Cum ne afecteaza consumul de bauturi racoritoare

bauturi racoritoare

Bauturi racoritoare – dincolo de continutul caloric mare

Nu mananc mai nimic si totusi ma ingras!” De cate ori ai auzit (sau ai spus) asa ceva? Cauza se afla chiar sub ochii nostri: consumul exagerat de bauturi racoritoare.

Oamenii au tendinta de a subevalua cantitatea de calorii pe care o ingereaza zi de zi, mare parte provenind din ceea ce bem, nu din ceea ce mancam, mai precis din bauturile racoritoare. De multe ori, o persoana care declara ca nu mananca mai nimic si se ingrasa, bea zi de zi litri intregi de “suc” (nu o sa numesc niciun brand, folositi-va imaginatia).

Tinand cont ca un litru de suc poate insemna intre 500 si 800kcal, o persoana cu un stil de viata sedentar isi va depasi cu mult necesarul caloric zilnic, expunandu-se unui risc foarte mare de obezitate. Din ce in ce mai multe studii arata legatura clara dintre consumul de bauturi racoritoare si cresterea numarului de persoane obeze din intreaga lume. Mai mult, pe langa faptul ca ne expune unui risc crescut de diabet de tip II, s-a constatat faptul ca un consum mare de astfel de bauturi scade consumul de lapte si fructe proaspete.

De asemenea, consumul de bauturi racoritoare are si un efect “parsiv”: accentueaza senzatia de foame, deregleaza mecanismul satietatii si modificans apetitul, crescand pofta de alimentele dulci.

Bauturi racoritoare – efect devastator asupra sanatatii!

O alta constatare foarte importanta este aceea ca oamenii care consuma cantitati mari de bauturi racoritoare indulcite nu reduc aportul caloric provenind din alte alimente. Astfel, aportul total de calorii este cu mult mai mare decat cel necesar, indicat pentru a mentine o greutate normala.

Asocierea cu riscul crescut de diabet zaharat de tip 2 a fost demonstrat in urma unui studiu realizat timp de 8 ani pe 90.000 de femei; in cazul copiilor, consumul exagerat de bauturi racoritoare prezinta un risc si mai mare, dovada fiind incercarile din strainatate de interzicere a vanzarii acestor produse in scoli si de tiparire a unor avertismente pe ambalaje, prin care oamenii sa fie preveniti asupra faptului ca excesul de bauturi racoritoare poate favoriza aparitia obezitatii, a diebetului, a cariilor dentare, a osteoporozei s.a.m.d.

Nimeni nu spune sa renuntam complet la astfel de produse dar, si in acest caz, cheia pentru a duce un stil de viata sanatos este moderatia.

Dr. Serban Damian

2 Comments

  • ORICE EXCES DAUNEAZA, asta am invatat pana acum si se aplica atat filosofic cat si fizic (material). Consumul de sucuri carbogazoase indulcite cu zahar , la care se mai si adauga alcoolul ( de cele mai multe ori in exces in randul tinerilor carora le place dicoteca) duce la multe nereguli si deprinderi ce afecteaza sanatatea si dieta alimentara. Sa fim seriosi, nu ne ingrasam doar din apa, zahar si CO2 (principalele ingrediente din sucuri carbonatate) insa cum spuneati, foamea accentuata de acestea, regimul alimentar necorespunzator si lipsa exercitiului fizic regulat conlucreaza eficient la…ingrasare..simplist spus. Inca o deprindere nesanatoasa este bautul apei/ sucului in timpul mesei, fenomen ce accentuaza insatietatea si nevoia de a manca mai mult. Sigur ca OBEZITATEA are cauze diverse, cea mai dura latura fiind implicarea factorului psihologic (compulsia de a manca pentru a ne simtii mai bine, pentru a repara stima de sine..opusul bulimiei mai simplist spus)

  • solutiile ar trebuii sa vina din partea societatii, OBEZITATEA se combate in familie, la scoala, in grupul de prieteni, in programe de educare a populatiei si de la varste fragede, prin instruire si ajutor, prin intelegere si compasiune, prin exercitiu fizic, prin DEZINCRIMINAREA acestui fenomen in perceptia generala, in atitudinile oamenilor si in ideile preconcepute ale acestora. Educati in acest sens trebuiesc intai PARINTII, apoi copii lor, sigur ca statul incearca sa ajute cum poate prin reglementari pe piata alimentelor…insa…ce ne face sa nu consumam droguri (majoritatea noastra) chiar daca ele sunt la indemana? ( ca un exercitiu de imaginatie, prin analogie) acelasi lucru ar trebuii sa ne determine sa punem ordine in alimentatia personala, insa usor de spus…greu de facut…ca si in cazul drogurilor :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate