Greutati libere sau aparate de sala – care sunt mai eficiente?

aparate de sala

Mai multe sali de fitness, mai multe aparate de sala…

In timpul scurs de la Revolutie si pana acum am asistat la o adevarata explozie a numarului de sali de culturism si fitness. Daca in anul 1989 in Bucuresti existau in jur de 8 sali, acum sunt sute, toate pline ochi de aparate de sala, care de care mai performante.

Posibilitatea de a importa aparate de sala sau de a le cumpara de la firme specializate din tara a schimbat complet fata salilor autohtone. De ce prefer patronii sa umple salile cu cat mai multe aparate, lasand putin spatiu pentru discuri, bare sau gantere este evident…

Principalul avantaj al aparatelor in fata ganterelor si barelor este siguranta in folosire. Patronii salilor pot cunoaste sau nu grupele musculare folosite la impins din culcat sau la genuflexiuni cu bara, dar inteleg conceptul de siguranta in folosire, iar prin sali se perinda o gramada de incepatori in fiecare sezon. In plus, o mare parte din clientela este formata din femei al caror obiectiv este sa slabeasca si care, in loc sa incarce si sa descarce o bara, prefera sa lucreze la diferite aparate, mai rapide si care presupun un efort mai mic.

In plus, aparatele ocupa mai putin spatiu ca greutatile libere si la ele pot lucra, in acelasi timp, mai multe persoane care difera ca forta, datorita posibilitatii de a schimba rapid greutatea folosita. Pe deasupra, nu trebuie sa-ti mai bati capul cu incepatorii care nu stiu cum se executa miscarea pentru ca… se ocupa aparatul de asta.

Cei care prefera greutatile libere sustin insa ca niciun aparat, oricat de performant, nu bate haltera sau gantera. Pe de alta parte, cei care prefer aparatele sustin ca ele copiaza miscarea cu bara sau gantera si dirijeaza tot efortul catre muschi, stabilizand incheieturile. Cine are dreptate?

Greutati libere vs. aparate de sala – ce spun studiile

Un studiu a comparat implicarea muschilor in cazul genuflexiunilor cu baza si in cazul genuflexiunilor la aparatul culisant Smith. Pentru masurarea activitatii electrice in muschi a fost folosit electrograful pe 6 subiecti care au efectuat cate o serie de 6+8 repetari de genuflexiuni cu bara si la Smith. Au fost detectate diferente semnificative in favoarea exercitiului cu bara libera, in sensul unei activitati mai intense la gambe – 34% in plus, biceps femural – 26% in plus, si vastus medialis (partea din fata de deasupra genunchiului spre interior) – cu 49% in plus. La vastus lateralis, lombari, dreptii abdominali, diferenta a fost nesemnificativa.

Inseamna acest lucru ca trebuie sa lucram doar cu greutati libere daca vrem masa, sau ca antrenamentul la aparate nu e suficient de bun pentru dezvoltarea musculaturii?  Lucrurile nu stau chiar asa.

Poti sa-ti dezvolti si pe aparate forta si masa musculara, dar nu la acelasi nivel si nici la fel de repede ca in cazul utilizarii greutatilor libere. Totusi, cei mai multi culturisti de top folosesc o combinatie de greutati libere si aparate in cadrul unui antrenament.

Cine l-a vazut pe Arnold in filmul “Pumping Iron” facand fluturari la scripeti pentru piept sau ramat din sezand la cabru pentru spate, stie ca acestea pot fi transformate in exercitii excelente pentru a atinge zone neexploarate in cazul exercitiilor cu bara sau cu ganterele, deoarece nici cu ganterele nu poti obtine o solicitare maxima in punctul de contractie musculara maxima, cum se obtine la cabluri.

Pe de alta parte, exista tehnici care, aplicate in timpul unei repetari la aparat, pot conduce la o productiviate la fel de mare sau chiar mai mare decat in cazul unei repetari facute cu bara.

O sa va fac o singura sugestie: pozitionati-va la un aparat pentru piept, dupa incalzire alegeti o greutate medie (cu care sa puteti face 10-12 repetari singur) si rugati-va partenerul de sala sa stea pregatit. Plecati singur, cu viteza, din pozitia de extensie maxima. Dupa ce ati trecut de mijlocul cursei, cu 10-15cm inainte de punctul de contractie maxima, partenerul trebuie sa apese ferm cu mainile pe manere incercand sa va incetineasca, dar sa nu va opreasca.

Dupa ce ati ajuns in punctul de contractie maxima, indoiti coatele si incepeti cursa negativa. Partenerul trebuie sa apese ferm pe manere, cu o forta mai mare la inceput si din ce in ce mai mica pe masura ce coatele se indoaie, in timp ce dvs. rezistati cat mai mult fortei combinate, a aparatului si a partenerului. Partenerul elibereaza apoi manerele pentru a putea incepe o noua repetare.

Atentie mare sa nu va accidentati, nu exagerati cu apasarea pe manere si nu incepeti pana nu v-ati incalzit bine pentru ca puteti sa va alegeti cu rupturi musculare. Patru serii efectuate astfel va vor lamuri in privinta aparatelor.

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate