Dilatatia abdominala

Dilatatia abdominala – ce este si cum se formeaza

dilatatia abdominalaMonitorizand un grup de oameni supraponderali, am observat ca multi aveau un stomac foarte mare, zona abdominala fiind dilatata ca un balon umflat. La inceput am crezut ca este vorba de o acumulare excesiva de grasime in jurul taliei si ca, daca vor tine regim si vor face sport, aceasta problema va disparea. Cu trecerea timpului, frustrarea mea a crescut, deoarece oricat de mult slabeau „pacientii“ mei si oricat de mult exersau, talia lor nu vroia sa scada.

Cativa dintre clientii mei au ajuns sa aiba brate si picioare relativ subtiri, fara grasime aproape si totusi stomacul lor arata ca un balon gigantic. Cativa ani mai tarziu, am inceput sa lucrez cu powerlift-eri si culturisti, iar unii dintre ei aveau aceeasi problema. Era socant sa vezi sportivi foarte musculosi, dar cu burti umflate.

Dupa cativa ani in care am colectat si clasificat date despre obiceiurile alimentare si masuratorile clientilor mei, o corelatie clara a inceput sa iasa la suprafata : toti „burtosii“ obisnuiau sa manance cantitati mari de alimente noaptea tarziu. De obicei, aceste alimente erau bogate in grasimi si erau, de obicei, consumate chiar inainte de culcare.

Dilatatia abdominala este generata de incarcarea intestinelor cu un volum mare de alimente urmata de odihna, asezat sau culcat, ceea ce permite muschilor abdominali sa se relaxeze. Acest obicei, repetat des, duce la o dilatare permanenta, aproape imposibil de remediat. Remarcati ca am spus „aproape imposibil“. Culturistii sau powerlift-erii care au aceasta problema, o au pur si simplu din cauza ca, de obicei, mananca excesiv cu intentia de a lua in greutate. Aceste mese bogate luate tarziu, cuplate cu inca 3-4 mese in cursul zilei urmate de relaxare, pot duce la dilatarea abdomenului. In afara de dieta, mai sunt cativa factori care contribuie la acest lucru. In cazul sportivilor, genuflexiunile cu bara facute la mai putin de 2 ore dupa o masa bogata, creeaza o forta, o presiune in intestine care impinge cavitatea abdominala in afara cauzand dilatarea; si nu este vorba numai de genuflexiuni, orice alt exercitiu greu efectuat la scurt timp dupa o masa bogata, in mod particular exercitiile efectuate cu oprirea respiratiei.

Al treilea element care contribuie la dilatare este grasimea viscerala.

Acest tip de grasime se acumuleaza in jurul organelor, in acest caz in jurul intestinelor, ceea ce face ca spatiul intern sa creasca in dimensiuni. Se stie ca pe masura ce celulele de grasime de sub piele ale unei persoane se „umfla“ pana la saturatie, corpul incepe sa depoziteze grasime si in interior.

Alt factor ce contribuie la dilatarea abdomenului este folosirea steroizilor anabolizanti. Asta pentru ca steroizii actioneaza oarecum nediscriminatoriu. Ei nu fac doar muschii sa creasca ci si organele interne, intr-o oarecare masura. Adica inima, stomacul, ficatul, intestinele etc. Totul depinde de cat de mult timp si de ce cantitati de steroizi foloseste un individ.

Dilatatia abdominala – cum sa scapam de ea

In primul rand, aveti grija la postura dumneavoastra. Unele persoane isi lasa de obicei peretele abdominal sa se relaxeze si sa atarne si nu s-au preocupat niciodata sa „traga burta“ si sa tina spatele drept.

Schimbandu-va obiceiurile alimentare, contribuiti de asemenea la obtinerea unui abdomen plat. Incercati sa luati mese mici ca volum si cu cat mai putine grasimi. Evitati cu orice pret mesele bogate luate seara tarziu. Nu mancati exact inainte de a pleca la antrenament. Lasati timp corpului sa digere mancarea cel putin o ora si aveti grija sa respirati in timpul repetarilor. Aceasta este in mod particular important la genuflexiuni, presa pentru picioare si ramat din aplecat. Desigur, nu uitati sa lucrati muschii abdominali si muschii lombari, insa aveti grija sa efectuati exercitiile in asa fel incat sa nu intindeti prea mult peretele abdominal in timpul repetarilor.

Nu incercati sa fortati cresterea in greutate cu ajutorul unor „super mese“ sau a steroizilor anabolizanti. Probabil ca cea mai buna idee este sa preveniti dilatarea inestetica a abdomenului, urmand regulile pe care le-am prezentat aici, inainte de a fi prea tarziu.

dupa Ironman

5 Comments

  • omg! ma miram eu dc incep sa pun burta dat fiind faptul ca sunt si ectomorf…
    multumesc pt articol foarte util, voi fi mai atent cu cantitatea de mancare

  • Foarte utile, dar in general dilatatia abdominala o au persoanele obeze sau alcoolice.Ma ajutat sa nu gresesc in antrenament, luand mese bogate si apoi antrenament.Din experienta spun ca dupa o masa bogata uneori mergeam sa fotbal sau alergat si simteam ca imi explodeaza abdomenul si renuntam.Daca imi puteti spune un program complet de antrenament pt. incepatori, multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate