Hernia hiatala si ridicarea de greutati

Hernia hiatala apare atunci cand o portiune mica a stomacului iese printr-o gaura din peretele diafragmului – muschiul localizat in abdomen care controleaza respiratia.

Herniile hiatale pot fi usoare si asimptomatice sau pot deveni mai serioase si produc arsuri stomacale. Ridicarea de greutati, fie ca sport, fie ca parte a programului tau de zi cu zi, poate juca un rol important in dezvoltarea herniilor hiatale.

Hernia hiatala – cauzele aparitiei

Cateva dintre cauzele aparitiei herniei hiatale pot avea legatura cu ridicarea de greutati. Ridicarea de greutati mari, aparitia unei leziuni sau tensiuni abdominale, sunt toate cauze potentiale ale herniei hiatale. Acestia sunt factori care tin de ridicarea de greutati – tensiunea in muschii stomacului poate cauza o slabiciune in peretele diafragmului, creand acolo o gaura.
Alti factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de hernie sunt excesul de greutate, o tuse puternica si persistenta sau presiunea excesiva pe zona abdominala prin purtarea de haine si centuri stramte.

Hernia hiatala - cauzele aparitiei

Poate fi prevenita hernia hiatala?

Culturistii pot preveni aparitia unei hernii hiatale invatand sa ridice in mod corect. Atrenorii personali subliniaza in mod repetat importanta indoirii de la genunchi atunci cand executam ridicari, si nu de la talie, in acest din urma caz creandu-se o presiune excesiva asupra pieptului si a diafragmului.
Culturistii ar trebui, de asemenea, sa isi aleaga greutatile cu grija, potrivit fortei proprii; suprasolicitarea in cadrul unei sedinte de culturism cu greutati care sunt prea mari iti poate tensiona muschii si poate duce la aparitia unei hernii.

Intarirea muschilor trunchiului prin abdomene de tip crunch sau prin poduri la saltea te poate mentine sanatos si puternic si reduce riscul slabiciunii musculare care poate duce la o hernie hiatala.

Stai intins pe spate pe podea, cu mainile prinse in spatele capului si genunchii indoiti pentru a face un abdomen. Incordeaza stomacul si ridica apoi capul si umerii de la sol, mentinand picioarele fixe pe podea.
Pentru a face in mod corect un pod la saltea, stai intins pe spate cu bratele pe laterale si genunchii indoiti. Incordeaza muschii stomacului si ridica soldurile de pe podea.

Restrictionarea activitatilor in cazul herniei hiatale

Restrictionarea activitatilor in cazul herniei hiatale

E posibil sa ridici greutati si sa nu realizezi ca ai o hernie hiatala daca nu dezvolti simptomul principal, care este refluxul esofagian acid.
Atunci cand descopera existenta unei hernii, medicul iti poate restrictiona activitatile ce tin de culturism si de ridicarea de greutati, daca este de parere ca sportul iti afecteaza sanatatea.
Pentru ca presiunea in exces in regiunea abdominala poate cauza inrautatirea unei hernii, e posibil sa fie nevoie sa lucrezi cu greutati mai mici. Poti trece la greutati de mana, pana cand iti rezolvi problema herniei.

Cum poti trata o hernie hiatala

Herniile mici sau moderate nu necesita in general tratament invaziv, masurile luate vizand in primul rand ameliorarea simptomelor de arsuri.
Herniile mari, inclusiv cele care stranguleaza, trebuie sa fie tratate serios, astfel incat sa eviti aparitia complicatiilor. O hernie strangulata este o stare in care portiunea de tesut stomacal care iese prin diafragm intrerupe circulatia in acea zona a corpului.
Odata ce ai facut operatia de reparare a herniei hiatale, va trebui sa discuti cu medicul planurile tale privitoare la ridicarea de greutati pe viitor. Locul in care ai avut hernia e posibil sa aiba mereu o tendinta catre slabiciune si e posibil chiar ca hernia sa reapara in viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate