si-a dovedit eficienta in reducerea depozitelor de tesut adipos in zona abdominala, in cadrul mai multor studii pe animale.
Intr-un studiu controlat desfasurat pe durata a 12 saptamani, in care subiectii au fost barbati diagnosticati cu obezitate, cei care au consumat o lingura (15 ml) de otet de mere pe zi au dat jos 1,4 cm din talie.
O cantitate de 15-30 de ml de otet de mere pe zi (1-2 linguri) este o marja sigura pentru
majoritatea persoanelor si poate duce la eliminarea grasimilor, desi modesta. Asigura-te, insa, ca il diluezi cu apa, pentru ca otetul nediluat poate eroda smaltul dintilor.
17. Consuma alimente probiotice sau ia un supliment probiotic
Probioticele sunt bacterii pe care le regasim intr-o serie de alimente si suplimente. Acestea au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv imbunatatirea sanatatii intestinelor si imbunatatirea functiei imune.
Cercetatorii au descoperit ca diferite tipuri de bacterii joaca un rol in reglarea greutatii si ca echilibrul corect poate ajuta la scaderea in greutate, inclusiv eliminarea grasimii de pe abdomen.
Pintre bacteriile care au dovedit ca reduc grasimea abdominala se numara membrii familiei Lactobacillus, cum ar fi Lactobacillus fermentum, Lactobacillus amylovorus si mai ales Lactobacillus gasseri. Suplimentele cu probiotice contin de obicei mai multe tipuri de bacterii, asadar ai grija sa alegi un produs care sa confere una sau mai multe dintre aceste tulpini bacteriene.
18. Incearca postul intermitent
Postul intermitent a castigat in ultima perioada o popularitate din ce in ce mai mare ca si metoda de slabire, fiind practic un model alimentar care alterneaza perioadele de mancat cu cele de post.
O metoda populara implica perioade de post cu durata de 24 de ore o data sau de doua ori pe saptamana. O alta consta in posturi zilnice, cu durata de 16 ore si consumul in decursul a 8 ore a oricarui tip de aliment.
In cadrul unei analize a studiilor privind postul intermitent si postul alternativ, subiectii au prezentat o scadere cu 4-7% a grasimii abdominale in decursul a 6-24 saptamani. Exista dovezi care sustin ca postul intermitent, si postul in general, nu ar putea fi la fel de benefice pentru femei ca pentru barbati. Desi anumite metode modificate de post intermitent par a fi optiuni mai bune, opreste imediat postul daca resimti efecte negative.
19. Bea ceai verde
Ceaiul verde este o bautura extrem de sanatoasa, care contine cofeina si antioxidantul galat de epigalocatechina (EGCG), ambele parand sa stimuleze metabolismul. EGCG este o catehina, despre care mai multe studii sugereaza ca te pot ajuta sa elimini grasimea de pe abdomen. Efectul poate fi amplificat atunci cand consumul de ceai verde este combinat cu exercitiile fizice.
20. Schimba-ti stilul de viata si combina diferite metode
Urmarea unui singur pont de pe aceasta lista nu va avea un efect wow. Daca iti doresti rezultate bune, va trebui sa combini diverse metode a caror eficienta este dovedita. In mod interesant, multe dintre aceste metode sunt asociate in general cu o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos in general.
De aceea, schimbarea stilului de viata pe termen lung este obligatorie pentru eliminarea grasimii abominale. Eliminarea grasimii tinde sa fie un efect natural al obiceiurilor sanatoase si al consumului de alimente adevarate.
Concluzie
Nu exista solutii magice pentru eliminarea grasimii abdominale. Adoptarea cu succes a unora sau a tuturor acestor strategii si stiluri de viata discutate mai sus te vor ajuta in mod cert sa elimini kilogramele in plus si grasimea din jurul taliei.
Surse: https://www.topculturism.ro/grasimea-cum-se-depune-si-cum-poti-sa-scapi-de-ea/
https://www.healthline.com/nutrition/20-tips-to-lose-belly-fat
Florin Uceanu