TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Incepator la sala? 5 sfaturi care iti vor aduce succesul sperat!

incepator la sala

Daca esti incepator la sala, ai nevoie de ajutor…

… oricat de pregatit te-ai simti! Stiu, elanul este atat de mare incat crezi ca poti muta muntii din loc, insa te vei trezi in sala, in fata unei multitudini de aparate din care nu vei stii ce sa alegi, cate serii sa faci sau cand e cazul sa iei o pauza.

Una dintre principalele greseli pe care le face un incepator la sala este ca se concentreaza exclusiv pe o grupa musculara pe care isi doreste sa o vada crescand cat mai repede, supunandu-se riscului unui supraantrenament sau obtinerii unui corp disproportionat. Apoi, alimentatia „dupa ureche” nu doar ca nu te va ajuta, dar este posibil sa reprezinte o mare piedica in calea ta catre succes.  Toate acestea, impreuna cu nerabdarea de a vedea rezultate cat mai repede cu putinta, reprezinta  „reteta perfecta” pentru… abandonarea antrenamentului.

Asadar, daca iti doresti ca pasiunea pentru acest sport sa dureze mai mult de 2 saptamani si ca acel corp lucrat la care visezi sa nu ramana la stadiul de dorinta, iata cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmezi.

5 recomandari pentru un incepator la sala

1. Gaseste-ti un mentor!

Fie ca este vorba despre un campion pe care, cel mai probabil, nu-l vei intalni niciodata, dar care a devenit nu doar o legenda, ci o adevarata sursa de informare pentru incepatori prin articolele si sfaturile sale, fie ca este antrenorul de la sala pe care il admiri pentru pasiunea sa pentru acest sport sau un coleg de sala pe care abia l-ai cunoscut, dar care este dispus sa te ajute si al carui fizic sta marturie pentru abordarea lui corecta, este foarte important sa beneficiezi de spirijinul cuiva cu mai multa experienta decat tine.

Toti am fost, la un moment dat, incepatori si cei mai multi dintre cei care au reusit au primit acest ajutor. Desi poate ca iti este teama ca „experimentatii” de la sala te vor privi de sus, vei fi uimit cand vei descoperi cati sunt dispusi sa iti ofere sfaturi, mai mult sau mai putin folositoare. Ramane ca tu sa le triezi si sa inveti, in timp, ca in spatele unui corp de admirat stau multe scrificii, multa munca si, mai presus de orice, multa rabdare.

2. Informeaza-te din surse de calitate.

In era internetului, informatia este disponibila oricui, dar nu neaparat informatia corecta. Un simplu search pe Google la cuvantuul „culturism” iti va returna sute de siteuri, bloguri, forumuri in care fiecare isi da cu parerea ce si cum trebuie sa faci pentru a-ti atinge obiectivul. Ceea ce e bine, inseamna ca suntem tot mai multi si facem schimb de experienta.

Totusi, in special la inceput, incearca sa alegi sursele de informare credibile, articolele scrise de profesionisti in acest domeniu si de nutritionisti, iar apoi, cand vei avea baza de cunostinte consolidata, vei putea distinge imediat intre niste sfaturi coerente si corecte si unele de suprafata.

3. Intra intr-o comunitate de culturism si bodybuilding!
Cum spuneam si mai sus, pentru un incepator la sala, sprijinul este esential! Si, din pacate, vei fi inconjurat de persoane care te vor descuraja: daca esti adolescent, parintii se vor ingrijora cu privire la efectul greutatilor asupra cresterii, dar si al timpului petrecut la sala asupra studiilor, prietenii vor crede ca e doar o faza si cativa te vor indemna sa iesi la o bere in loc sa-ti pierzi timpul la sala.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te alaturi unei comunitati de pasionati de bodybuilding, din mai multe motive: vei invata enorm din discutiile lor, pasiunea lor iti va alimenta motivatia, iar daca exista si specialisti care sa iti raspunda la intrebari, vei evita unele dintre cele mai frecvente si grave greseli in culturism.

Noi te invitam sa ni te alaturi pe forumul nostru, unde vei cunoaste o multime de oameni pentru care sala este mai mult decat un sport, este un stil de viata.

4. Fii increzator in fortele tale!

Ce e bun nu se obtine usor. Si da, este foarte posibil sa fii tentat sa renunti atunci cand vei vedea ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea… de la sala. Mai mult, se vor gasi multi care sa te descurajeze si sa-ti spuna ca nu vei putea reusi ce ti ai propus, dar este esential ca increderea in propriile forte sa te ghideze pe acest drum.

Demonstreaza-le contrariu, demonstreaza-ti tie ca poti! Si astfel ajungem la ultimul punct…

5. Vointa este cea mai importanta!

Acest punct este mai mult o constatare decat un sfat. Multi spun ca factorul genetic are cea mai mare greutate, altii pariaza pe alimentatie sau pe performanta aparatelor la care lucrezi, dar dincolo de toate acestea, vointa este cea mai pretioasa.

Unele persoane renunta la sala dupa cateva saptamani in care nu au obtinut ce si-au propus, altele atunci cand familia intra in joc, dar mai sunt si acele cateva persoane care trag de fiare chiar si la varsta a treia. Da, si ele au intampinat piedici, si ele au greutati, obligatii, foarte putin timp liber. Dar, in ciuda tuturor acestor factori, au reusit sa-si respecte promisiunea catre sine.

Noua nu ne ramane decat sa-i admiram, sa-i respectam si sa invatam de la ei.

Mult succes! Te asteapta o experienta minunata!

Exit mobile version