Antrenamentul mental in culturism

antrenamentul-mental

Sportul este o componenta esentiala pentru a fi sanatos, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Alaturi de o alimentatie echilibrata, el contribuie la modelarea armonioasa a intregului organism si ne confera o stare de bine. Totusi, atunci cand vorbim despre sportul de performanta, trebuie luate in calcul mai multe variabile pentru a putea avea succes, incepand cu pregatirea mentala.

antrenament-mental-in-culturismDesi toate sporturile sunt caracterizate de repetitivitate, in culturism antrenamentul psihic este cheia pentru a-ti putea folosi corpul la capacitate maxima. Fie ca iti propui sa te autodepasesti, fie participi la un concurs de profil, mintea este elementul care poate face diferenta intre un amator si un profesionist. Secretul consta in autosugestie si in vizualizarea momentului in care reusesti ceea ce ti-ai propus.

Mintea este limita. Atat timp cat mintea poate vizualiza faptul ca poti face un lucru, il poţi face, doar daca ai incredere 100%, spune celebrul culturist Arnold Schwarzenegger.

Tocmai de aceea, pentru a fortifica moralul sportivilor de performanta, care poate avea de suferit dupa pierderea unei competitii, sfaturile antrenorului, psihologului sau medicului sportiv sunt deosebit de importante. Acestia sunt o sursa de incredere si sustinere si pot trata atat durerea fizica, cat si psihica.

Rezultatele antrenamentului mental

Studiul citat in cartea „Peak Performance”, de catre Charles Garfield, subliniaza importanta antrenamentului mental pentru atleti. In cadrul cercetarii desfasurate in anul 1980 in fosta URSS, o serie de sportivi medaliati la competitiile mondiale au fost impartiti in patru grupe, fiecare avand cate un anumit tip de antrenament.

Prima grupa se concentra exclusiv pe antrenamentul fizic, iar cea de-a doua acorda o importanta de 75% antrenamentului fizic si 25% antrenamentului mental.  A treia grupa trata in mod egal dimensiunea fizica si psihica, in  timp ce ultima grupa se antrena efectiv in sala de sport intr-o proportie de doar 25%, restul de 75% fiind alocat vizualizarii rezultatelor favorabile. Deloc surprinzator, cea mai semnificativa imbunatatire a capacitatilor fizice au inregistrat-o sportivii din ultima grupa. Celelalte grupe s-au clasat in ordine descrescatoare, in functie de importanta acordata antrenamentului mental.

Cum se practica antrenamentul mental?

Vizualizarea mentala este doar o parte din intregul procedeu de imaginatie multi-senzoriala. Termenul se refera si la componentele auditiva, olfactiva, gustativa si mai ales chinestezica. Aceasta din urma inglobeaza notiuni precum echilibru, puncte de presiune, emotii si senzatii interne.

antrenament-mentalPentru a deveni un sportiv complet, este nevoie de exercitiu, astfel incat rezultatele sa fie vizibile. Practic, mai intai trebuie sa inchizi ochii si sa vizualizezi, de exemplu, bara olimpica. Apoi, incearca sa observi daca mai sunt si alti sportivi in sala, sa auzi daca este muzica in fundal sau daca oamenii vorbesc. Mai mult, constientizeaza-ti starea afectiva in momentul in care te apleci sa ridici bara si cand o tii deasupra capului. Ai simtit vreun miros sau vreun gust in tot acest timp? Cu cat practici mai des imaginatia multi-senzoriala, cu atat iti va fi mai usor sa fii atent la cat mai multe detalii concomitent.

Asadar, antrenamentul mintii in culturism trebuie realizat continuu, cu precadere in sala de sport. Creandu-ti o stare de spirit pozitiva, avand ganduri linistitoare si estompand mental zgomotele din fundal, iti poti spori astfel concentrarea si poti ajunge la rezultate remarcabile. Un atlet echilibrat din toate punctele de vedere va avea mai multe sanse de reusita si va inspira, la randul sau, alti viitori sportivi de performanta.

Voi practicati antrenamentul mental?

 

1 Comment

  • E adevarat, starea de concentrare obtinuta prin antrenamentul vizual determina performanta. La fel este si in viata curenta pe situatii concrete. Necesita insa revenire la normal, in zona de confort, cu relaxare si detensionare constienta si prin odihna, altfel se ajunge la burn-up pt ca mintea consuma cel mai mult din resursele organismului si are nevoie de sustinere specifica la fel ca si muschii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate