Cum previi si elimini mult temutele vergeturi?

Daca ai vergeturi, am si vesti bune si vesti rele pentru tine. Vestea buna este ca exista sanse mari sa le poti ameliora aspectul, si chiar sa poti scapa de ele complet. Iar eu iti voi arata cum sa faci asta.
Vestea rea este, insa, ca exista si sanse mari sa nu poti schimba nimic semnificativ in legatura cu vergeturile tale. Nu o sa iti promit ca le poti sterge cu “trucuri ciudate” si nici nu voi incerca sa iti vand creme si suplimente care nu au nicio utilitate.
Vergeturile pot fi extrem de incapatanate, astfel ca in cele din urma multi dintre noi va trebui sa invatam sa acceptam imperfectiunile pe care le avem si sa ne vedem mai departe de viata.
Acestea fiind spuse, haideti sa ne uitam putin la ce anume inseamna vergeturile, cum apar ele si ce s-a dovedit stiintific ca le poate reduce si ca le poate preveni aparitia, iar pana la finele acestui text vei avea cateva idei de actiuni pe care le poti incerca, astfel incat sa scapi de vergeturi.

Ce sunt vergeturile

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt cicatrici lineare, fine, sau leziuni ale tesutului cauzate de degenerari ale stratului superficial al pielii, epiderma. In functie de culoarea pielii, cicatricile pot fi rosii sau violet si se pot estompa in timp, catre o nuanta pala, argintie.
In general cicatricile au ca loc favorit de aparitie abdomenul, sanii, soldurile, lateralele corpului, fundul si coapsele si in general apar dupa intinderea rapida a pielii. De aceea, foarte multi oameni fac vergeturi ca rezultat al unei sarcini, dupa pubertate, ridicare de greutati si dupa un castig sau pierdere rapida in greutate. In principiu, cam tot ce cauzeaza o extindere sau o contractie a pielii poate cauza vergeturi.
Iata de ce:
Pielea ta are trei straturi principale:
– Epidermul. Stratul exterior.
– Dermul. Stratul din mijloc.
– Hipodermul. Stratul aflat cel mai in profunzime.

Vergeturile intre predispozitia genetica, stress si variatii mari de greutate

Vergeturile intre predispozitia genetica, stress si variatii mari de greutate

Dermul contine fibre conjunctive puternice, care se pot intinde in asa fel incat sa se adapteze unui nivel normal de crestere sau de contractie a pielii. Insa o crestere brusca in volum sau o contractie rapida poate cauza rupturi ale dermului si aparitia la suprafata a straturilor din profunzime. Rezulta astfel vergeturile.
Aceste leziuni ajung pana la urma la o nuanta de alb argintiu, pe masura ce vasele de sange se contracteaza iar grasimea de sub piele devine vizibila.
Exista, de asemenea, si factori non-mecanici care trebuie luati in discutie.
Cercetarile au indicat faptul ca un nivel mare de cortizol, hormonul de stres al corpului, slabeste fibrele pielii si creste probabilitatea ca vergeturile sa se dezvolte.
Studiile arata, de asemenea, ca exista predispozitii genetice in acest sens. Pielea unora dintre noi contine mai putin ADN, proteina si elastina decat a celorlalti, iar asta este asociata cu o incidenta mai mare a vergeturilor.

Cum scapi de vergeturi?

Cum scapi de vergeturi?

Comerciantii de creme stiu ca oamenii sunt dispusi sa incerce aproape orice ca sa scape de vergeturi, si tocmai de aceea vedem astazi pe piata un adevarat corn al abundentei din care ies nenumarate creme, geluri, lotiuni, scruburi, lotiuni tonice si suplimente. Din pacate, majoritatea acestor produse au rezultate extrem de dezamagitoare.
Exista totusi si cercetari care arata ca unele optiuni de tratament sunt mai eficiente decat solutiile placebo, in anumite circumstante, asa ca hai sa trecem in revista rapid solutiile eficiente si pe cele mai putin eficiente.

Cremele pentru vergeturi

Cremele pot reduce uscaciunea pielii si, de asemenea, mancarimea, dar cercetarile indica faptul ca in general sunt ineficiente pentru reducerea sau prevenirea aparitiei vergeturilor. Exista insa dovezi ca aplicarea topica a acidului hialuronic – care poate fi gasit in anumite creme pentru vergeturi – poate contribui la prevenirea vergeturilor.

Untul de cacao

Untul de cacao este o substanta grasa, obtinuta din boabele de cacao si este un remediu popular folosit de foarte mult timp pentru prevenirea vergeturilor.
Studiile, insa, indica faptul ca nu reduce probabilitatea de a face vergeturi.

Uleiul de migdale amare

Uleiul de migdale amare este extras din migdalele produse de arborele de migdale amare. Un studiu efectuat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Inonu din Turcia a reunit 141 de femei insarcinate, impartite pe trei grupuri: primul grup a facut masaje zilnice de cate 15 minute cu ulei de migdale amare, al doilea grup a beneficiat de o aplicare pe zi a uleiului, dar fara masaj, in timp ce grupul de control nu a beneficiat nici de aplicarea uleiului si nici de masaj.
Cercetatorii de la Inonu au descoperit ca masajul cu ulei de migdale amare a redus dezvoltarea vergeturilor. In mod interesant, aplicarea uleiului dar fara masaj nu a avut niciun efect.

Gelurile cu silicon

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Manchester a relevat ca subiectii care si-au facut masaj cu gel cu silicon pe abdomen pentru o perioada de 6 saptamani au redus pigmentarea vergeturilor.

Uleiul de masline

Cercetarile au indicat faptul ca aplicarea uleiului de masline pe zona afectata a corpului nu reduce probabilitatea dezvoltarii de vergeturi. Insa a existat si un studiu care a demonstrat ca aplicarea uleiului de masline topic de doua ori pe zi poate reduce incidenta vergeturilor severe.
Date fiind descoperirile cercetarilor legate de uleiul de masline amare si de gelurile cu silicon, ar fi interesant de vazut un studiu legat de uleiul de masline plus masaj (pentru ca exista sanse mari sa fie mai eficient in acest caz decat solutiile placebo).

Acidul retinoic

Acodul retinoic este un compus derivat din vitamina A, si este utilizat in creme precum Tretinoina, pentru a reconstrui colagenul din piele si astfel pentru a inbunatati aspectul vergeturilor initiale (liniile roz din primul stadiu) si al acneei.
Cercetarile au indicat faptul ca este eficient atat pentru tratarea vergeturilor cat si a acneei, dar nu ar trebui sa fie folosit de catre femei insarcinate sau care alapteaza, pentru ca poate cauza malformatii congenitale.

Microdermabraziunea

Microdermabraziunea este un proces in care cristale de dimensiuni mici sunt suflate pe piele si apoi trase cu ajutorul vacuumului, lustruind astfel suprafata pielii. Microdermabraziunea inaltura usor stratul superficial al pielii, ceea ce stimuleaza cresterea unui nou strat, moale si fin.
Cercetarile au indicat faptul ca poate inbunatati semnificativ aspectul vergeturilor in stadiu incipient.

Terapia cu laser

Terapia cu laser utilizeaza diferite fascicule de lumina pentru a stimula productia de colagen, elastina sau melanina la nivelul pielii. Studiile au indicat ca terapia cu laser este un mod sigur si eficient de a imbunatati aspectul vergeturilor, atat in stadiu incipient (vergeturile rosii) cat si in stadiu avansat (vergeturile albe). Exista multe tipuri de lasere care pot fi utilizate eficient, cum ar fi 1,064-nm Nd-YAG, laserul fractional nonablativ 1540-nm si laserul fractional nonablativ 1550-nm, asa ca e bine sa stai de vorba cu medicul tau despre varianta cea mai adecvata starii tale.

Lumina intens pulsata

IPL este un tratament pentru piele ce implica, asa cum arata si numele sau, pulsarea pe piele cu o lumina de mare intensitate. Similar terapiei cu laser, lumina si caldura sunt utilizate pentru a distruge anumite structuri din piele, astfel incat sa poata fi reconstruite. In timp ce terapia cu laser utilizeaza numai o raza de lumina, IPL utilizeaza filtre pentru a traversa un spectru larg de lungimi de unda.
Cateva studii arata ca IPL este un tratament sigur si eficient pentru reducerea vergeturilor.

Gotu Kola

Gotu Kola este o planta medicinala utilizata de sute de ani. Cercetarile au relevat ca aplicarea topica regulata a Gotu Kola poate imbunatati o varietate de probleme ale pielii, inclusiv vergeturi, celulita si cicatrici in general.

Concluzia despre vergeturi01

Concluzia despre vergeturi

Asa cum se poate vedea, daca ai vergeturi, exista cateva optiuni de tratament pe care le ai la dispozitie. In functie de varianta pe care o alegi, ar trebui sa observi imbunatatiri in cateva luni de la inceperea tratamentului.
Insa nu putem incheia discutia despre vergeturi fara sa luam in dezbatere si stilul de viata.
Stim deja ca preventia este mult mai importanta si are sanse mult mai mari decat tratamentul. Ei bine, si in acest caz, daca vrei sa faci tot ce iti sta in putinta ca sa previi aparitia vergeturilor (si sa imbunatatesti eficienta tratamentelor) exista cateva ponturi de care trebuie sa tii cont:
– Mentine o greutate sanatoasa.
– Evita cresterea si scaderea rapida in greutate.
– Pune-ti in gand sa te ingrasi treptat in perioada sarcinii.
– Mananca o dieta nutritiva (in cadrul careia sa consumi cantitati adecvate de vitamina A si C, precum si zinc si silicon, toate fiind extrem de importante pentru sanatatea pielii).
– Bea destula apa in fiecare zi pentru ca asta imbunatateste calitatea pielii.
– Fa sport regulat, pentru ca unul dintre multele sale beneficii este o piele cu un aspect mai tanar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate