Culturismul – 7 motive pentru a te apuca de acest sport

Culturismul sau bodybuildingul este acea practica fizica a maririi muschilor corpului prin exercitii, de obicei la sala de forta. Culturismul ne duce imediat cu gandul la acele trupuri extrem de bine lucrate, ale unor barbati sau femei pe care le vedem in competitiile sportive, etalandu-si muschii. Dar nu trebuie sa devii un sportiv profesionist. Oricine poate practica acest sport, daca detine multa determinare.

Dupa cum ne informeaza Menno Henselmans pe site-ul paleofx.com, culturismul nu reprezinta altceva decat exercitii fizice menite sa iti diminueze grasimea abdominala si sa iti creasca masa musculara, combinate cu o dieta sanatoasa si echilibrata. Chiar si cei care nu sunt interesati in competitii sportive se pot apuca de culturism, iar mai jos sunt enumerate cateva motive, asa cum sunt ele prezentate de Menno Henselmans.

Culturismul reprezinta unul dintre cele mai sigure sporturi din lume

Pare un sport dur, si totusi, conform site-ului paleofx.com, numarul de raniri la 1000 de ore petrecute facand exercitii fizice este de 0,2, spre deosebire de alergare, spre exemplu, unde numarul de raniri la acelasi numar de ore este de 10, si chiar in comparatie cu ridicarea de greutati sau haltere, unde acesta este de 3,1.

Culturismul - unul dintre cele mai sigure sporturi

Este logic sa fie asa pentru ca in cazul multor sporturi, exista foarte multe lucruri neprevazute care se pot intampla: un biciclist poate intalni un drum alunecos sau cu pietris si poate cadea de pe bicicleta, un fotbalist se poate rani in timpul unui joc, un patinator poate cadea pe gheata etc.

Exercitiile specifice culturismului nu sunt foarte repetitive, in schimb sunt foarte controlate. Varietatea mare de exercitii si un impact redus asupra sigurantei practicantului din partea unor lucruri neprevazute face ca acest sport sa fie unul dintre cele mai sigure.

Culturismul este mai bun decat yoga la alungirea muschilor

Deoarece exercitiile yoga implica mult stretching, se considera ca atat timp cat te intinzi pe saltea sau in pozitie verticala, vei reusi sa iti alungesti muschii. Conform profesionistului in culturism, Menno Henselmans, in momentul in care intinzi un muschi in timpul unui exercitiu, acesta se intinde datorita elasticitatii muschiului si isi revine atunci cand nu mai practici exercitiul.

Daca practici un exercitiu de stretching pentru doua minute si apoi iei pauza, muschiul lucrat va reveni la lungimea sa intr-un timp scurt, in functie de tipul de stretching practicat si de grupa de muschi lucrata. Aceasta intindere a muschilor este doar temporara. Ceea ce se intampla de fapt este faptul ca organismul iti devine mai flexibil, creierul dand muschilor mesajul ca se pot intinde mai mult pe masura ce devii mai bun la aceste exercitii de stretching.

Cand suporti efortul de a sta intins, devii mai bun si la acceptarea durerii. Durere care in cateva minute este urmata de relaxare. Creierul va sti ca relaxarea urmeaza si te va ajuta sa suporti durerea mai usor. Cu alte cuvinte, cu cat practici exercitii de stretching mai mult, cu atat devii mai flexibil si suporti o cantitate de stres fizic mai mare, ceea ce este un plus.

stretching

Dar ce trebuie sa faci daca vrei ca muschii tai intr-adevar sa fie mai lungi? Raspunsul il da tot site-ul paleofx.com: exercitiile cu greutati. In comparatie cu stretchingul, exercitiile cu greutati reprezinta fratele mai mare, categoria grea. Stresul resimtit de organism in timpul ridicarii de greutati la sala este mult mai mare decat acela pe care il resimte dupa un minut sau doua de intinderi. Acest stres mai mare determina muschii sa se adapteze la nivelul de stres.

Culturismul este cea mai functionala activitate fizica

Daca este sa definim functionalitatea unei activitati fizice, aceasta este acea capacitate a unui set de exercitii fizice de a-ti imbunatati performanta fizica. Iar performanta este abilitatea unei persoane de a genera o anumita forta intr-un anumit moment din timp. Pentru a exemplifica performanta, site-ul paleofx.com ne sugereaza imaginea unui profesionist la haltere care demonstreaza o performanta ridicata atunci cand ridica greutati mai mari. Ridici o greutate mai mare, generezi o forta mai mare, asadar dai dovada de o performanta mai buna.

Acest tip de performanta se aplica si in alte sporturi. Cand aplici mai multa forta, esti capabil sa alergi mai repede, sa sari mai sus, sa lovesti mai cu putere. Dar pentru a fi capabil de performanta, trebuie mai intai sa fii in stare sa generezi forta, iar aceasta forta poate fi creata cu ajutorul a doua componente: cu ajutorul mintii si cu ajutorul muschilor. Este evident ca pentru a ne misca, avem nevoie de creier care sa dea comanda corpului sa se miste, dar avem nevoie si ca organele sa receptioneze mesajul creierului si sa procedeze intocmai cum le-a fost transmis.

Menno Henselmans spune foarte frumos ca “muschii reprezinta motorul organismului, iar sistemul nervos este soferul” si ca impreuna te ajuta sa obtii performanta pe care o doresti. Problema este ca nu intotdeauna stii ce fel de training sa alegi ca sa obtii o performanta notabila. Daca te specializezi pe anumite exercitii, vei deveni foarte bun la ele si mai putin bun in altele. De asemenea si cu sporturile; daca alegi un anumit sport, vei deveni probabil foarte bun, daca il practici cu consecventa, insa daca vei incerca un alt sport, s-ar putea sa se vada imediat ca nu l-ai mai practicat niciodata.

Ce este ciudat este ca pana si in cazul aceluiasi sport, cum ar fi de exemplu atletismul, performanta poate sa fie diferita in functie de tipul de training. Cei care se pregatesc pentru curse de 10 m sprint beneficiaza de un training diferit de cei care se antreneaza pentru sprinturi de 30 m. Din acest motiv, un atlet foarte bun la un anumit tip de cursa poate sa nu se descurce atat de bine si la celalalt tip de cursa. Ca o scurta revenire la subpunctul anterior, daca practici stretchingul, vei deveni bun la stretching, nu iti vei alungi muschii. De ce? Pentru ca iti antrenezi creierul sa nu mai simta durerea atat de puternic si chiar sa iti relaxeze muschii dupa ce ii intinzi in cadrul unei sesiuni de stretching, iar activitatea in sine transfera putine beneficii altor miscari pe care le poti face.

De multe ori, se considera ca puterea unui om este innascuta. Spunem despre X sau Y ca este puternic/a sau are forta ca si cum s-a nascut cu ea, dar aceasta forta se dobandeste prin exercitiu. Forta sa vine din orele petrecute la sala si din imbunatatirea sistemului muscular. Un muschi bine lucrat poate sa genereze mai multa forta, iar aceasta nu se limiteaza la o anumita miscare. Un muschi bine lucrat si antrenat poate sa genereze forta in orice fel de miscare in care ar putea sa fie inclus. De aceea, culturismul este considerat ca fiind cea mai functionala activitate fizica.

Culturismul te ajuta sa traiesti mai mult

Orice fel de activitate fizica inseamna un Nu spus sedentarismului. Chiar si mersul pe jos cateva minute este mai bun decat deloc.

Culturismul te ajuta sa traiesti mai mult

Dar sa vedem ce anume diferentiaza culturismul de alte sporturi. Culturismul este egal cu un sistem muscular bine dezvoltat, iar muschii bine definiti reprezinta o bariera impotriva diabetului, deoarece o masa musculara crescuta imbunatateste sensibilitatea insulinei. De asemenea, daca nu ai multa grasime in organism, stai mai la distanta de inflamatiile cronice si te bucuri de o balanta hormonala echilibrata. Ba chiar poti sa iti imbunatatesti si sistemul cardiovascular. Ca sa fii sigur ca iti faci un bine, practica exercitii specifice culturismului numai sub indrumarea unui antrenor profesionist si urmeaza si o dieta corespunzatoare.

Culturismul este la fel de eficient ca exercitiile fizice folosite in recuperarea dupa accidente sau diverse boli

De ce este culturismul eficient in tratamentele de recuperare? Pentru ca exact ca exercitiile recomandate in cadrul acestor tratamente, si culturismul promoveaza cresterea functionalitatii muschilor si a fortei pacientului. In 2015, a fost efectuat un studiu cu privire la eficienta exercitiilor fizice specifice culturismului intr-o perioada de recuperare a unor pacienti in comparatie cu exercitiile clasice. Studiul a urmarit pentru un an de zile pacienti care au practicat exercitii de culturism si pacienti care au urmat tratamentul clasic de recuperare.

S-a demonstrat ca pacientii care au facut culturism au avut aceleasi rezultate ca aceia care au urmat tratamentul clasic de fizioterapie. De mentionat ca pacientii sufereau de dureri in partea de jos a spatelui. Am putea concluziona ca orice fel de activitate fizica este buna pentru a ameliora durerile de spate, dar nu este chiar asa. Dupa cum ni se spune pe site-ul paleofx.com, chiar daca Pilates, masajul si manipularea coloanei vertebrale pot ajuta intr-o oarecare masura (daca tehnicile de recuperare sunt realizate de un profesionist cu experienta), ele nu sunt atat de eficiente precum culturismul.

Un alt studiu, realizat in 2008, a comparat eficienta antrenamentului menit sa mareasca forta umana cu eficienta consilierii in ceea ce priveste imbunatatirea posturii de a sta la birou si cu managmentul stresului. Se stie ca persoanele care au munca de birou trec des prin episoade de durere de umeri si de gat. De asemenea, stresul prin care trec cei care lucreaza la calculator, si nu doar acestia, poate sa duca si acesta la dureri localizate in diverse puncte ale corpului. Din nou, am putea sa concluzionam ca o consiliere venita din partea unor specialisti in ergonomie ar trebui sa duca la reducerea durerilor de umeri si gat, insa cel care s-a dovedit cu adevarat eficient a fost antrenamentul de forta.

Culturismul te ajuta sa ai un corp bine definit

Multe sporturi te pot ajuta in acest sens, doar ca prin culturism reusesti acest lucru la pachet cu alte beneficii. In primul rand, scapi de grasimea corporala, reusind sa si slabesti putin. In al doilea rand, iti cresti masa musculara. In al treilea rand, iti cresti forta prin cresterea muschilor. Cu ajutorul culturismului, reusesti sa iti definesti muschii mai bine si sa renunti si la grasime. Atentie, daca nu dispui de grasime foarte multa, nu vei slabi; singura diferenta la greutate va fi data de arderea grasimii. Acest lucru este extraordinar pentru cei care deja au greutatea ideala si nu vor sa mai slabeasca si carora poate le este frica sa se apuce de anumite exercitii specifice culturismului, deoarece se gandesc ca vor slabi si mai mult. Nu, pentru ca ceea ce dai jos este grasimea care nu este necesara organismului, grasime care iti face rau.

Culturismul te ajuta sa ai un corp bine definit

Poti sa reusesti sa dai jos grasimea si facand diverse alte exercitii sau urmand alte tehnici de eliminare a grasimii, insa doar cu ajutorul unui program de training bine croit pe nevoile organismului tau si pe ceea ce iti este permis sau interzis sa faci din punct de vedere fizic vei reusi sa faci acest lucru intr-un timp mai scurt. Yoga, exercitiile cardio, zumba, toate te ajuta sa iti mentii o stare fizica buna, si chiar sa slabesti si sa iti elimini grasimea nedorita, insa cu ajutorul culturismului poti obtine toate astea mai repede.

Practicand culturism iti imbunatatesti sanatatea si starea de spirit

Studiile despre psihologia umana arata faptul ca sunt foarte putine lucruri care ne satisfac cu adevarat. Se pare ca nici macar daca tragem lozul cel norocos si castigam marele jackpot, nu vom deveni mai fericiti, sau cel putin nu pe termen lung. De fapt, banii nu te fac mai fericit. In mod clar, cu totii ne-am bucura de un salariu mai mare, de prime mai multe, si de alte beneficii salariale care se traduc tot in bani, dar banii in sine nu te fac fericit. De partea cealalta a barierei, evenimentele tragice din viata unui om nu ii cresc nefericirea. Evident ca exista momente in care simti ca viata este foarte grea si din pacate, unii chiar recurg la gestul de a-si lua propria viata, insa evenimentele tragice nu te fac mai nefericit pe termen lung.

Daca exista ceva ce te poate apropia putin de fericire, acesta este sportul. Culturismul te poate ajuta sa iti reduci hormonii de stres, sa fii mai putin anxios, iti imbunatateste parerea despre sine si te tine la distanta de depresie, ori daca deja treci prin ea, te ajuta sa o diminuezi. Exercitiile fizice sunt foarte bune pentru tine. Atat organismul, cat si mintea beneficiaza din plin de efectele benefice ale sportului. Avand in vedere toate avantajele culturismului, faptul ca poate fi practicat atat de barbati, cat si de femei deopotriva, ca nu trebuie sa iti doresti sa faci performanta ca sa te apuci de culturism si ca acest sport iti poate imbunatati viata, nu iti mai ramane de facut decat sa-ti cauti antrenorul potrivit si sa incepi antrenamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate