TopCulturism – exercitii, programe de antrenament, nutritie, sanatate

Trebuie sa doara ca sa cresti?

trebuie-sa-doaraUn efect al exercitiului fizic anaerob este cresterea acidului lactic in muschi. De fapt, senzatia de arsura din muschi, resimtita in urma unei serii intense, este rezultatul cresterii acidului lactic din muschiul respectiv. Cand aceasta se intampla, nivelul aciditatii devine intolerabil si nu numai ca muschiul resimte o „arsura” puternica, dar enzimele energetice, care sunt necesare sa alimenteze exercitiul, sunt oprite brusc.

Ce semnalizeaza durerea musculara

In pauzele dintre serii, excesul de acid este „tamponat” si astfel poti face alta serie.

Acidul lactic face mai mult decat sa actioneze ca sirena metabolica ce semnaleaza sfarsitul unei anumite serii. Acesta semnalizeaza si eliberarea hormonului de crestere in organism. Daca luam acest lucru in considerare, se pare ca vechea afirmatie „No pain, no gain” (tr. Nu exista progres fara durere) este adevarata.

Pretul castigarii de masa musculara este durerea si cei cu o mare toleranta la acesti tip de durere vor face probabil progrese superioare. Sau nu?

Un studiu a comparat 23 de tineri, care au fost divizati in doua grupe: prima grupa de tineri trebuia sa efectueze 4 serii a cate 10 repetari cu 30 de secunde pauza intre serii, iar a doua grupa trebuia sa efectueze 40 de repetari pe serie cu 10 secunde pauza intre serii. Ambele grupe s-au antrenat de 3 ori pe saptamana si au facut doar extensii pentru cvadricepsi si utilizand 73% din greutatea maximala.

Programul primului grup a fost conceput astfel incat sa genereze o acumulare rapida de acid lactic.

Dupa 4 saptamanai si jumatate, la primul grup s-a observat o creste cu 50% a fortei izometrice, dar dupa 9 saptamani ambele grupuri aveau aceeasi crestere in ceea ce priveste forta. In prima saptamana, primul grup a avut febra musculara severa – indicator al mincrotraumatismelor musculare. Din contra, cel de-al doilea grup nu s-a confruntat cu febra musculara si a facut progrese constante.

Remarcand ca ambele grupuri au facut progrese similare pana la final, cercetatorii au concluzionat ca nu e necesar sa experimentezi durerea musculara pentru a creste. Pentru progrese continue, puteti ignora vechea regula a cresterii progresive si continue a solicitatii la care este supus muschiul. Tu ce crezi?

Exit mobile version